2003 YILI BÜTÇESİ VE 3 MART İSTİKRAR PAKETİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Sunuş

TMMOB olarak geçtiğimiz dönem, siyasi iktidarlar tarafından yıllardır sürdürülen ve alternatifi olmadığı iddia edilen ekonomik programların sonuncusu olan Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı‘nın, bu politikaların alternatifi bulunduğu görüşünü durmaksızın yineleyen ve emekten yana bir seçenek geliştiren Bağımsız Sosyal Bilimciler - İktisat Grubu tarafından yapılan irdelemeleri yayın haline getirmiştik.

TMMOB yayını olarak sizlere sunulan bu yeni çalışma ile, Bağımsız Sosyal Bilimciler - İktisat Grubu tarafından 3 Kasım 2002 seçimlerinde oluşan siyasal iktidarın perspektifini ortaya koyan üç önemli belgenin incelenmesinin ürünüdür. ABD‘nin Irak‘a saldırı hazırlığı döneminde ortaya konulan 58. Hükümetin Acil Eylem Planı, Hükümet Programı ve 59. Hükümet tarafından hazırlanan 2003 yılı bütçesine ilişkin, Grubun yaptığı çalışmalar iki bölüm halinde okuyuculara sunulmaktadır.

Bağımsız Sosyal Bilimciler - İktisat Grubu çalışmasında siyasi iktidarın çözüm önerilerinin, Türkiye toplumunun sorunlarının hiçbiri için çözüm olamayacağı ve bu belgelerin mantığının, Türkiye‘de sürdürülen neoliberal kuralsızlaştırma politikalarının devamı niteliğinde olduğu ortaya konuluyor. Bu politikaların sonuçlarının bunalımın derinleşmesine neden olacağı vurgulanıyor.