BODRUM İKK'DAN TABİATI VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMA KANUNU TASARISI AÇIKLAMASI

03.12.2010

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı üzerine 3 Aralık 2010 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

BASINA VE KAMUOYUNA

TBMM gündemine Ekim ayı sonunda alınan "TABİATI VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMA KANUNU TASARISI‘‘ ile Hükümet, yürürlükteki koruma mevzuatına uygun şekilde gerçekleştirilmesi ticari ve siyasi bağlamda "karlı" olamayan bazı proje ve yatırımların önünü açma, bu sebeple son derece bilimsel ve teknik bir konu olan Koruma mevzuatını siyasi bir metne dönüştürme ve söz konusu proje ve yatırımlara uygun hale getirmeye çabası içerisindedir.

Ulusal ve uluslar arası gündemin son derece yoğun olması, hızla değişmesi ve konulara ilişkin hükümet adına yapılan açıklamaların siyasi polemik niteliği taşıması; TBMM gündemindeki söz konusu kanun tasarısı gibi ulusal ve uluslar arası düzeyde son derece önem taşıyan bilimsel ve teknik yasama çalışmalarının kasıtlı olarak kamuoyu gündeminden kaçırılmaya çalışıldığı izlenimini yaratmaktadır.

Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu; söz konusu kanun tasarısının yetki alanımız olan Bodrum Yarımadası‘nda yaratacağı tahribatın farkındadır ve bu kanun tasarısının yürürlüğe girmesinden endişe duymaktadır.

Nitekim bu endişe salt TMMOB ve bağlı meslek odaları tarafından değil,  Avrupa Komisyonu tarafından da "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı" TBMM gündemine girdikten sadece 10 gün sonra, 9 Kasım 2010 da yayınlanan Avrupa Birliği Türkiye 2010 İlerleme Raporunda da "endişe verici bir gelişme‘‘ olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla, hükümetin tasarıya ilişkin gerekçesinde başlıca dayanak olarak belirttiği "AB uyum süreci doğrultusunda hazırlandığı" iddiası da gerçek dışıdır.

Diğer taraftan, yürürlükteki mevzuatın, Korumayı sürdürülebilir kılamadığı için yeniden düzenlenmesinin zarureti, her ortamda TMMOB ve bağlı meslek odaları tarafından defalarca dile getirilmiştir. Özellikle Bodrum Yarımadasında Kasım Ayında nihailendirilen "Bodrum Yarımadası Sit Sınırlarını Sayısallaştırma" adı altındaki çalışma ve bu çalışmanın yapılış şekli; bu zaruretin en son matbuu örneğidir.

Ancak; sorun kesinlikle "Doğal/Tabii Sit Alanı" tanımının kaldırılarak/değiştirilerek "Koruma Alanı" olarak belirlenmesi ile; karar mekanizmasının bir bakanlıktan ve ona bağlı bir kuruldan alınıp başka bir bakanlığa ve ona bağlı bir kurula verilmesi ile çözülemez durumdadır.

TMMOB Bodrum İKK olarak tüm müdahalelerimize rağmen; 2002 yılından beri ülke genelinde özellikle üst ölçekli imar planlarının ve bölge özelinde alt ölçekli imar planlarının onaylanmasına ilişkin yetkiler bakanlıkların kendi aralarında ve bakanlıklar ile yerel yönetimler arasında bir iktidar ve erk savaşı haline dönüştürülmüş, Bodrum Yarımadası‘nın maddi ve manevi varlıkları talan edilmeye çalışılmış ve Yarımada maalesef fazlasıyla zarar görmüş ve görmeye devam etmektedir.

Söz konusu kanun tasarısının yasallaşması ile bodrum Yarımadası‘nda geçmişten bugüne tescil edilen ve yarımadanın yaklaşık %60‘ını kapsayan tüm doğal sit alanları; tasarının 6. Maddesinde belirtilen ve içinde

•         TMMOB‘a bağlı meslek odalarından bir temsilcinin dahi yer almadığı,

•         yerel uzmanların ise resmen saf dışı bırakıldığı

•         salt çoğunluk ile toplanabilme ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar üretebilme yetkisine sahip, bu durumda 20 üyeli kurul kararlarını sadece 6 kişi ile alabilecek

bir "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu" tarafından yeniden değerlendirmeye alınacak olup kurulun uygun görmesi halinde sadece 6 kişinin oluru ile Geçici Madde 1 ve Geçici Madde 2 uyarınca sit/koruma statülerini kalıcı olarak kaybedebilecektir. Bu durum; yürürlükteki mevzuatın tüm eksiklerine rağmen bugüne kadar korunabilmiş Adaboğazı, Kissebükü, Adalar, Küdür Yarımadası, Kesire Burnu, Cennet Koyu, Haremten, Torba gibi bölgelerle Yarımadadaki tüm Orman Alanlarının spekülatif oluşumlar eliyle talan edilmesine yol açacaktır. Zaten kanun tasarısının Tahsis ve İzinlere ilişkin 15. maddesinde yer alan

"Tabiatı koruma alanları, yaban hayatı koruma sahaları, gen koruma alanlarında ve korunan alanların mutlak koruma bölgelerinde hiçbir kullanıma izin verilemez, intifa ve irtifak hakkı tesis edilemez. Ancak, bu alanlarda ülke düzeyinde, üstün kamu yararı ve stratejik kullanımı gerektiren kullanma izni, intifa ve irtifak hakkı Bakanlar Kurulu kararı ile verilebilir."

hükmünde yer alan ve tespiti sadece siyasi iradenin elinde olan "üstün kamu yararı" ve "stratejik kullanımı" ibareleri ile bu konunun önünün Çevre ve Orman Bakanlığı eliyle ne derece açılmış olduğu son derece net bir şekilde görülmektedir.

Avrupa Komisyonu Türkiye 2010 İlerleme Raporu‘nda da dikkate sunulan;

1. Türk Natura 2000 ağına faydalı katkılar sağlayabilecek birçok alanın mevcut koruma düzeyinin kaldırılmasına neden olacak "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı"nın, Doğal yaşama sahip çıkılması için geri çekilmesini;

2. Yeni bir yasa hazırlıklarının başlamasını, gerek hazırlık ve gerekse uygulama sürecinde konularında uzman kurum ve kuruluşlarla birlikte hazırlanmasını, uluslararası taahhütlerin dikkate alınmasını ve bu yeni yasada korumaya ilişkin her türlü sorumluluğun yetkili kurumlar arasında açık bir şekilde paylaştırılmasını;

3. Bu sürecin hayata geçirilmesinde tüm milletvekillerinin ve yetkililerin aktif sorumluluk almasını

TMMOB BODRUM İLÇE KOORDİNASYON KURULU olarak talep ediyoruz.

Doğa, "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı" ile korunmasız hale getirilmeye, talan edilmeye çalışılmaktadır. Çocuklarımızın, gelecek kuşakların, emaneti olan doğaya ihanet etmemenin en insani tutum olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda; TMMOB Bodrum İKK olarak bu kanun tasarısını yakından takip etmeye ve yasallaşması halinde gerekli tüm önlemleri alacağımızı, Bodrum Yarımadasının sakini değil sahibi olacağımızı ve bu yolda her türlü mücadeleyi vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha beyan etmekte fayda görüyoruz.

Saygılarımızla.

TMMOB BODRUM İLÇE KOORDİNASYON KURULU
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB MİMARLAR ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB  ŞEHİR PLANCILARI ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI MUĞLA İL TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB JEOFİZİK  MÜHENDİSLERİ ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB HARİTA VE KDASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB GEMİ  MÜHENDİSLERİ ODASI BODRUM İLÇE TEMSİLCİLİĞİ
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI MUĞLA İL TEMSİLCİLİĞİ