ANTALYA İKK: TMMOB‘YE VE ODALARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

05.12.2012

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB Yasası`nda yapılmak istenen değişiklikler üzerine 4 Aralık 2012 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

TMMOB YASASININ DEĞİŞTİRİLMESİYLE, KENTİMİZ, ÜLKEMİZ VE MESLEK DİSİPLİNLERİMİZ TEHDİT EDİLMEKTEDİR.

TMMOB‘YE VE ODALARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ.

AKP iktidarı döneminde atılmaya başlayan Odalarımız ve üst Birliğimiz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB‘nin mevzuatını düzenlemeye yönelik adımlar, bugün doğrudan TMMOB Yasasını değiştirmeye yönelmiştir. Anayasa‘nın 123, 124 ve özellikle 135. maddelerinden hareketle yayımlanan 6235 sayılı TMMOB Yasasının değiştirilmesi yoluyla TMMOB örgütlülüğü ve mühendis, mimar, şehir plancılığı disiplinlerinin meslek örgütlülükleri, kapalı kapılar ardında yapılan hazırlıklarla tasfiye edilmek istenmektedir.

TMMOB Yasasında Yapılmak İstenen Değişiklik Ne Anlama Gelmektedir?

29 Eylül 2009 tarihli Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporunun Başbakanlığa gönderilmesinin ardından 2011 yılında çıkarılan birçok Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu yönetimi tekelci otoriter bir tarzda yeniden yapılandırılmaya başlanmıştır.  Gerek mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin  gerekse TMMOB mevzuatının Anayasa ve yasalara açıkça aykırılık oluşturacak bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenmesi öngörülmüştür. Bu düzenlemeler, Anayasa ve İdare Hukuku çerçevesinde merkezi idare ile özerk yerinden yönetim kuruluşları arasında olması gereken vesayet denetimini aşan, tekelci otoriter bir yönetim anlayışı ile bazı özerk kamu tüzelkişiliklerinin özerkliği ortadan kaldırılmış, bazıları da doğrudan birkaç bakanlığın bünyesine katılmıştır.

Bugün meslek disiplinlerimiz ile kamusal hizmet ve kamusal mesleki denetim esaslı örgütlülükler tasfiye edilmek istenmektedir. Bu yapılar şekli yapılara dönüştürülerek,AKP çevresinde kümelenmiş rantiye tarafından sürdürülen talan politikalarının önünde engel olmaktan çıkarılmak istenmektedir. Kamuoyuna tarafsız ve bilimsel temellerle gerçeklikleri aktaran; gerektiğinde etkin bir biçimde hukuk yolunu kullanarak yapılan yanlışlarla mücadele eden TMMOB‘ye yönelik tasfiye politikaları da bu kapsam içindedir.

Odalarımız üyeleri ile birlikte bu sürece karşıdır, yüzbinlerce üyemizle birlikte TMMOB yasasına karşı direneceğimiz bilinmelidir.

TMMOB Susturulmak, Ülke Talan Edilmek İsteniyor!

Hazırlanan torba yasa taslağında; Yapı Denetimi Hakkında Kanun, İmar Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu, Kıyı Kanunu, İskan Kanunu, Mera Kanunu, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve TMMOB Kanunu ile ilgili düzenlemeler yer almaktadır.

Torba yasa taslağının bütününe bakıldığında neoliberal zihniyetin tarım arazilerimizi, kıyılarımızı, meralarımızı, kentsel sit , kentsel teknik ve sosyal donatı alanlarımızı ve doğal yaşam alanlarımızı bir sermaye birikim alanı olarak hedef aldığı görülmektedir.

AKP‘ye göre bu alanlarda gerçekleşecek mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin kamusal-toplumsal fayda anlayışından arındırılması gerekiyor. Bu nedenle sürece ayak direyen, izin vermeyen TMMOB‘nin parçalanması, dağıtılması gerekiyor. Sonuç olarak TMMOB‘nin etkisiz-yetkisiz bir hale getirilmesi, Bakanlığa bağlanması, merkezi bütünlüklü yapısının parçalanması hedeflenmektedir.

Aynı zamanda Yasa ile Teknik Müşavirlik Kuruluşu Bakanlığa Bağlı olarak yapısal denetim yanında  proje üreten yöneten bir ticari kuruluş olarak tanımlanmakta ve meslek alanlarınızda tekelleşmenin önü açılarak küçük ölçekli kuruluşların mesleklerini icra etmelerinin önü kapatılmaktadır.

Torba Yasanın satır araları okunduğunda Antalya‘nın bu yasa değişikliğinden en fazla etkilenecek illerden biri olduğu görülmektedir. Kamu yararı ilkesi ve eşit paylaşım hakkı için bugüne kadar yaptığımız mücadeleler yeni yasa ile engellenmek istenmektedir.

Bu kapsamda yapılan değişiklikler incelendiğinde...

42. madde de yapılan düzenlemeler ile halkın kıyılara ulaşımı zorlaştırılmakta, sahil şeridinde yapı yaklaşma mesafesi 50 m den 10 m ye indirilmektedir.

48. madde ile kıyılarda dolgu imar planı yapımı için  ilgili idarenin valiliğe iletilen teklifi ibaresi kaldırılarak, özel sektör ve özel kişilerin dolgu planı yaptırma amacı ile Valilik görüşü ile Çevre Şehircilik Bakanlığına başvurmalarının önü açılmıaktadır..

Turizm kenti olan ilimizde kıyılarımızdaki  kentsel sit alanı olan yerleşmelerde kıyı kanuna, yapılan değişiklik ile dolgu planlarında  2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını  koruma kanunun koruma amaçlı imar planlarına ilişkin hükümler uygulanmaz ibaresi eklenmiştir.

46.madde ile kıyı kanunun geçici maddesi değiştirilmiş kıyılardaki 11/7/1992 yılından önceki usulune uygun ruhsatlı yapılaşmaları kapsayan  kısmi yapılaşma anlayışı tamamen kaldırılarak yapılaşmamış olsa bile yapılaşma izninin önü açılmıştır.

48. madde  ile hayvancılık sektörünün olmazsa olmazı Mera alanlarımızın yapılaşmasının önü açılmıştır.

17. madde ile imar planlarında yer alan kentsel teknik ve sosyal donatı alanlarının 5 yıl içerisinde kamu tarafından kullanılmaması halinde yurt, sağlık,anaokulu,kreş, idari tesis, resmi kurum, resmi bina veya tesisler, spor, sosyal ve kültürel tesis vb tesis alanla özel ibaresi eklenerek aynı amaçlı kullanır tabiri ile ticari alanlara dönüştürülerek sosyal devlet anlayışından uzaklaşılmaktadır.

19. madde ile imar kanunun 13. Maddesinede tescile tabi kamusal alanların 10 yıl içerisinde kamu eline geçmemesi durumunda  eşdeğer arazi şartı aranmaksızın özel mülkiyete konu olacak şekilde kullanım kararı getirilerek bu alanların özelleştirilmesinin önü açılmaktadır.

Bu bağlamda  Geçmişte ve günümüzde iktidar ve yönetim kimde olursa olsun kamu yararını, toplumsal faydayı ilke edinen, Ülkenin Bilimsel Değerler ile kalkınmasını amaçlayan ve mücadelesini sürdüren ve Uluslar arası sömürgeciliğin karşısındaki son kalelerden biri olan TMMOB, TMMOB yasasındaki düzenleme ile etkisiz hale getirilerek parçalanıp yok eldilmek istenmektedir.

Bir kez daha söylüyoruz. Önümüzdeki temel görev, bu saldırıya geçit vermemektir. Bizler TMMOB‘ye bağlı Meslek Odaların Antalya  Şubeleri, onbinlerce Mimar, Mühendis ve Şehir Plancısının demokratik ve katılımcı bir biçimde yapılan seçimlerde görev başına getirdiği Şube Başkanları; mesleğimize, meslektaşlarımıza ve Odalarımıza sahip çıkacağız. Birlik ve beraberlik içinde bağımsız ve demokratik meslek kuruluşlarımızın tasfiyesine dur diyeceğiz. Ülkemize ve Ülke kaynaklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz . Bunun bir kamusal görev olduğunu tekrar hatırlatıyor, iktidarı uyarıyor ve bu girişimlerinden vazgeçmeye çağırıyoruz. Kamuoyuna duyurulur.

ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI                       MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI        MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI

GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI               METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI               MİMARLAR ODASI

ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI         İÇ MİMARLAR ODASI

PEYZAJ MİMARLARI ODASI                 ŞEHİR PLANCILARI ODASI

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI          JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI             JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI             HARİTA  VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI