44. Dönem Bilirkişilik Çalışma Grubu - 3 Nolu Toplantı Kararları

Elektrik MO

İbrahim AKSÖZ

Elektrik MO

Bilirkişilik Çalışma Grubu ikinci toplantısı 08 Kasım 2016 tarihinde yukarıdaki katılımcılarla yapıldı.

Daha önce ilan edilen taslak gündem okundu ve Odalarca verilen Bilirkişilik Eğitimleri ve Kamulaştırma Bilirkişi listelerinin hazırlanması ve valiliklere gönderilmesi konusunun gündeme eklenmesi ile aşağıdaki şekilde kabul edildi.

GÜNDEM:

1-     Bir önceki toplantı kararlarının okunması ve bilgilendirme,

2-      44 dönem ÇALIŞMA PROGRAMI taslağının hazırlanması,

3-     TBMM ‘ce kabul edilen Bilirkişilik Kanun hakkında açıklamalar,

4-     Odalarca verilen Bilirkişilik Eğitimleri ve Kamulaştırma Bilirkişi listelerinin hazırlanması ve valiliklere gönderilmesi konusu

5-     TMMOB 2.Bilirkişilik Çalıştayı hazırlık çalışmaları,

6-     Bir sonraki toplantı gününün belirlenmesi, şeklinde ilan edilen gündeme

Toplantı 18.30 da başladı, çalışma grubu başkanı tarafında bir önceki toplantının bilgileri aktarıldı ve yazman üye tarafından kararlar okundu.

Gündemin 2. Maddesine geçildi.

Gündemin ikinci maddesinde çalışma grubu yürütmesi tarafından hazırlanan ve çalışma grubu üyelerine mail ortamında gönderilen 44. Dönem çalışma programının ana başlıkları çalışma grubuna aktarıldı ve tartışmaya açıldı.

TMMOB Bilirkişilik Çalışma Grubu 44. Dönem taslak çalışma programına 6 ana aks öncelik sırasına göre yeniden belirlendi. Buna göre:

1. Bilirkişilik Kanununun yürürlük tarihinden sonra TMMOB bilirkişilik alanında yeniden kurgulanması,
  2. TMMOB 2.  Bilirkişilik Çalıştayı,
  3. Bilirkişilik Sorunlarına Genel Bakış,
  4. Bilirkişilik Eğitim Çalışmaları,
  5. Hukuki Çalışmalar- Yönetmelik Çalışmaları,
  6. Bilirkişilik Uzmanlık Alanlarının Belirlenmesi,

konuları çalışma programının ana başlıkları oldu. Her bir başlığın özet halinde verilen alt açılımlarının redaksiyonu yapılmış şekli ile grupça kabul edildi. Çalışma grubu programını redaksiyonundan sonra TMMOB yönetim kuruluna sunulmasına karar verildi.

Gündemin 4. Maddesi öne çekilerek TMMOB 2. Bilirkişilik Çalıştayı hazırlık çalışmalarını yapmak üzere çalışma grubu içinden çalışma grubu yürütmesi ve 3 üyeden oluşan Çalıştay Alt Grubu oluşturuldu.

Toplantının bundan sonraki bölümlerine öncelikli olarak halen Odalarımızca verilen bilirkişilik eğitimlerinin ve listelerin oluşturulması konusu ve Bilirkişilik Kanunu üzerine oldu. Bilirkişilik Kanununda tanımlar bölümünde yer alan ‘’Özel Hukuk Tüzel Kişiliği’’, Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan daire başkanlığının görevleri, Bölge kurulları ve görevleri ile kanununun geçici 1. Maddesi 4 fıkrası ve Kamulaştırma Kanununda yapılan 11. Maddeye yapılan ilave cümle tartışılmıştır.

KARARLAR

1. Çalışma Programının Çalışma grubu yürütmesi tarafından hazırlanan çalışma grubu üyelerince de kabul edilen, 44 Dönem Çalışma Grubu Programının redaksiyonundan sonra TMMOB Yönetim Kuruluna sunulmasına,
  2. TMMOB 2.Bilirkişilik Çalıştayı hazırlık çalışmaları yapmak üzere, Muharrem TORALIOĞLU ( Maden MO), Hanze GÜRKAŞ ( İÇ MO), Ayfer Güçlü ARAS (Kimya MO) ve çalışma grubu yürütmesinden oluşan Çalıştay alt grubunun oluşturulmasına,
  3. Odalarca verilen Bilirkişilik Eğitimlerinin ve Kamulaştırma Bilirkişilik eğitimlerine; Bilirkişilik Kanununun 10. Maddesi f fıkrası, Kamulaştırma Kanununun 15. Maddesinde yapınla değişiklik ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ilgili maddelerinin uygulanması ve “Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliği’nin 7. Maddesi 1- ğ maddesi kapsamında bu dönem devam edilmesine, önümüzdeki dönem eğitim programlarının revize edilerek devam edilmesine ve bu dönem için Kamulaştırma Bilirkişi Listelerinin TMMOB’ce hazırlanarak Valiliklere en kısa sürede ( 15 Aralık) gönderilmesine,