44. DÖNEM TMMOB KADIN ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMA PROGRAMI

Kapitalist, ataerkil sistemin, mevcut iktidarın gerici politikalarıyla güçlendirildiği ülkemizde, kadınlar, hayatın her alanında, giderek artan bir şekilde, baskılandığı ayrımcı politikalarla kuşatılmıştır. Yaşadığımız dönemi, kadınlara açılmış planlı, çok yönlü bir savaş ve şiddet içeren bir dönem olarak nitelendirebiliriz. İktidar; kadınları, toplumu dinselleştirme politikalarının merkezine oturtmakta, kadın bedeni ve hayatını biçimlendirerek gerici toplum projesini hayata geçirmeye çalışmaktadır.  Kadın bedeni ve hayatını biçimlendirerek kendini var eden, hatta yeniden şekillendirerek beslenen iktidar odakları; toplumsal yaşamın her alanında kadınların özgürlük alanlarını sınırlandırmaktadır. Kadının hayatına, bedenine ilişkin sözü ile geleceğine dair tasarrufunu elinden alan uygulamaları hayata geçirmektedir.

AKP iktidarı boyunca sistemli bir şekilde yürütülen, çalışma yaşamında güvencesiz ve düşük ücretli istihdamı hedefleyen yapısal dönüşüm taarruzları en fazla kadın emeğini vurmuştur. “Kadın istihdamını arttırmaya yönelik” olduğu iddia edilen “paketlerden” ve yasalardan kadınlar için güvencesizlik, yarı zamanlı çalışma ve vasıfsız işçilik çıkmıştır. Neoliberal politikalarla esnek çalışmaya mahkûm edilen kadınlar, açlık sınırına dayanan ucuz iş gücü ile  güvencesiz, geleceksiz, örgütlenmeye izin verilmeyen çalışma koşulları ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Toplumun dinsel bir temelde yapılandırılmasıyla gittikçe derinleşen ataerkil sistem, kadınların özgürlük alanlarını kısıtlarken, erkek şiddetini yoğunlaştırmaktadır. Hayatın olağan akışında yaşanması olası; boşanma/ayrılma isteği, reddetmek, karşı koymak ve hatta yemeğin tuzunu fazla kaçırmak, sokağa çıkmak, kahkaha atmak gibi insani tavırlar bile kadına şiddet uygulama ve öldürülme nedeni olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu noktada kadına yönelik şiddete karşı hukuksal ve toplumsal mekanizmalar ortadan kaldırılarak, dinsel gerici yaklaşımlar fiili bir norm haline getirilmektedir.

Kadınların taleplerinin görmezden gelindiği, var olan yasal ve uluslararası sözleşmelerin uygulanmadığı bir gerçek. Erkek adalet, erkeği korurken, kadına yönelik şiddeti olağanlaştırmakta, kadını öldüren erkek bütün hafifletici nedenlerden yararlanırken, tecavüzcüsünü öldüren kadın müebbet hapse mahkûm edilebilmektedir.

İktidar, bir taraftan mezhepçi ve gerici politikalar ile kadına yönelik saldırılara devam ederken, diğer taraftan da izlediği yanlış politikalarla ülkemizi savaşın içine sokmuştur. İçeride ve dışarıda savaşı tırmandıran iktidar, barış olanaklarını bütünüyle ortadan kaldıran bir tutum izlemekte, savaşın en ağır bedelini ise kadınlar ödemektedir. Gündelik hayatın tek belirleyeni olan savaş, erkek egemen sistemin tüm unsurlarını kadınların karşısına daha derinleşmiş olarak çıkartırken toplumsal barışın yokluğu şiddet ortamını pekiştirmektedir. Ölüm, şiddetin her türlüsü, tecavüz sıradanlaştırılmakta, savaş, kadınların yaşamlarını ölümle ya da hayatlarını tamamen kuşatarak defalarca çalmaktadır.

TMMOB, ülkemizin mezhepçi faşizme sürüklenmesinin önüne geçecek bir direniş hattının yaratılmasının, Gezi isyanının devrimci dinamiklerini geliştirme ve güçlendirme yönündeki bir siyasetle mümkün olabileceğini savunmaktadır. Gezi'nin en önemli dinamiklerinden birisi olarak TMMOB’ li kadınları da saydığımız bu noktada, TMMOB Kadın Çalışma Grubu; birikimlerini ve pratiklerini ileri taşıyarak sorumluluk almaktadır.

Bu kapsamda; TMMOB Kadın Kurultaylarında alınan kararların hayata geçirilmesi doğrultusunda, Kadın Çalışma Grubumuz tarafından 44. dönem için aşağıdaki çalışma programı oluşturulmuştur;

1.         TMMOB 2. Kadın Kurultayının “56.TMMOB‘de kadın örgütlülüğünün güçlendirilebilmesi için, kadın çalışmaları, kadınların bir arada olduğu,  grupların birlikte iş yapmalarına olanak sağlayan yapılar, (kadın komisyonları, kadın çalışma grupları) aracılığıyla yürütülmelidir.” kararı ‘nın TMMOB tarafından Odalara bildirilmesi, tüm Odaların kadın çalışma gruplarını oluşturmaları ve var olan komisyon/çalışma gruplarının daha aktif olmasına yönelik çalışmalar yürütülmesinin sağlanması,

2.         TMMOB 2. Kadın Kurultayı’nda karara bağlanan “75.TMMOB; TMMOB’ye bağlı Odaların kadın örgütlenmesi kapsamında kurulan kadın komisyonlarının çalışma esaslarına yönelik hazırlanan ekteki Kadın Komisyonu Çalışma Esaslarını bağlı Odaların görüşlerini alarak TMMOB Genel Kurulu’na taşımasını sağlar” şeklindeki kararı doğrultusunda hazırlanmış olan taslağın tüm Oda ve İKK Kadın Çalışma Grupları tarafından incelenerek önerilerin oluşturulması ve gelen öneriler ışığında Kadın Çalışma Grubumuzda son şekli verilerek TMMOB Yönetim Kurulu onayına sunulması,

3.         TMMOB 2. Kadın Kurultayında alınan; “19.TMMOB; kamu kurumları ve özel kuruluşlarda yer altı, arazi, şantiye, fabrika...vb. işyerlerinde mühendis kadınların cinsiyet açısından negatif ayrımcılığı konusunda durumlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapar.” kararını da kapsayan ve anket çalışması ile desteklenecek “TMMOB KADIN RAPORU” nun hazırlanması,

4.         TMMOB 2. Kadın Kurultayında alınan; “36. Mimarlık, mühendislik ve şehir plancılığı eğitimi alan kadın öğrencilerin eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve çözümü konusunda çalışmaların yapılması.” kararının Odalara ve İKK’lara hatırlatılarak yapılacak öğrencilere yönelik etkinliklerde (Öğrenci üye kurultayları, Eğitim sempozyumları, söyleşi vb)  konunun gündeme alınmasının istenmesi,