
2. ULUSAL BAĞCILIK VE ŞARAP SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ
Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın ortaklaşa düzenlediği 2. Ulusal Bağcılık ve Şarap Sempozyumu 31 Ekim-2 Kasım 2013 tarihleri arasında Denizli EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Birbirinden ayrı düşünülemeyen bağcılık ve şarap sektörünün sorunlarını akademik düzeyde ele alarak ulusal ve sektörel stratejik hedeflerini belirlemek ve sektörün sürdürülebilirliğe ulaşmasında yol haritası çıkarmak amacıyla düzenlenen sempozyum kapsamında düzenlenen oturumlarda sürdürülebilir bağcılık ve şarapçılık, şarabın tanıtımı ve pazarlaması, sektörde ulusal ve uluslararası politikalar ele alındı.
Sempozyumun açılışında konuşan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, sempozyumda üst düzey yetkililerin olmadığını ifade ederek, önceki sempozyuma 800 kişinin katıldığını anımsattı ve "Açık söylüyorum insanlar katılmaya korkuyorlar. Şarap bu topraklardan çıkmış üründür. Bizim kültürümüzü, tarihimizi, değerlerimizi yok etme şansımız yok. Kayıt dışını nasıl engelleriz diye konuşmak zorundayız. Yürütülmekte olan politikalar bu sorunu çözmeye yönelik değil. Bizim sorunumuz kayıt dışıdır, haksız rekabettir. Bunların üzerine gitmek durumundayız. Ar-Ge çalışmaları yapmalıyız. Elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince bu sempozyumları yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da konuşmasında, Türkiye‘nin geniş bağ alanları ve ekolojik uygunluğu ile katma değeri çok yüksek olan şarap üretiminde büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte, henüz bu potansiyeli yeterince değerlendiremediğini vurguladı. Türk şarap sektörünün gelişmesinin, ekonomik açıdan sağlayacağı faydanın yanı sıra, şaraba tüm dünyada atfedilen kültürel değer düşünüldüğünde, turizm ve ülke tanıtımında da etkili olacağını söyleyen Soğancı, "Stratejik hedefleri ve politikaları belirlenmiş bir bağcılık ve şarapçılık anlayışı ile uluslararası alanda rekabet şansını artırmak hiç de zor değildir" diye konuştu.