38. DÖNEM TMMOB VE BAĞLI ODALARIN ÇALIŞMA PROGRAMI VE SONUÇ BİLDİRGELERİ

Sunuş

Bu kitapta 2004 Haziranından, 2006 Nisanına kadar TMMOB‘nin ve bağlı odalarının gerçekleştirdiği etkinliklerin "Sonuç Bildirileri" bir arada bulunuyor. Bunlar kitap yayına hazırlanana kadar Birlik ortamına ulaştırılmış etkinliklerimizin sonuç bildirileri.

TMMOB ve bağlı odalarında çalışmalar; kesişme noktaları çok olan iki ana eksende yürütülür:

Birinci eksende; mesleğimiz ile ilgili alanlarda, enerjiden ormana, ziraattan, kentleşmeye, sanayileşmeden, yer bilimlerine ve yapıya kadar tüm mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı alanlarında, ülke gerçeklerini tanımlamaya çalışıyoruz. Sorunları tespit ediyor, bunlara karşı aydınlık bir Türkiye için çözüm yollarını öneriyoruz. Bu bizim özetle meslek alanlarımız üzerinden siyaset yapma tarzımızı oluşturuyor.

İkinci eksende de; mesleki denetimin vazgeçilmez ön koşulu olarak gördüğümüz bir çalışmayı, üyelerin uzmanlaşması ve belgelenmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz.

İşte TMMOB ve bağlı odaların sempozyum, kurultay, kongre vb. etkinlikleri bu çabaların gerçekleşmesine yönelik çalışmaların önemli bir kesişme noktasını oluşturuyor. Bu etkinliklerde bilim insanlarının ve uzmanların yoğun emek harcayarak oluşturduğu bilgi erişilebilir ve ulaşabilir hale geliyor. Bilgi bu etkinliklerimizde paylaşılıyor. Öte yandan meslek alanı ve sektör ile ilgili ülke gerçekleri ve sorunlar yapılan oturumlarda, panellerde, forumlarda konunun tarafları bir araya getirilerek, ortaya konuluyor.

Bir çalışma döneminde, etkinliklerimizde yüzlerce bilim insanı ile konusunun uzmanı TMMOB kadroları ile bir araya geliyor. Bu ülke için, bu ülke insanı için önemli sözleri birlikte söylüyor. Bu kitabın oluşumu TMMOB için çok önemlidir.

Bu etkinliklerimizin düzenleyicilerinin, bilgiyi bizimle paylaşan bilim insanlarının ve uzmanların, görüşlerini bizimle paylaşan katılımcıların yüreklerine, beyinlerine sağlıklar diliyorum.

Sonuç Bildirilerimiz bizim manifestolarımızdır. Yaşama ve insana dairdir ve bize aittir.

Herkesin, yeterince yararlanması dileğiyle.

Mehmet SOĞANCI

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı