4. GIDAMO ÖĞRENCİ YAZ KAMPI SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

01.07.2013

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından 21-24 Haziran 2013 tarihlerinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Ürkmez, İzmir ‘de gerçekleştirilen 4. GIDAMO Öğrenci Yaz Kampı sonuç bildirgesi yayımlandı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 4. Yaz Kampı Sonuç Bildirgesi

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yaz Kampı 21-24 Haziran 2013 tarihleri arasında Ürkmez, İzmir‘de gerçekleştirildi. 4.kez yapılan bu kampın teması bundan 8 ay önce "Gıdama, Doğaya, TMMOB‘ye Dokunma" olarak belirlenmişti. Bu tema belirlendiğinde hükümet TMMOB
yasasında değişiklikler planlamakta, HES başta olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde çevresel yıkımlar gelişmekteydi. TMMOB Yasasını hükümet meclise getirmekten, en azından şu an için vazgeçmiş olmasına karşın, belirlenen bu temanın memleketimizin gündemini ne kadar iyi yansıttığını kamp katılımcıları olarak tespit ediyoruz.

Bu tema belirlendiğinde, oda faaliyetlerimizin son 7 aydır önemli bir ayağını oluşturan "Gıda Güvenliği ve Gıda Mühendislerinin Rolü" konulu kapsamlı çalışmalar başlamamıştı. Yine bu tema belirlendiğinde, Gezi Parkı‘na yapılan saldırı sonucu Türkiye‘nin dört bir yanında ortaya
çıkan ve çığ gibi büyüyen "direniş süreci" de yaşanmamıştı.

Gerçekleştirdiğimiz Yaz Kampı‘nda belirlediğimiz tema çerçevesinde, "Gıda Güvenliği ve Gıda Mühendislerinin Rolü" ve "Gezi Parkı Direnişi" süreçlerini düzenlediğimiz söyleşilerde ve açık kürsüde tartıştık. Bu etkinlikler dışında kurduğumuz sembolik direniş çadırı ile memleketimizdeki özgürlük mücadelesine desteğimizi ilettik ve ilk kez olarak bu Yaz Kampını, geleceğin gıda mühendisleri olarak bizler bir "Sonuç Bildirgesi"nin yazılması ve yayınlanması ile sonlandırmaya karar verdik.

Yapılan tartışmalar sonucunda "Gıda Güvenliği ve Gıda Mühendislerinin Rolü" ve "Gezi Parkı Direnişi" süreçleri ile ilgili ortaklaştığımız görüş ve öneriler aşağıdadır.

"Gıda Güvenliği ve Gıda Mühendislerinin Rolü"

1. Halk sağlığının ve gıda güvenliğinin sağlanması için gıda denetimlerinin sayısının ve etkinliğinin arttırılması zorunludur.

2. Etkin denetimlerin gerçekleştirilebilmesi için bu alanda eğitim almış Gıda Mühendislerinin ilgili bakanlıkta istihdam edilmesi bu zorunluluğun doğal sonucudur.

3. Özel sektörde görev yapmakta olan gıda mühendislerinin görevlerini gereği gibi yapmasının önkoşullarından biri de etkin denetimdir.

4. Kampımızın başlamasından birkaç gün önce açıklanan bakanlık kadro alımlarına göre 215 adet gıda mühendisi alınacaktır. Bu son yıllarda gerçekleşen gıda mühendisi alımları içerisinde oransal olarak en büyüğü olmakla birlikte, kesinlikle yeterli değildir.

5. Geçen aylarda yürüttüğümüz mücadelenin ve topladığımız 30 binin üzerinde imzanın gıda mühendisliği öğrencileri olarak takipçisi olacağız.6. Gıda Mühendisliği Bölümlerinin öğrenci kontenjanı halen var olan üniversitelerdeki artış ve yeni açılan üniversitelerin kontenjanı son 10 yıl içinde %197 artmış ve bu yıl itibariyle eğitime alınan öğrenci sayısı 4 bini aşmıştır. Buna karşın, üniversitelerimizin bu kontenjana uygun alt yapısı yoktur ve bunun sonucu eğitim kalitesi ciddi şekilde düşmektedir. Gıda Mühendisliği Bölümlerinin kontenjanının acilen azaltılması ve yeni bölümlerin açılmasının durdurulması gerekmektedir.

Türkiye‘nin dört bir yanında yeni Gıda Mühendisliği Bölümleri hem laboratuar alt yapısı, hem de akademisyen yetersizliği ile açılmaktadır. Gıda Mühendisliği çok disiplinli bir daldır ve 3 öğretim üyesi ile yürütülmesi mümkün değildir. Var olan Gıda Mühendisliği kontenjanlarının %20‘sinden fazlası 2.öğretimlere aittir. Örgün eğitimin yürütülmesi mümkün değilken 2. öğretimlerin varlığı mantıksızdır. 2. öğretim programları acilen kapatılmalıdır.

"Gezi Parkı Direnişi"

1. "Gezi Parkı" toplumun çeşitli kesimlerinin katılımı ile gerçekleşen, kendiliğinden ve örgütsüz bir halk hareketidir.

2. Bu memlekette yaşayan insanların yaşayış şekillerine devletin müdahale etmemesi gerekmektedir. Bu tür müdahaleler toplumu bölmekte, kalıcı düşmanlıkların oluşmasına neden olmaktadır.

3. Buna karşın Gezi Parkı direnişi, memleketin tüm kentlerinde, sokaklarında, parklarında dayanışma, paylaşma ve beraber yaşama kültürünün gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır.

4. Gezi Parkı süreci, Türkiye toplumunun seçimden seçime değil, yaşamın bütününde yönetim süreçlerine katılma arzusunu ve ihtiyacını ortaya koymuştur. Demokrasi budur ve bizler bu ihtiyacı paylaşmaktayız.

5. Toplumumuzun üzerindeki ölü toprağı atılmış, korku duvarları yıkılmıştır. Toplumumuz, devletin halkına karşı gösterdiği tahammülsüzlüğe ve şiddete tepkisiz kalmamıştır. Bunun toplumsal kültürün bir parçası haline gelmesi için elimizden geleni yapacağız.

6. İnternet, bilginin kamuya aitliğinin, özgürleşmesinin aracıdır ve internetin etkin kullanılması ile iktidarın manipülasyonları aşılabilmiştir. Artık gerçekler kolaylıkla saklanamayacak. Bunun aracı olan internetin kısıtlanması, sansürlenmesine dönük her tür çabaya karşı mücadele edeceğiz.

7. Gıda güvenliği konusunda sürekli etik yayıncılık anlayışının sorgulanması gerektiği Odamızca vurgulanmaktaydı. Basının tarafsız ve etik yayıncılık ilkesi çerçevesinde haber yapmasının kaçınılmaz olduğu Gezi Parkı Direnişi ile bir kez daha anlaşılmıştır. Basın yayın kuruluşları mutlaka yayıncılık anlayışlarını gözden geçirmelidir.

8. Ülkemizin demokrasiye ihtiyacı vardır. Bunun ilk ayağı olarak seçim barajı düşürülmeli, halkın iradesinin seçim sonuçlarına yansımasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

9. Seçimlerde oy kullanmak tüm vatandaşların sadece hakkı değil, aynı zamanda sorumluluğudur. Seçimlerde oy kullanmamak artık bir seçenek değildir. Oyumuzu kullanacağız ve kullandığımız oylara sandıklarda sahip çıkacağız.

10. Örgütlülük, toplumun yönetim mekanizmalarına katılabilmesinin en gerçek yoludur. Var olan siyasal, demokratik, mesleki örgütlülüklerin toplumu örgütlemekte, görüşlerini, ihtiyaçlarını ifade etmekte sorunları olduğu bu süreçte bir kez daha görülmüştür. Ancak, örgütlülükleri geliştirecek, güçlendirecek ve demokratik hale getirecek olan, yine bu sürece katılanlardır. Bizler örgütlenecek ve örgütlerin de demokratik olmayan düzenlerini değiştireceğiz.

11. Gezi Parkı sürecini sadece birbirimize değil, bu süreci anlamayan, yanlış bilgilendirilen kesimlere anlatmak görevimizdir. Bu görevi kimseyi aşağılamadan, dışlamadan yapacağız.

12. TMMOB‘nin ilkeleri arasında, mesleki sorunlardan hareketle, ülke gündemine dair müdahalelerde bulunmak vardır. Bu TMMOB‘nin önemli bir sorumluluğudur ve bizler Gıda Mühendisliği öğrencileri olarak bu sorumluluğu paylaşıyoruz.

13. Gezi Parkı direnişinden TMMOB de sonuçlar çıkartmalıdır. Tepkisiz mühendis ve öğrenci yaratılmasına karşı politikalar geliştirilmelidir. TMMOB yönetiminin ihtiyacı olan destek ve güç Gezi Parkı sürecinde sokağa çıkan kitlelerde ve yaklaşımlarında vardır.

14. TMMOB üyelerinin önemli bir kısmı, kendilerini örgütlü oldukları odaların parçası olarak hissetmemekte ve odalara enerji aktarmamaktadır. TMMOB‘nin bu soruna dair gerçek çözümler geliştirmesi zorunludur.

15. TMMOB yasasının değiştirilmesi ve/veya farklı şekillerde mesleki örgütlülüğe yönelik olası saldırılar, ancak bu şekilde geri püskürtülebilir, toplumun desteği ancak bu şekilde sağlanabilir. Gençlik gelecek, gelecek bizleriz. Demokratik ve özgür bir Türkiye için gerekeni yapacak güce sahibiz!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
4. Yaz Kampı Katılımcıları