10. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ/13-16 NİSAN 2011/İZMİR

18.04.2011

Değerli Konuklar
Sevgili Arkadaşlar

Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulumuz adına sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Makina Mühendisleri Odamızın düzenlemiş bulunduğu 10. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresinde burada aranızda bulunmaktan büyük bir onur duyduğumu öncelikle belirtiyorum.

1993‘te başlatılmış ve iki yıllık aralarla kesintisiz olarak bugüne gelmiş Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizin, TESKON‘un başlatıcılarına, sürdürücülerine, bugüne getirenlere, kongrelerimizde görüşlerini bizimle paylaşan bilim insanlarına, uzmanlara, üniversitelerimize, başından beri destek olan sektör derneklerimize, İzmir Şubemizin o günden bugüne görev almış yöneticilerine, etkinliklerimizin tamamında görev alan şube çalışanı arkadaşlarıma, etkinliklerimizin eli, ayağı, kolu, gözü olan öğrenci arkadaşlarıma ve katılımlarınızla bu etkinliğimizi geliştiren, büyüten siz tesisat mühendisi meslektaşlarıma en samimi duygularımla çok teşekkür ediyorum.

Kongremizi 10. kez düzenlemenin mutluluğunu hep birlikte yaşadığımıza inanıyorum. Bildiğiniz gibi tesisat mühendisliği, makina mühendisliğinin temel disiplinlerinden biridir.

Geçen bu 18 yılda ilmek ilmek dokuyarak bugünlere getirdiğimiz Tesisat Mühendisliği Kongrelerini düzenlemeseydik ne olurdu?

Örgütümüz bu kongreleri başlatmasaydı ve ısrarla sürdürmeseydi, "tesisat alanının" bir mühendislik alanı olduğu bilinci hala oluşmamış olacaktı. Her iki yılda bir 2000‘e yakın uzman bir araya gelerek tesisat mühendisliğini tartışamayacaktı. Tesisat mühendisliğinin gelişmesine yepyeni perspektifler açılamayacaktı. Her iki yılda bir üretilen yeni bilgi ve teknoloji, aynı anda bir çatı altında buluşamayacaktı. İlk kongrede lisans ya da yüksek lisanslarını yapan birçok öğrenci uzmanlıklarını belirlerken kararlarını isabetli veremeyecekti. Her iki yılda bir sürekli artan bir heyecanla bir araya gelmenin sinerjisi bu sektörde hiç yaratılamayacaktı.

O sinerji ki, gerçek bir üretimin emeğe, samimiyete ve bilimselliğe dayalı olması gerektiğini her iki yılda bir tüm katılımcılara tekrar hatırlatmaktadır. 

Tesisat Mühendisliği Kongreleri olmasaydı "mühendislikte uzmanlık" kavramı üzerine bu kadar kapsamlı ve olması gereken şekilde tartışma olanağı bulunmayacaktı.

Demokratik işleyiş içinde mesleki sorunların ele alınmasına, çözümlenmesine ve ortak görüş oluşturma yöntemine ilişkin bu kadar köklü bir geleneği yaratmış olamayacaktık.

Uluslararası kalite standartlarında gerçekleşen bir organizasyon olarak tesisat mühendisliği kongreleri her defasında kendi başarı çıtasını aşarak bugünlere gelmiştir. Bu çalışma gerçek bir ekip ruhuna ve üretim aşkına dayanmaktadır.

Biz, Tesisat Mühendisliği Kongrelerini benzersiz kılan bu özelliğiyle bu çatı altındaki herkes için önemli bir anlamı olduğunu biliyoruz, inanıyoruz. Bu anlamı birlikte var ettiğimizin bilinciyle, 10. kongremizin daha nice 10 yıllara ulaşmasını diliyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Bahsedildiği üzere Tesisat Kongrelerimizin temel amacı tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamaktır. Tesisat mühendisliği ve etkileşim içinde olan diğer alanlarda, yeni bilgi ve teknolojinin paylaşılması, yaygınlaşması; tesisat mühendisliğinin temel ve uygulamalı alanlarında bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sunulması ve tartışılması; tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimi ile ilgili diğer alanlardaki etkileşimlerin eğitim, araştırma, yasal mevzuat, yönetim, profesyonel gelişme vb alanlarda sunulması ve tartışılması bu kongrelerimizin temel hedefleridir.

Çok mütevazı olmaya gerek yok. Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizin hem örgütlülüğümüze yönelik, hem sektöre yönelik, hem de tesisat mühendisi arkadaşlarımıza yönelik çok yönlü yararları olduğu bir gerçek. Artık herkes kabul etmektedir ki; bu kongrelerimizin yarattığı durum ile bu ülkede tesisat mühendisliği kavramı anlamlı bir yere oturmuş ve görünür, bilinir bir aşamaya gelmiştir. Bu kongrelerimizde sunulan bildiriler, kongrelerimizde yapılan kurslar ve seminerler ile tesisat mühendisliği alanında bilgiler tüm tesisat mühendisleri için erişilebilir ve ulaşılabilir olmaktadır. Bugün odamız yayını olarak tesisat mühendislerinin kullanımına sunulan kitaplarımızın karar alma süreçleri tesisat kongrelerimiz aracılığı ile gerçekleşmiştir.

Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizde yapılan tartışmalar ve görüş alışverişleri ile tesisat mühendisliğinde uzmanlık, uzmanlılığın gerekleri ve belgelendirmenin şekilleri birlikte karar alınan, katılımcı bir çalışma tarzıyla oluşturulmuştur. Oda Başkanımızın ayrıntılandırdığı şekli ile odamız çalışmaları içinde önemli bir yer tutan meslek içi eğitim ve belgelendirme çalışmaları ve Personel Belgelendirme Kuruluşumuzun temelleri tesisat mühendisliği kongrelerimizdeki tartışmalarımızla atılmıştır.

Öte yandan tesisat sektörünün sorunlarının tespiti, çözümlerinin ne olabileceği yine tesisat kongrelerimizde tartışılmıştır. Sonuç bildirilerimiz tesisat mühendisliğinin ve tesisat sektörünün manifestosu durumundadır.

Onuncu kongremiz de odamızın tesisat mühendisliği alanındaki çalışmalarının bir ara durağı olarak algılanmalıdır. Ben eminim, bu kongrelerimiz tesisat mühendislerinin ve sektörün talebi doğrultusunda odamız tarafından sürdürülecektir.

Sevgili Arkadaşlar,

Şüphesiz bir meslek alanını ve mesleğin bağlı olduğu sektörü yaşanılan dönemin sorunlarından ayrı tutarak konuşma yapmak çok anlamlı olmuyor.

Oda başkanım konuşmasında sektörün içinde bulunduğu durumu, ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu sorunlarla ilişkilendirerek odamızın görüşleri ile birlikte aktardı.

Birliğimiz mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendisleri, mimarları ve şehir plancılarını temsil etmektedir. Onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Bu amaçla mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek; bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır.

Bugünün dünyasına ve ülkemizin bugününe bir meslek örgütü sorumluluğumuzla baktığımızda güzel sözler söylemek ne yazık ki, kolay olmuyor:

Sevgili Arkadaşlar,

Adalet olmayınca barış da olmuyor. Demokrasi, özgürlük ve hukuk herkes için olduğunda gerçek manada anlam kazanabilir. Konu kendisi olduğunda halen, üzerimizde baskı var, diye mazluma oynayanların, aslında zalim bir muktedir oldukları gerçeğini biz çok iyi biliyoruz.

Görülüyor ki çetelerle, kirli ilişkilerle, suç örgütleriyle, faili meçhullerle, katliamlarla yönetilmiş bu düzen, emperyalizme bağımlılık temelinde işleyen bu sistem; insanımıza baskı, zorbalık, ölüm, açlık, işsizlik ve sefaletten başka bir şey sunmuyor. Bu ülkenin kahredici kaderini değiştirerek insanımızın eşit ve özgür bir ülkede bir arada, kardeşçe yaşamasının yollarını mühendisler birlikte bulmalılar. Bunu kimseden bekleyemeyiz. Yollar ancak biz yürürsek açılır ve gelecek ancak biz onu değiştirebilirsek bugünkünden daha güzel olabilir. Bu anlamda tesisat mühendislerinin odamız örgütlülüğünde daha fazla bir araya gelmesi ve örgütlenmenin geliştirilmesi kendimiz için, halkımız için çok önemli bir zorunluluk. "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz" sözü şimdi çok daha önemli. Bilimi ve teknolojiyi insanla buluşturan bir mesleği yapanların bunun anlamının farkında olduklarını biliyorum.

Bitirirken, bu salonda bulunan tüm meslektaşlarımı 15 Mayıs‘ta Ankara‘da gerçekleştireceğimiz TMMOB mitinginde buluşmaya çağırıyorum.

15 Mayıs‘ta Ankara‘da eşitlik, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi ve bir arada yaşama taleplerimizi topluca söylemek için, haklarımız için, geleceğimiz için, halkımız için, ülkemiz için Ankara`da TMMOB Mitingi‘nde hep birlikte olalım. Bu salonda söylediklerimizi orada hep birlikte bir kez daha söyleyelim.

Hepinizi bir kez daha sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

 

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı