SOSYAL GÜVENLİK KURUMU 1. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU YAPILDI
Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nca, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Olağanüstü Genel Kurulu 24-25 Kasım 2006 tarihinde gerçekleştirildi. Olağanüstü Genel Kurul'da sosyal tarafları temsil edecek 5 yönetim kurulu üyesi belirlendi.
Genel Kurul‘da TMMOB temsilcisi olarak yer alan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Alaeddin Aras, bünyesinde üç sosyal güvenlik kuruluşunun mensuplarını bulunduran bir meslek örgütü olarak düşünce ve önerilerini Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun kuruluş çalışmalarında sunduklarını, ancak yeterli yansımasını göremediklerini ifade etti. Aras, TMMOB‘nin sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılmasına karşı olduğunu söyleyerek, "Sağlık hizmetinin herkes için parasız olmasını istiyoruz. Bu genel kurulun üyesi olarak ben ne kadar sağlık hizmeti alacağımı bilmiyorken, 70 milyon vatandaş ne yapsın. Bir sonraki genel kurulun formel genel kurul olmamasını, daha adil, daha demokratik ve ibra ile denetimi olan bir genel kurul olmasını diliyorum" dedi.
TMMOB, KESK, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen, TZOB, TOBB, TESK‘in de aralarında bulunduğu 21 örgütün temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul‘da, Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun yönetim kurulu asil ve yedek üyelerini belirlemek için yapılan toplantıya DİSK katılmadı. DİSK‘ten yapılan açıklamada, "IMF ve Dünya Bankası‘nın ülkemize dayattığı ve çalışanların haklarını gasp eden sosyal güvenlik reformu kapsamında oluşturulan Sosyal Güvenlik Kurumu olağanüstü Genel Kurulu‘na katılmama kararı alındığı" bildirildi.
Genel Kurul‘da yapılan oylama sonucu, işveren sendikaları adına Sadık Oğuz, işçi sendikaları adına Fikret Barın, kamu çalışanları adına Hasan Hayır, bağımsız çalışanlar adına Selahattin Biçer ve emekliler adına da Kazım Ergün yönetim kuruluna girdi. Kurulda ortaya çıkan yedek listede ise, Tandoğan Tokyüz, Bedrettin Kaykaç, Yusuf Yazgan, Nevzat Avcı ve Gazi Ayka yer aldı.
5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu‘na göre, toplam 10 kişiden oluşan yönetim kurulunun diğer üyeleri ise atama yoluyla belirleniyor. Kurumun en yüksek karar, yetki ve sorumluluğunu taşıyacak olan yönetim kurulundaki başkan ve başkan yardımcısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı temsilcileri müşterek kararname ile atanıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına vekaleten atanan Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir halen bu görevi sürdürüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu üyeliklerine şu ana kadar Maliye Bakanlığını temsilen Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hayati Gökçe ve Hazine Müsteşarlığını temsilen Selahattin Şahin getirilmişti.
Yasaya göre; genel kurulda temsil edilen kurum ve kuruluşlar ile temsilci sayıları şöyle:
"Sayıştay Başkanlığı 1, Milli Savunma Bakanlığı 1, İçişleri Bakanlığı 1, Maliye Bakanlığı 1, Sağlık Bakanlığı 1, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 1, DPT Müsteşarlığı 1, Hazine Müsteşarlığı 1, Özürlüler İdaresi Başkanlığı 1, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü 1, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 1, YÖK Başkanlığı 1, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu 9, Türk-İş 7, DİSK 1, Hak-İş 1, Türkiye Kamu-Sen 4, KESK 3, Memur-Sen 2, TZOB 5, TOBB 2, TESK 2, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği 7, Tüm İşçi Emeklileri Derneği 1; İşçi, Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği 1, Türkiye Barolar Birliği 1, Türkiye Noterler Birliği 1, Türk Tabipler Birliği 1, Türk Diş Hekimleri Birliği 1, Türk Eczacılar Birliği 1, Türk Veteriner Hekimler Birliği 1, TMMOB 1, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği 1, Türkiye Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Birliği 1."