ZONGULDAK KENT SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

20.05.2011

TMMOB Zonguldak Kent Sempozyumu 16-17 Mayıs 2011 tarihlerinde Karaelmas Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlendi. İki gün süren sempozyum kapsamında 7 oturum ve bir panel gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında sırasıyla; TMMOB Zonguldak İKK Sekreteri Erdoğan Kaymakçı, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Zonguldak Valisi Erdal Ata konuştular.

TMMOB Zonguldak İKK Sekreteri Erdoğan Kaymakçı, Zonguldak‘ta yaşamın kömür üretimiyle bütünleştiğini ifade ederek, "Bu özelliğiyle ağır sanayi kenti olma yolunda ilerleyen ve toplumsal değişim süreci yaşayan Zonguldak, Türkiye‘yi büyütmüş fakat kendisi sahipsiz bırakılarak sorunlarıyla baş başa kalmıştır. Kömürle şehir birbirini hapsetmiştir. Zonguldak geçmişte başlayan ve bugün de devam eden plansızlığın sıkıntılarını yaşamaktadır. Sanki düzensiz, plansız yapılaşma kentin kaderi olmuştur. Bu sempozyumda kentin sorunlarını tespit ederek, bir fotoğrafını çekmeyi hedefliyoruz. Kentin sahibi olalım ve ortak aklı harekete geçirerek sorunlarımızı birlikte çözelim" dedi.

Sempozyumda konuşan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise kentin yeraltı kaynakları açısından özellikli ve farklı bir yapıya sahip olduğunu belirterek, sempozyumu önemsediğini ve çalışmalarına ışık tutacağını söyledi.

Zonguldak Valisi Erdal Ata da, "TTK ve ERDEMİR gibi önemli istihdam sağlayan işletmelerin ilimiz ve bölgemizde olması, geçtiğimiz süreçte hızlı bir büyümeyi beraberinde getirdi. Her ilde olduğu gibi ilimizin de şehircilik, altyapı, ulaşım, çevre gibi bir takım sorunları bulunuyor. Gerek merkezi yönetim, gerekse yerel yönetimler eliyle mevcut sorunların giderilmesine, yeni sorunların oluşmamasına, dolayısıyla yaşanılabilir, planlı bir kent ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesine çalışılıyor. Ben sempozyumun amaçlanan hedefe ulaşacağına; yaşanabilir, sağlıklı, planlı bir kent bilincinin artmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.