DÜNDEN BUGÜNE AYNI KARARLILIK VE İNANÇLA 19 EYLÜL TMMOB MMŞP DAYANIŞMA GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

20.09.2018

“TMMOB 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü”nde yüzlerce mühendis, mimar ve şehir plancısı kitlesel basın açıklamalarıyla çeşitli kentlerde ülke ve meslek sorunlarına dikkat çekti.

TMMOB tarihinde önemli bir yeri olan 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin yıldönümünde 2011 yılından bu yana kutlanan "19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü"nde TMMOB üyeleri bir kez daha alanlardaydı. İKK'ların örgütlü olduğu kent merkezlerinde düzenlenen kitlesel basın açıklamalarında “Örgütümüze, Mesleğimize, Halkımıza ve Ülkemize Sahip Çıkıyoruz” denildi.

TMMOB 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla yapılan basın açıklaması şöyle:

19 EYLÜL TMMOB MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI DAYANIŞMA GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ!

Bugün 19 Eylül TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma günü. 19 Eylül 1979 tarihinde TMMOB’nin çağrısıyla Türkiye’nin 55 farklı ilinde, 740 işyerinde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin otuz dokuzuncu yıldönümü. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatın her alanında, üretimin her aşamasında önemli bir yer tuttuğunu gösteren bu eylem, TMMOB’nin mücadele tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.

19 Eylül tarihi, maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan tarlalar, şantiyelerden bürolara dek farklı işyerlerinde çok zor koşullar altında görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek onurlarına, özlük haklarına ve alın terlerine sahip çıktıklarını ilan ettikleri tarihtir.

19 Eylül tarihi, bu ülke için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehir plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarihtir.

19 Eylül tarihi, mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadıkları ülkenin geleceği hakkında söz sahibi olduklarını gösterdikleri tarihtir.

Bu yüzden bu anlamlı gün, "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutlanmakta ve her yıl yeniden hatırlanmaktadır.

Bundan otuz dokuz yıl önce yapılan iş bırakma eyleminin temel talebi çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanabilecek bir ücret olmuştu. Aradan geçen otuz dokuz yıla rağmen, bu temel sorunun devam ettiği görülmektedir. Mühendis, mimar ve şehir plancıları günümüzde de gerek kamuda gerekse özel sektörde kötü çalışma koşulları altında, yetersiz ücretlerle çalışmaya devam etmektedir.

Son birkaç gündür kamuoyuna yansıyan, Türkiye’nin en büyük şantiyesi 3. Havalimanındaki çalışma ve yaşam koşulları, ülkemizde emekçilerin içinde bulunduğu zor koşulların aynasıdır. Daha fazla sömürü uğruna insanların hayatlarını hiçe sayan bu insanlık dışı çalışma koşulları derhal düzeltilmelidir.

İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır. Bugün içinde bulunduğumuz krizin nedeni, üretim yerine ranta, sanayileşme yerine inşaata, teknoloji yerine betona, planlı kalkınma yerine sıcak para akışına dayalı bir ekonomik yapı kurulmasıdır. Yanlış ekonomi politikaları sonucu ortaya çıkan bu krizin bedelini, emeğiyle geçirenler değil, bu krizi ortaya çıkaranlar ödemelidir.

Ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancılarının bugün karşı karşıya olduğu sorunlar sadece ekonomik sıkıntılar değildir. Kontrolsüz yetkilerle donatılmış tek adam rejimi altında emeğimiz değersizleşirken, özlük haklarımız da giderek budanmaktadır.

Birliğimiz ile SGK arasındaki yapılan asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmesiyle yeni bir boyut kazanan özlük haklarımıza yönelik saldırılar, sistematik biçimde artmaktadır.

Mayıs ayında çıkartılan İmar Affı yasasında yer alan bir madde ile “teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenlerin” Yardımcı Kontrol Elemanı adı atında yapı denetim sistemine eklenerek, mühendislik mesleğinin uygulama alanlarından birisi daha farklı meslek gruplarına açılmıştır. Yapı Denetim sistemi teknikerlere açılırken, KHK’lar ile hukuksuz biçimde kamudan ihraç edilen mühendis, mimar ve şehir plancılarının yapı denetim şirketlerinde görev yapmaları engellenerek bu arkadaşlarımızın yaşadıkları mağduriyet daha da artırılmıştır.

Meslek alanımıza ilişkin saldırıların son örneklerinden birisi de, yapı ruhsatlarındaki proje müelliflerinin imza gerekliliğinin kaldırılması olmuştur. Meslektaşlarımız hak ve yetkilerini kaybetmesine neden olan bu uygulama uzun yıllardır mücadele ettiğimiz “sahte proje müellifliği”nin ve sorunlu-denetimsiz projelerin önünü açmıştır.

Tüm bu düzenlemeler, sadece meslek alanlarımızı hedef almakla kalmıyor, halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti almasını da engelliyor. Bu durumun toplumumuza maliyeti, daha güvensiz yapılar, daha fazla yıkım, daha çarpık bir kentleşme olarak yansımaktadır.

Bilimi, tekniği ve yaratıcı fikirleri sistematik olarak değersizleştiren bu politikalar sadece teknik elemanların yaşamlarını değil, ülkemizin geleceğini de tehdit etmektedir. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışlar, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz.

Tek adam rejimi, birliğimizin bu toplumcu rolünden ve tavrından açık biçimde rahatsız olmaktadır ve bunu her fırsatta dile getirmektedir. Temmuz ayı içerisinde yayınlanan 5 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte, Devlet Denetleme Kurulu’na anayasaya ve yasalara aykırı yetkiler tanınarak, Birliğimiz ve diğer emek-meslek örgütleri baskı altına alınmaya çalışılmaktadır.

Devlet Denetleme Kurulunun bir denetleme organı olmaktan çıkartılarak adeta yargı organı biçiminde hareket etmesini sağlayan bu düzenleme, sadece meslek örgütümüzü hedef almamakta, mahkemelere ait olan yargı yetkisinin alenen gasp edilmesi anlamına da gelmektedir.

Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve meslek örgütlülüğümüzü hedef alan bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. 19 Eylül 1979’un 39. yılında bir kez da hatırlatmak isteriz ki, bu ülkenin onurlu ve direngen mühendis, mimar ve şehir plancıları vardır ve yaşanan bu haksızlıklara, bu saldırganlığa asla boyun eğmeyecektir.

Bu anlayış ve kararlılıkla 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününü bir kez daha kutluyoruz.

Yaşasın TMMOB Örgütlülüğü!

Yaşasın Mücadelemiz!

 

ANKARA:

Sakarya Caddesinde yapılmak istenen basın açıklamasına Ankara valiliğinden gelen yasak doğrultusunda çevik kuvvet izin vermedi. TMMOB binasında yapılan basın açıklamasını TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özgür Topçu okudu.

ANTALYA:

Mimarlar Odası Antalya Şubesinde gerçekleştirilen basın açıklamasını TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özge Köksal okudu.

BOLU:

Makina Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliğinde kamuoyu ile buluşan TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Osman Murat Ataman ve İKK bileşenleri basın açıklamasını saat 14.00’te gerçekleştirdi.

DENİZLİ:

Denizli İl Koordinasyon Kurulu'nun çağrısıyla Valilik binası yanında toplanan mühendis, mimar, şehir plancıları önce Atatürk anıtına çelenk bıraktılar. Ardından basın açıklamasını Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Zülal Avcı okudu.

ESKİŞEHİR:

19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla MMO Eskişehir şubesinde toplanan mühendis, mimar, şehir plancıları adına TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat açıklamayı okudu.

GAZİANTEP:

19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla İnşaat Mühendisleri Odası’nda bir araya gelen İKK bileşenleri saat 12.00’de gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kamuoyuna seslendi. Açıklamayı TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kenan Seçkin okudu.

İSTANBUL:

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulunun çağrısıyla MMO İstanbul şubesinde bir araya gelen mühendis, mimar, şehir plancıları “Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve meslek örgütlülüğümüzü hedef alan bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız.” Dedi. Açıklama İKK adına MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi Cafer Yıldız tarafından okundu.

İZMİR:

Yenişehir Gıda Çarşısı’nda bulunan Birlik Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamada TMMOB İzmir İKK adına Dönem Sekreteri Melih Yalçın konuştu. Yalçın konuşmasında, bugünün 19 Eylül 1979 tarihinde TMMOB’nin çağrısıyla Türkiye’nin 55 farklı ilinde, 740 işyerinde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 39. Yıl dönümü olduğunu ifade ederek, “Mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatın her alanında, üretimin her aşamasında önemli bir yer tuttuğunu gösteren bu eylem, TMMOB’nin mücadele tarihinde önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

39 yıl önce yapılan iş bırakma eyleminin temel talebinin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanabilecek bir ücret olduğunu belirten Yalçın, “Aradan geçen 39 yıla rağmen, bu temel sorunun hiç değişmeden devam ettiği görülmektedir. Mühendis, mimar ve şehir plancıları günümüzde de gerek kamuda gerekse özel sektörde kötü çalışma koşulları altında, yetersiz ücretlerle çalışmaya devam etmektedir” diye konuştu.

KARADENİZ EREĞLİ:

TMMOB İlçe binasında 12.30’da bir araya gelen mühendis, mimar, şehir plancıları adına basın açıklaması Karadeniz Ereğli İKK Sekreteri Hüseyin Kocatürk tarafından okundu.

KIRKLARELİ:

19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü nedeniyle saat 18.00’de Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliğinde düzenlenen basın açıklamasında TMMOB Kırklareli İKK Sekreteri Erol Özkan'ın giriş konuşması sonrası Gıda Mühendisleri Odası'ndan Ozan Balcı basın açıklamasını okudu.

KOCAELİ:

Kocaeli’nde Mimarlar Odası tarihi binada gerçekleştirilen basın açıklamasını Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekçi okudu. Açıklama öncesi saygı duruşu gerçekleştirildi. Sonrasındaysa mühendis, mimar ve şehir plancılarının katılımıyla müzik dinletisi gerçekleştirildi.

MANİSA:

TMMOB Manisa İKK'nın düzenlediği basın açıklaması, Makina Mühendisleri Odası Manisa Temsilciliğinde 19 Eylül Çarşamba günü 18.30'da gerçekleşti. Açıklamayı TMMOB Manisa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nilgül Gökarslan Artan okudu.

MERSİN:

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun çağrısıyla Mimarlar Odası Konferans salonunda bir araya gelen yüzlerce mühendis, mimar, şehir plancısı; Mersin İKK Sekreteri Seyfettin Atar’ın okuduğu basın açıklaması sonrası “Mühendisliğin Gelişimi ve TMMOB Paneli”ne katıldılar.

Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ile 2004-2016 yılları arası TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı’nın konuşmacı olarak katıldığı panelde TMMOB Örgütlülüğü ve mühendislik üzerine konuşmalar yapıldı.

MUĞLA:

Muğla’da Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını Muğla İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Görkem Acar okudu.

SAMSUN:

19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü nedeniyle Samsun Mimarlar Odası'nda buluşan meslektaşlar işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunlarının, kendileri için hala öncelikli sorunlardan olduğunu vurguladılar.
TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İshak Memişoğlu yaptığı açıklamada, 39 yıl önce yapılan iş bırakma eyleminde temel talebin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanabilecek bir ücret olduğunu, ancak aradan geçen zamana rağmen, bu temel sorunun hiç değişmediğini söyledi.

TEKİRDAĞ:

Tekirdağ’da Valilik binası önünde Atatürk anıtına bırakılan çelenk sonrası 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Gününün önemini vurgulayan bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cemal Polat okudu.

ZONGULDAK

Zonguldak’ta Maden Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hüsnü Meydan okudu.