DİRENEN COCA COLA İŞÇİLERİNİN VE DİSK'İN YANINDAYIZ

03.09.2005

KESK, TMMOB ve TTB İstanbul'da Coca Cola'nın dağıtımını yapan Trakya Nakliyat adlı taşeron firmada çalışan işçilerin işten çıkarılmasıyla ilgili olarak 3 Eylül 2005 tarihinde basın açıklaması yaptılar.

"Hayat sokakta biz alanda, Kapitalizmin simgesi kola şişesi, Direnişin simgesi kola işçisi" diyen ve dört aya yakın bir süredir direnişlerini sürdüren Coca Cola emekçileri; şimdi herkese öğretiyor.

Hepimiz biliyoruz.

İstanbul‘da Coca Cola‘nın dağıtımını yapan Trakya Nakliyat adlı taşeron firmada çalışan işçiler Anayasa‘nın en temel maddelerinden olan örgütlenme hakkını kullanmak isterler. Bu haklarını kullanarak DİSK‘e bağlı üye olurlar.

Ancak işveren, işçinin bu en temel hakkını tanımaz ve 95 işçi işten atılır.
Bunun üzerine işçiler, 19 Mayıs 2005 tarihinde direnişe geçerler.

İşçilerin, Coca Cola fabrikasında düzenledikleri eylemlilikleri emniyet güçlerinin acımasız, hukuk dışı uygulamaları ile bitirilmeye çalışılır.

Baskılar, tehditler bir birini izler, ancak işçiler kararlı bir biçimde haklarını korumak ve örgütlenmeye sahip çıkma mücadelelerini sürekli dile getirirler. Direnişlerini sürdürürler.

Coca Cola işçileri; mücadeleleri ile aslında ne yapılması gerektiğini
herkese öğretmektedir.

Coca Cola işçilerinin yaşadıkları Türkiye‘de bir ilk değildir. Hepimiz bu filmi çok gördük, çok yaşadık. Yaşananların temelinde işçi sınıfının sendikal örgütlenmesine karşı planlı ve sistemli bir saldırı yatmaktadır.Amaç Türkiye‘de sendikal örgütlenmeyi bitirmektir.

Bir işverenin çıkarı için, devletin en temel niteliklerinin çiğnenmesi ne anlaşılabilir, ne de kabul edilebilir bir şeydir. Coca Cola işçisine yapılanlar; hukukun, Anayasa ve yasaların görmezden gelinmesidir.

Coca Cola işçisine yapılanlar; aslında hak arayana, özgürlüklerini kullanmak isteyenlere yöneltilen açık bir tehdittir.

Siyasal iktidarı uyarıyoruz:

Ülkemizde en önemli sorun alanlarından biri de sendikalözgürlüğün sağlanmasıdır. Siyasal iktidarı sendikalaşmanın ve örgütlenme önündeki engellerin derhal kaldırılması konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

Örgütlenme bir haktır ve demokrasinin ayrılmaz bir parçasıdır. İşyerinde sendikal örgütlenme önündeki her türlü engelin ve işçiler üzerindeki her türlü baskının kaldırılması konusunda Coca Cola ’yı uyarıyoruz.

Biz, DİSK‘in örgütlenme mücadelesinin yanında duruyor ve başlattığı Cola Cola içmeme kampanyasını destekliyor, başta üyelerimiz olmak üzere herkesi Coca Cola içmemeye davet ediyoruz.

Biz, hak arama ve örgütlenme mücadelesinde Coca Cola işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz.

KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU MERKEZ YÖNETİM KURULU(KESK)

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ (TMMOB)

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ (TTB)