DSİ YÖNETİMİ, DSİ ÇALIŞANLARININ TMMOB 2. SU POLİTİKALARI KONGRESİNE KATILIMINI YASAKLADI. DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETİM KADROSU BİLİME VE TEKNİĞE KARŞI MIDIR?

21.02.2008

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, DSİ yönetiminin DSİ çalışanlarının TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi'ne katılımını yasaklaması üzerine 21 Şubat 2008 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Son yıllarda dünya gündemini doğrudan belirleyen ve uluslararası politikalar geliştirilen konuların en önemlilerinden biri de "su"dur. Su konusunun öneminin ve insana olan sorumluluklarının bilincinde olan Birliğimiz, I. Su Politikaları Kongresi‘ni Mart 2006‘da Ankara‘da düzenlemiştir.

TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi, su konusunun ulusal ve uluslararası boyutta ele alınarak çeşitli yönleri ile tartışılacağı bir platform olarak değerlendirilmesi amacıyla 20-22 Mart 2008 tarihlerinde Ankara‘da gerçekleştirilecektir.

TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi‘nde; su kaynaklarının potansiyeli, korunması, geliştirilmesi, planlanması, su hizmetlerinin yönetimi, ulusal ve küresel su politikaları, suyun çevresi, toplum, eğitim, kültür boyutları kapsamında, Türkiye‘nin su kaynakları, su hizmetleri yönetimi politikalarının ve stratejik hedeflerinin ulusal, yasal, kurumsal, sosyo-ekonomik, sosyo-politik, hidropolitik açılardan, sürdürülebilir ve planlı kalkınma amacına yönelik olarak incelenmesi, bu alandaki sorunların tartışılması amaçlanmış, ülke ve toplumsal çıkarlarımız doğrultusunda sorunların çözümüne yönelik görüş ve önerilerin ortaya konulması için ilgili tüm tarafların bir araya getirilmesi ve sorunların çözümüne katkıda bulunabilecek bir bilgi birikiminin yaratılması hedeflenmiştir.

TMMOB, bağlı 23 odasının 300.000‘i aşan üye yapısı ile ülkemizin en büyük üye sayılı mesleki demokratik kitle örgütüdür. Birliğimiz bağlı odaları ile birlikte ülkemize ve insanımıza ilişkin meslek alanlarımız ile ilgili olarak, sorunlara çözümler üretebilmek amacıyla çok sayıda bilimsel panel, sempozyum ve kongre düzenleyerek sonuçlarını kamuoyuyla ve siyasi karar vericilerle paylaşmaktadır. Su Kongrelerimiz de bu amacımızın gerçekleşmesi için yapıla gelmektedir.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ise, ülkemizde su ile ilgili birçok kurum bulunmasına rağmen suyun planlanmasında asıl söz sahibi olan, bizce de olması gereken bir kuruluştur. Günümüzde su kaynakları ile ilgili yapacağı ve yaptıkları, her türlü yatırımı, personeli, kaynakları kısıtlanmaya çalışılan DSİ‘nin, yapılan uygulamaların tam tersine yetkilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizin su politikalarının oluşturulmasında ve geliştirilmesinde DSİ‘nin teknik bilgi birikimine, deneyimine ihtiyaç vardır. TMMOB, DSİ‘yi bu şekilde değerlendirmektedir.

Ancak TMMOB DSİ Genel Müdürlüğü‘nün şimdiki yönetiminin bu işleri yürütebilecek yeterlilikte olmadığını da kamuoyuna duyurmaktadır. TMMOB, DSİ Yönetim kadrosunun bilime ve tekniğe karşı olup olmadığını da sorgulamaktadır.

Neden?

DSİ Genel Müdürlüğü Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı 29.01.2008‘de Genel Müdürlüğe bağlı Hukuk Müşavirliği, Etüt ve Plan Daire Başkanlığı, Proje ve İnşaat Daire Başkanlığı, Barajlar ve HES Daire Başkanlığı, İçme Suyu ve Kanal Daire Başkanlığı, Emlak ve Kamulaştırma. Daire Başkanlığı, Jeoteknik Hizmet. ve YAS Daire Başkanlığı, Teknoloji Daire Başkanlığı‘na yazdığı yazıda şunları söylüyor:

"TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 20-22 Mart 2008 tarihleri arasında Ankara‘da düzenlenecek olan ‘TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi‘ne Genel Müdürlük Makamınca yapılan değerlendirme sonucunda tebliğli ve dinleyici olarak katılım uygun görülmemiştir."

Oysa DSİ Genel Müdürlüğü işin başındaki kurum olarak, su ile ilgili yapılan bütün toplantılara çalışanlarının tebliğle ya da dinleyici olarak katılmasını, katkı sunmasını ve çalışmalardaki görüşlerden yararlanmasını sağlamalıdır.

Su kaynakları üzerinde söz sahibi olan bir kurumun çalışanlarına böyle bir bilimsel etkinliği yasaklamasının amacını anlayabilmek ve kabullenebilmek bizim açımızdan anlaşılabilir değildir.

TMMOB, DSİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kadrosunu uyarıyor:

TMMOB‘nin düzenlediği bilimsel bir toplantıya, kurum çalışanı üyelerin katılımının engellenmesi aklın alabileceği bir durum değildir. Üyelerin görüş sunmasını, bilgiye ulaşmasını engelleyen yönetim anlayışının ülkemizi götüreceği yer bilimin aydınlığı değildir. Bilimsel tartışmalardan korkan ve yasaklayan yönetim anlayışının bizi götüreceği yer kör karanlıktan başka bir yer olmasa gerek.

Çevre ve Orman Bakanı, DSİ Personel ve Eğitim Daire Başkanı imzalı ve DSİ Daire Başkanlıklarına toplantıya katılımı engelleyen yazıyı ivedi olarak geri aldırmalıdır.

Bilimsel ve demokratik gereklere aykırı olan bireylerin bilgiye ulaşmasını engelleyen talimatname geri alınmadığı takdirde, eşi benzeri olmayan bu yasaklama işleminin iptali için dava açacağımızı ilgililerine duyuruyoruz.

DSİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kadrosu bilsin:

TMMOB, bilimin ve teknolojinin insanımızın yaşamına yansıtılmasını, bilimin ve teknolojinin halkın yararına kullanılmasını, meslek alanlarımızın kamunun ve halkın çıkarları gözetilerek denetlenmesi çalışmalarını ve bunlar için yürüttüğü mücadeleyi aralıksız sürdürecektir.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı