CEMİL ERTEM TMMOB'DEN VE VARSA OKURLARINDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR

28.04.2010

Taraf gazetesinin 23 Nisan 2010 tarihli sayısında Cemil Ertem’in “EKONOMİ POLİTİK” köşesinde “Bir sempozyum ve ulus-devletin yüzsüzleri” başlığı ile yayımlanan yazısına tekzip gönderildi.

CEMİL ERTEM TMMOB‘DEN VE VARSA OKURLARINDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR.

(Yanıt ve Düzeltme Metnidir)

23.04.2010 tarihli Taraf gazetesinin 6. sayfasında yer alan "Ekonomi Politik" köşesinde "Bir sempozyum ve ulus-devletin yüzsüzleri" başlıklı ve Cemil Ertem imzalı yazıda yer alan hususlara ilişkin açıklama yapılması gerekli görülmüştür.

Yazarın ele aldığı  ulus-devlet tartışması bir yana, bu tartışmanın en son tarafı olacak bir örgütü yani TMMOB‘yi  tartışmanın içine çekmesi şaşılacak bir zeka ürünüdür. Çünkü, TMMOB, ne yapılması düşünülen "1915 ile yüzleşme sempozyumu"ndan haberdardır ne de bu toplantıyı kabul edecek bir salonu vardır. TMMOB‘nin, yazarın belirttiği bir toplantı salonuna sahip olmadığına göre, anılan toplantıya bir yer tahsisi de olanaklı değildir. Bu nedenle de, TMMOB Yönetim Kurulunun bununla ilgili bir karar alması ya da iptal etmesi diye bir durumdan sözedilemeyeceği açıktır.

Bu durumda, yazarın gerçekle ilgisi olmayan bir konuyu gündeme getirip tartışmasının ve TMMOB‘yi "yüzsüz" ilan etmesinin haber verme ve eleştiri hakkı ve demokrasi ile bir ilgisinin olduğu söylenebilir mi?

Basın özgürlüğü, basının siyasal erki denetlemesinde ve toplumun düşünce özgürlüğünün gelişiminde önemli görevler üstlenmesinden kaynaklanmaktadır. Haber verme ve eleştirme hakkı, demokratik yaşam biçiminin bileşenlerinden biri olduğundan tartışılamayacak haklardandır. Ancak, haber verme ve eleştirme hakkının kabulü için, açıklama veya eleştiriye konu olan haberin, gerçek ve güncel olması, açıklanmasında kamu ilgi ve yararının bulunması, açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunması gerekmektedir. Yazar ise, bu öğelerden hiçbirine riayet etmeksizin TMMOB hakkında gerçek olmayan bir haber üretmiş ve ürettiği haberi de eleştirmiştir. Gerçek olmayan bir iddiayı eleştirmenin ötesine geçen bu karalamanın adı, haber verme ve eleştiri hakkı olmayacağı gibi, bu durumu hukuk ve kamusal ahlak da kabul edemez.

"Ama ben bunların öteden beri sol falan olmadığını, devletin dolaylı aparatları olarak ortalıkta dolaşan ve yukarıda anlattığım hakim ulusun-ırkın yapıcı ideolojisini "soldan" yaymaya çalışan ve yaydıkça da buradan nemalanan yapı ve kurumlar olduğunu söylüyorum" diyen yazara önerimiz; ABD‘nin gölgesinde protokol imzalayan ve üstelik "sol" da olmayan siyasi iktidardan "tarihçiler tartışsın" başlığında akademik bir tartışma için akademik bir kurum tahsis etmesini talep etmesidir.

Bu ülkede, demokratik kurumlara saldırmak hiçbir zaman tehlike içermemiştir ve bu nedenle de demokratik kamuoyu basın ahlakını hiçe sayan bir çok tetikçi görmüştür.  TMMOB‘nin biri kira diğeri kendi mülkü olan iki dairenin birleşmesinden oluşan çalışma ofisi dışında bir mülkü olmadığı halde, "toplantı salonunu vermedi" diye köşesinden TMMOB‘ye saldıran yazar, kamuoyunu objektif olarak bilgilendirmediğinden dolayı; hem TMMOB‘den, hem de varsa okurlarından özür dilemelidir.

N.Hakan Genç
TMMOB Genel Sekreteri