9. ENDÜSTRİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ KURULTAYI/6-7 ARALIK 2013/ESKİŞEHİR

12.12.2013

 

Değerli Konuklar
Sevgili Arkadaşlar

Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu ve şahsım adına sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum. Makina Mühendisleri Odamız tarafından düzenlenen 9. Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı‘nda aranızda bulunmaktan büyük bir onur duyduğumu öncelikle belirtmek isterim. Burada bizleri buluşturan arkadaşlarıma, Düzenleme ve Yürütme Kurulumuza, görüşlerini bizimle paylaşacak bilim insanlarına, uzmanlara,  Makina Mühendisleri Odamız Merkez ve Eskişehir Şube yöneticilerine, EIM-MEDAK‘a, Oda ve Şube çalışanlarına, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Odamız tarafından aksatılmadan 9. defa düzenlenen bu kurultayımız birkaç açıdan önemlidir. Öncelikle odamız örgütlülüğünde yer alan endüstri - işletme mühendisliği mesleğinin eğitiminden uygulamada karşılaşılan sorunlarına ve çözüm önerilerine kadar birçok konu bu kurultayımızda meslektaşlar tarafından dile getirilmekte ve görünür olmaktadır. Öte yandan değerli bilim insanları ve konu uzmanları tarafından yoğun emek sonucu hazırlanmış bildiriler açık ortamlarda sunulmakta ve paylaşılmaktadır. Bizce paylaşılan bilgi de en değerli bilgi olmaktadır. Bir diğer önemi yine bu kurultayımızda Odamız içerisinde endüstri- işletme mühendisleri örgütlülüğü tartışılmakta ve örgütlülüğe vurgu yapılmaktadır.

Bu Kurultaylar kişisel anlamda benim açımdan da önemlidir: O dönem Başkanlığını yaptığım MMO Yönetim Kurulunda aldığımız kararla, 1. Kurultayımızı 29 Kasım 1997‘de İzmir‘de gerçekleştirmiştik. Sonra iki yıllık aralıklarla bugün dokuzuncusuna ulaşmışız. Denizli‘de 12-13 Aralık 2003 tarihinde ve benim Oda Yönetiminden ayrıldığım bir dönemde gerçekleşen 4. Kurultayımızda da Oda Yönetim Kurulunun verdiği görevle Kurultay açılış bildirisi hazırlayarak katılımcılara sunmuştum. "TMMOB Makina Mühendisleri Odasında Endüstri-İşletme Mühendisliği Çalışmaları" başlıklı açılış bildirisi sonradan 344 numaralı Oda yayını olarak da kamuoyuna sunulmuştu. O çalışmamızda o tarihe dek Odamızca endüstri-işletme mühendisleri açısından yapılanların tümü tarihsel bir sıralama ile verilmişti. Kasım 2003 tarihi ile hazırlanan o sunumda 42 üniversiten mezun Odaya kayıtlı endüstri -işletme mühendislerinin sayısının 3522 olduğunu ifade etmiştik. Aradan geçen on yılda sayının 6826 ulaştığını biliyoruz. Yine o sunumda EIM-MEDAK‘ın kuruluşundan o güne yaptığı çalışmaları, odamızın yüz akı Endüstri Mühendisliği Dergimizin başından o güne kat ettiği mesafeler, yapılan üç Kurultayın içeriği ve Odamızca endüstri-işletme mühendisleri için hazırlanan kitapları da tanıtmıştım.

Bunları neden söyledim: Örgütümüzün geldiği nokta açısından, endüstri-işletme mühendisliğinin geldiği nokta açısından zaman zaman dikiz aynasından geriye bakmak gerekiyor. Bu yapılan çalışmanın zaman zaman tekrarlanması gerektiğine de çok inanıyorum. Ben Oda örgütlülüğünü büyüttüğüne inandığım bu çalışmalar içerisinde bulunan tüm endüstri-işletme mühendisi arkadaşlarıma, meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

TMMOB, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancıları temsil etmektedir. Onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Bu amaçla meslek alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek; politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır. TMMOB bunların gereği olarak en genel anlamda bağımsız ve demokratik bir Türkiye‘nin yaratılması yönündeki çalışmalarını bütünsel bir anlayışla ve etkinleştirerek sürdürmek kararlılığındadır. TMMOB bu çalışmalarını bilimin ve tekniğin ışığında, bilim insanlarının yol göstericiliğinde, 60 yıllık birikimi ve 70‘lerde çizilen yol haritasıyla yürütmeye kararlıdır.

Bilimi ve teknolojiyi emperyalistlerin ve sömürgenlerin değil emekçi halkımızın hizmetine sunmak için kararlı olan örgütümüzün, insandan, emekten, haktan, hukuktan adaletten yana anlayışı ve çalışma tarzı, bizi zaman zaman siyasal iktidarlarla karşı karşıya getirmektedir. Son dönemde gündeme gelen meslek örgütümüze yönelik yeniden yapılandırma çalışmaları, örgütümüzü işlevsizleştirmeye yönelik yasal düzenlemeler de bunun bir göstergesi. Ama bizim örgütümüz 60 yıla yakın birikimi ile bu saldırılara karşı duracak ve eğilmeyecek yeterliliktedir. Biz asla "padişahım çok yaşa" diyenlerle saf tutmadık, tutmayacağız. Aksine gözlere mil çekildiği, dillerin kesildiği, kulakların sağır edildiği zamanlarda "Kral çıplak" dedik, demeye devam edeceğiz.  Bunu buradan bir kez daha ifade ediyorum.

Hiç eğilip bükülmeden, karanlığa karşı aydınlığı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, ırkçılığa karşı bir arada yaşamayı, savaşa karşı barışı, baskı ve zora karşı özgürlük ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. Biz "Bir meslek örgütüne bu ülkede bu dönem düşen görev budur" diye düşünüyoruz.

Sevgili Arkadaşlar,

Hepimizin bildiği gibi TMMOB ortamı genel kurullar süreci içerisindedir. Ben buraya katılan tüm arkadaşlarımın genel kurullarımızı demokrasi şölenine çevireceğine ve seçimlerde de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin insandan, emekten, haktan, hukuktan, adaletten yana anlayışını sürdürecek olan arkadaşlarımızı yeniden yönetimlere taşıyacağına çok eminim.

Kurultayımızın her zamanki gibi başarılı geçmesini diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı