KADIN KURULTAYI’YLA İLGİLİ GERÇEKDIŞI HABERLER ÜZERİNE GAZETELERE TEKZİP GÖNDERİLDİ

20.11.2015

TMMOB’nin 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen Kadın Kurultayı ile ilgili basında yer alan gerçek dışı haberler üzerine Cumhuriyet, Haber Ekspres, Habertürk Egeli, Hürriyet Ege, İlkses, Milliyet Ege, Sabah Egeli, Sözcü ve Takvim gazetelerine tekzip gönderildi.

İHTARNAME

Keşideci                     : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği
                                     Selanik Cad. No:19/1 Kızılay-ANKARA

Vekili                         : Av.Nurten Çağlar Yakış
                                     (Aynı adres)

Muhatap                    : Sözcü Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü
Halkalı Merkez Mah. Abay Cad. Atlas Sok. Atlas İş Merkezi A Blok   No: 6-8/4 Halkalı-Küçükçekmece/İSTANBUL

Konu                          : Düzeltme istemidir.

Gazetenizin 15.11.2015 tarihli nüshasının 13. sayfasında Taylan Yıldırım (DHA) imzalı “Kadın kurultayında  ‘taciz’ isyanı çıktı!..” başlığıyla kaleme alınmış yazı yayınlanmıştır.

Anılan yazıda, TMMOB Yönetim Kurulu üyelerine ve Kurultaya ilişkin gerçeğe aykırı bilgiler sunulmuş ve gerçekte olmayan ağır ithamlar yöneltilmiştir. Ayrıca, yazıya konu edilen “taciz” iddiası yalnızca Züber Akgöl’ü değil, olayın tanığı konumunda sunulan TMMOB Yönetim Kurulu üyelerini de itibarsızlaştırdığından Birliğin ve Yönetim Kurulu üyelerinin kamuoyundaki saygınlığına gölge düşürülmüştür. Bu suçlamanın ülkemizin önemli ve saygın yayın kuruluşu olan Sözcü gazetesinde yayımlanması da büyük talihsizlik olmuştur.

Ekte sunmuş olduğumuz düzeltme metninin Basın Yasası’nda belirtilen biçim ve koşullara uyularak yayınlanmasını yayınlanmadığı taktirde yasal yollara başvuracağımızı müvekkil adına bilgilerinize sunmak zorunlu olmuştur.

Saygılarımla.

Sayın Noter; üç nüshadan ibaret ve eklerinin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhli bir nüshasının tarafımıza verilmesini ve bir nüshasının da dairenizde saklanmasını rica ederim.

TMMOB Vekili
Av. Nurten Çağlar Yakış

Tekzip Metni

Gazetenizin 15.11.2015 tarihli nüshasının 13. sayfasında “kadın kurultayında ‘taciz’ isyanı çıktı!..” başlığıyla TMMOB ve Yönetim Kurulu üyelerini itibarsızlaştırmak için gerçeğe aykırı haber yapılmıştır. Yazıda, “TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’nın yanında geçen yıl yönetimdeki kadın üye Neriman Usta’ya fiziksel tacizde bulunduğu iddiasıyla mahkemelik olduğu Züber A.’nın da bulunması tepkileri daha da artırdı.”  Kadınlar tepkilerini dövizler, sloganlar ve aktif olarak protestolarla ve kürsü işgal ederek gösterdiler ve Soğancı ve yanındaki erkek yöneticiler salondan ayrılmak zorunda kaldılar biçiminde haberleştirilmiştir.

Haberde yazılanların gerçeklikle bir ilgisi yoktur.  Yazılanların doğruluğunu teyit etme gereği duymadan, hiçbir araştırma ve soruşturma yapmadan isim vererek itibar cellatlığına girişmenizin basın meslek etiğine uygun olduğunu herhalde düşünmüyorsunuz.

Öncelikle yazıda ismi geçen Neriman Usta ve soyadı yüz kızartıcı suç işlemiş gibi kısaltılan Züber Akgöl halihazırda TMMOB Yönetim Kurulu üyesidirler. “Fiziksel taciz” iddiasını da -üzülerek belirtmek isteriz ki- gazetenizin de dahil olduğu yalan haber yapan basın yayın organlarından öğrenmiş bulunmaktayız. İki Odayı temsil eden Yönetim Kurulu üyelerimiz arasında iddia olunan SUÇLAMA ASLA VE ASLA GERÇEKLEŞMEMİŞ OLUP BU İSNAD KABUL EDİLEMEZ. Neriman Usta, Yönetim Kurulu’ndaki bir tartışma sonrası kendisine hakaret ettiği iddiası ile Züber Akgöl’e karşı hakaret davası açmış olup, kendi isnadında da kadın kimliği ile hakareti ilişkilendirmemiştir. Neriman Usta’nın mahkemeye intikal eden iddiası, TMMOB Yönetim Kurulu’nda sürmekte olan bir tartışma esnasında Züber Akgöl’ün kendisine “sen ne diyorsun ukala”, sonrasında “sahtekar, yalancı, terbiyesiz“ şeklinde hakarette bulunduğudur. İddia budur. Siz bu iddiayı tacize, fiziksel tacize tevil ederek Züber Akgöl hakkında algı oluşturmaktasınız. Kamuoyunda, toplum nezdinde, fiziksel taciz iddiasının nasıl anlamlandırılacağının herhalde siz de farkındasınız. Kaldı ki, görülen davada, iddia edenin kadın kimliği bir isnat değilken “taciz” iddiası, genel olarak Yönetim Kurulu’nun tüm üyelerini özelde ise Züber Akgöl’ü itibarsızlaştırmaktan öte bir anlam taşımamaktadır.

Yazınızda söz konusu edilen Kadın Kurultayı,  TMMOB Genel Kurulu’nun almış olduğu karar üzerine düzenlenmiştir. Kurultayın ev sahibi TMMOB’dir. TMMOB’nin kurultayında TMMOB’nin Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunmasından daha doğal bir şey olabilir mi? Toplantıyı protesto eden 30 civarında katılımcının tutumu tüm Kurultay üyelerine teşmil edilebilir mi? Oysa, yazınızdan toplantıya katılan 450 katılımcının da protestoya dahil olduğu sonucu çıkmaktadır. Kürsü işgali, Yönetim Kurulu üyelerinin salonu terk ettiği gibi iddialar da bizatihi Kurultay üyelerinin Kurultay Kararı olarak aldıkları “TMMOB 4. Kadın Kurultayı kararı: 14 Kasım 2015 Cumartesi günü başladığımız ve halen devam etmekte olan kurultayımızda, demokratik kültürün bir parçası olarak yürüttüğümüz tartışmaların gerek ilk gün, gerekse bugün görsel ve yazılı medyada yer alan; Örgüt Başkanı Mehmet SOĞANCI’nın konuşmasını tamamlayamadığı; TMMOB Yönetim Kurulu üyelerinin toplantı bitmeden terk etmek zorunda kaldıkları; Örgüt 2. Başkanı Züber AKGÖL ile Yönetim Kurulu Üyesi Neriman USTA arasındaki devam eden hakaret davasının çarpıtılarak “fiziksel taciz” olarak ifade edildiği; Kürsünün işgal edildiği; ve bu benzeri gerçek dışı ifadelerle, yanlış haberleri yapanların tamamını kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına tekzip ediyoruz” biçiminde alınan kararda görülmektedir.

Sonuç olarak, haberde aktardığınız kurgu ile gerçeklik arasında hiçbir bağlantı yoktur. Bu nedenle, gerçeklerin kamuoyu bilgisine sunulmasını iş bu tekzip metni ile talep etmek zorunlu olmuştur.