ADANA EMEK VE DEMOKRASİ BİLEŞENLERİ: TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ’NİN YANINDAYIZ

08.05.2019

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, Adana Barosu, Adana Tabip Odası, DİSK Adana Birimi ve KESK Adana Birimi 7 Mayıs 2019 tarihinde Adana Tabip Odasında bir araya gelerek ortak basın açıklamalarıyla TTB Merkez Komistesi üyelerinin "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" başlıklı açıklamaları nedeniyle hapis cezasına çarptırılmasına tepki gösterdiler.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ’NİN YANINDAYIZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2016-2018 dönemi Merkez Konseyi üyelerinin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” konulu açıklamaları dolayısıyla yargılandığı davada, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, TTB’nin 1 Eylül 2016 tarihli “Bu Topraklarda Eşitlik ve Barış İçinde Yaşamamız Çok Mümkün” başlıklı açıklamayı da karara dâhil ederek, bu iki açıklama nedeniyle dönemin 10 Merkez Konseyi üyesine “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçundan 2’şer kez 10’ar ay hapis, 1 üyeye ise 3 yıl 3 ay 22 gün hap cezası verilmesine karar vermiştir. Türk Tabipleri Birliği’nin söylediği hekimliğin binlerce yıllık ve evrensel değerlerini savunmaktır.

Hekimlik, karşısındaki insanın ne olduğuna bakmadan, onun acılarını dindirmek, yaşam kalitesini yükseltmek ve kişinin hayatını kurtarmak için yapılan bir meslek iken, savaş ise toplumda derin yaralar açan, kitlesel ölümlere neden olan, onarılması zor ruhsal travmalara yol açan bir olgudur. Bu durumda, siyasi iktidarın veya ülkesel çıkarların ne olduğuna bakılmaksızın, insan ölümünün karşısında durmanın; hekimliğin var oluş nedenlerinden olduğu açıktır.

TTB Anayasamızın 135. Maddesine dayanarak 1953 yılında 6013 sayılı yasaya dayalı kamu kurumu niteliğinde kurulmuş bir meslek kuruluşudur. 65 yıllık bir mücadele birikimine sahiptir. Türk Tabipleri Birliği 1953 yılından beri evrensel hekimlik ve hukuk ilkeleri, insan hakları, evrensel ahlaki ve vicdani değerleri kendisine ilke edinen bir kurumdur.  Dünya Tabipler Birliği’nin 2017 yılında aldığı kararlar doğrultusunda ; “Hekimler, siyasetçilerin, hükümetlerin ve yetki sahibi kesimlerin, silahlı çatışmayla ilgili aldıkları kararların sonuçlarını farkına varmalarını sağlamak ve savaşın her zaman en son çare olması gerektiği konusunda uyarmak için çalışmalıdır.” denilmektedir. TTB hekimlik mesleki ilkeleri ve etik kuralları çerçevesinde daha önceden de bir çok defa şiddetin ve terörün her türlüsüne karşı olduğunu, insan hayatını her şeyin üzerinde tuttuğunu  ifade etmiştir.

Asli görevi insan yaşamı ve yaşam hakkını savunmak olan hekimlik mesleğinin, evrensel bir mesleki prensibi de ölümlere ve savaşlara karşı çıkmaktır. Bu karar savaş karşıtlığına, demokratik mesleki örgütlenmemiz ve birliğimize verilmiş bir cezadır ve toplum vicdanını zedeleyeceği gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası anlaşmalarda düşünce ve ifade özgürlüğünün tesisi konusunda verdiği sözlere de zıt bir tutumdur. Ülkemizde düşünmek ve düşündüğünü ifade etmek suç halini almıştır.

İçeriği savaş karşıtlığı olan bir açıklamanın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” gibi bir ifade ile tanımlanması ve bu gerekçe ile cezalandırılması anlayabileceğimiz bir şey değildir.

TTB nin yargılanma sürecinde, gerek yurt içinden partiler, sendikalar, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları, gerekse yurt dışından Dünya Tabipler Birliğinden, Avrupa Hekimler Daimi Komitesinden, Avrupa Tıp Uzmanları Birliğinden, Avrupa Genç Hekimler Ağından, Dünya Tıp Öğrencileri Birliğinden, İnsan Hakları için Hekim Örgütünden, Avrupa ve dünyadaki bir çok hekim birliklerinden, Uluslararası Af Örgütü gibi  bir çok kurumdan TTB’ nin açıklamalarını destekleyen mesajlar gelmiştir. Bu yaygın destek bile hekimlikten hekim örgütlenmesinden beklenin bu olduğunu ulusal ve uluslararası düzlemde göstermiştir.

Bizler, Adana'da faaliyet gösteren meslek örgütleri ve sendikalar olarak, düşünmenin ve düşündüğünü ifade etmenin bir suç olmaktan çıkarılmasını talep ediyoruz. İktidarın beğenmediği her görüşün açıklanmasında yargılanıp ceza alınmasını kabul etmiyoruz. Hekimlerin her durumda ölüme karşı yaşamı savunmalarının mesleki sorumlulukları gereği olduğunu belirtiyor, ülkemizin yargı sisteminin yakın zamanda bu yanlıştan döneceğini umut ediyoruz.

TMMOB ADANA İKK - ADANA BAROSU - ADANA TABİB ODASI - Dİ̇SK ADANA BİRİMİ - KESK ADANA BİRİMİ