1 MAYIS'TA TAKSİM'DEYİZ
DİSK, KESK, TTB, TMMOB, siyasi partiler, demokratik kitle örgütü temsilcileri, sanatçılar, yazarlar, aydınlar, "1 Mayıs 1977 katliamının suçlularının yargılanması, TBMM'de Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ve 1 Mayıs'ın emeğin bayramı olarak ilan edilip resmi tatil olması" için Taksim Meydanı'nda olacak. Taksim Meydanı'nda yapılması planlanan 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, Türk Tabipler Birliği'nden Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Yönetim Kurulu II. Başkanı Hüseyin Yeşil, Bİlgesu Erenus, Vedat Sakman, Mustafa Alabora, Cahit Berkay, Orhan Alkaya, Suavi, Eşber Yağmurdereli, Yusuf Çetin, Grup Yorum üyelerinin de aralarında bulunduğu sanatçı ve yazarlar, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla Taksim Hill Otel'de 26 Nisan 2007 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi.
DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, 1 Mayıs 77‘de bayram havasında devam eden kutlamaların, Sular İdaresi‘nden açılan ateş sonucu 36 kişinin yaşamını yitirmesiyle yarım kaldığını ve bu saldırının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen sorumluların yargılanmadığını söyledi. Çam, 1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitirenleri anmak ve yarım bırakılan 1 Mayıs kutlamalarını tamamlamak amacıyla 1 Mayıs 2007‘de yine Taksim Meydanı‘nda olunacağını ifade etti.
Diğer meslek örgütü temsilcilerinin de Taksim Meydanı‘nda olacaklarını açıklamalarının ardından sanatçı Mustafa Alabora, gazeteci, yazar, sanatçılar tarafından imzalanan ortak metni okudu. Alabora, 1 Mayıs kutlamalarının ilk kez DİSK tarafından 1976‘da Taksim Meydanı‘nda yapıldığını anımsatarak, ikinci kutlamanın 500 bin kişinin katılımıyla 1977‘de yine aynı yerde yapıldığını söyledi. 12 Eylül darbesinin ardından Taksim Meydanı‘nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatıldığını ifade eden Alabora, Türkiye‘nin 1 Mayıs‘ın "Emeğin Bayramı" olarak kutlanmadığı birkaç ülkeden biri olduğuna dikkat çekti. Alabora, emek-meslek örgütlerinin "1 Mayıs 1977 katliamının suçlularının ortaya çıkarılması için TBMM Araştırma Komisyonu Kurulması", "1 Mayıs‘ın ‘Emeğin bayramı‘ olarak ilan edilmesi ve resmi tatil olması" taleplerini desteklediklerini açıkladı.
Bilgesu Erenus da, Türkiye‘de anlamsız şeyler yaşandığını, sembollerin savaştırıldığını belirterek, bayrak ve türbanın karşı karşıya bırakıldığını, asıl sorunun unutturulduğunu söyledi. Erenus, 1 Mayıs kutlamalarına işçi tulumlarıyla katılınılması, çocuk işçilerin, atölyelerde çalışan tutsak işçilerin de katılması çağrısı yaptı.