
BURSA İKK: “BEN YAPTIM OLDU” ANLAYIŞINDAN VAZGEÇİN
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, 23.03.2017 tarihinde BAOB Yerleşkesi Ortak toplantı salonunda “ T2 Tramvay Hattı" ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı, Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli okudu.
Bursa İKK Bileşenleri kamu çıkarlarını gözetmeyen uygulamanın bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek "Zararın neresinden dönülse kâr”dır anlayışı ile Kent Meydanı – Terminal projesinin, kent dinamikleri ile acilen görüşülmesini, gözden geçirilmesini ve uygulama projelerinin buna göre revize edilmesi, Bursa için “HAYIR”lı olacaktır." açıklamasında bulundu.
“BEN YAPTIM OLDU” ANLAYIŞINDAN VAZGEÇİN
Bursa'da her geçen gün artan trafik ve ulaşım sorunu, artık kentimizde yaşayan herkesi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunu bugün yaşıyor olmamızın en önemli nedeni ulaşım planlamasının zamanında ve uzun vadeli olarak yapılmamasından, gerekli yatırımların doğru planlanmamasından kaynaklanmaktadır.
Kent yönetimlerinin, kentle ilgili kararları oluştururken katılımcılıktan ve demokrasiden uzak ve “Ben yaptım oldu” sonucunda, zaman ve enerji kayıpları yaşanmakta, en nihayetinde de kent halkının ruh sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir.
“Kent Meydanı - Terminal (T2 Hattı)” projesi de bu şekilde oluşturulmuş, Ben yaptım oldu” projesidir.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden proje ile ilgili doküman ve görüşme talebimize;
“Projesi ve detayları oluşturma aşamasında olduğu” gerekçesi ile tarafımıza ancak yüzeysel bilgiler içeren bir CD gönderilmiştir.
Bu CD incelendiğinde;
Projenin adından da anlaşılacağı gibi amaçlanan sadece 3.000-3.500 kişi/saat kapasiteye sahip olduğu belirtilen Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki yolcuların ve Terminal öncesi kent içindeki yolcuların kent merkezine karşılıklı olarak taşınmasıdır.
1- T2 Tramvay Hattı, HRS olarak uygulanmalıydı.
Kentimizde üç ana arterin bulunduğu, bunlardan ikisinin yani İzmir ve Ankara yollarında HRS planlanmışken ve buralarda bile HRS' nin yetersiz olduğu görülmekte iken, kentimizin üçüncü ana arteri olan İstanbul yolunun tramvay olarak projelendirilmesi tartışmalıdır.
Bu projenin planlama aşamasında; otobüs terminaline ve öncesindeki istasyonlara giden insan sayısından çok daha fazla olan hat üzerindeki 5.000 civarında çalışanı olan Tofaş, bundan birkaç kat daha fazla çalışanı olan DOSAB ve Yalova Yolu üzerinde bulunan fabrikaların, daha sonraki aşamada ise ilçelere (Gemlik, Orhangazi, İznik) kadar uzanabileceği öngörülmemiştir.
2- T2 Tramvay Hattının, HRS Hattı ile entegrasyonu
Bursa Hafif Raylı Sistem Projesi 20 yıl önce planlanırken İstanbul yolu HRS olarak düşünülmüş ve hattın İstanbul yolu bağlantısı mevcut sistemde bırakılmıştı. Bu gün bu entegrasyonun sağlanamaması en basit haliyle Bursa halkına ulaşımda “çekilecek çile” olarak dönecektir.
Aynı zamanda T2 Tramvay hattının mevcut T1 Tramvay hattı ile de entegre olmadığını görülmektedir. Burada T2 Tramvay hattının 2 li dizi araçlarla çalışacak olması, bir araçlık duraklara sahip olan T1 hattında entegrasyonun sağlanamayacağını göstermektedir.
3- T2 Tramvay Hattının Terminal bağlantısı
Bu hattın İstanbul yolunda ana arter boyunca sürdürülmesi gereklidir, TOFAŞ ve Şehirlerarası Otobüs Terminali dikkate alınarak ortak bir istasyon ve terminal - istasyon ulaşımı için uygun yürüyüş yolları ve kolaylaştırıcı sistemler değerlendirilmemiştir.
4- Kent Meydanı Ulaşım Entegrasyon Merkezi
Kent Meydanı bölgesi HRS, Tramvay ve Otobüs ulaşımlarının entegrasyon merkezi olarak planlanmalı, bu süreç Kent Meydanı İnşaatının yapıldığı dönemde kaçırılmıştı bu günlerde T2 Tramvay Hattının HRS olarak planlanmayıp mevcut haliyle yapılması durumunda sonlanmış olacaktır.
5 - T2 Tramvay Hattı İstasyonları
T2 Tramvay Hattında yapılacak 11 İstasyon Üstgeçit olarak planlanmakta. Bu metal yapılar İstanbul yolu girişinde ciddi bir görüntü kirliliğine yol açmaktadır.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak son sözümüz;
Proje çok yüzeysel bilgiler ışığında değerlendirildiğinde dahi, birçok eksik ve yanlışlığın olduğu anlaşılmaktadır. Kent halkını ve yaşamını doğrudan etkileyen bu tür büyük yatırım projelerinin oluşturulmasında, başta üniversiteler olmak üzere ilgili toplum kesimleri ile yine ilgili kurum, kuruluş ve meslek odalarının görüşlerinin alınması, proje demokrasisini sağlayacak böyle bir karar mekanizmasının çalıştırılması gerekliliğini bir kez daha vurguluyor, kent yöneticilerinin dikkatine sunuyoruz. Böyle bir yöntemin uygulanması, hem halkımız hem de yaşadığımız kentimiz için “HAYIR”lı olacaktır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne çağrımızdır;
“Zararın neresinden dönülse kâr”dır anlayışı ile Kent Meydanı – Terminal projesinin, kent dinamikleri ile acilen görüşülmesini, gözden geçirilmesini ve uygulama projelerinin buna göre revize edilmesi, Bursa için “HAYIR”lı olacaktır.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu