
ELECO 2009 SEMPOZYUM VE FUARI DÜZENLENDİ
Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından bu yıl 11.’si düzenlenen ELECO'2009 Uluslararası Elektrik-Elektronik, Bilgisayar Mühendisliği Sempozyum ve Fuarı 5-8 Kasım 2009 tarihlerinde gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesinin desteği ile gerçekleştirilen Sempozyum kapsamında, 23 ülkeden 178 bilimsel bildiri sunuldu. Sempozyumla birlikte gerçekleştirilen fuarda ise 115 firma ürünlerini sergiledi.
BUTTİM Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında sırasıyla; EMO Bursa Şube Başkanı Erdal Aktuğ, ELECO Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutman, UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Dilaveroğlu, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Emir Birgün konuştu.
EMO Şube Başkanı Erdal Aktuğ, 1986 yılından bu yana elektrik, elektronik ve bilgisayar mühendisliği alanında çalışan araştırmacıları bir araya getirmek amacıyla düzenlenen sempozyum ve fuarların 10 yıldır ELECO adıyla yapıldığını kaydetti. Aktuğ, sempozyumun yıllardır büyüyerek gelişmesini ve uluslararası bir boyut kazanmasını sağlayan İTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi ve Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü‘ne teşekkür etti.
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, konuşmasında hükümetin enerji alanındaki özelleştirme politikalarını eleştirdi. Çeçen, baskılara direnerek bu konudaki eleştirilerini her platformda dile getireceklerini söyledi.
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Emir Birgün de, Sempozyumun elektrik mühendisliği alanında dünyanın dört bir yanında yürütülen çalışmaların paylaşılması ve bu paylaşımdan çıkarılacak faydaların insanlığa hizmette kullanılacak bir ortam yarattığını kaydetti.
Sempozyum‘un ardından TÜYAP Fuar alanındaki fuar açılışına geçildi. ELECO 2009 ile birlikte Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı‘nın açılışı da yapıldı. Fuarın açılış kurdelesini Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, EMO Genel Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, EMO Bursa Şube Başkanı Erdal Aktuğ, TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve konuklar birlikte kesti.
Sempozyum sonunda 10 yıldır ELECO‘nun düzenlenmesinde büyük emeği geçen ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Mehmet Şen adına ‘özel ödül‘ verildi.
Emir Birgün‘ün açılış konuşması şöyle:
Dünyanın dört bir yanından ve ülkemizin çeşitli kentlerinden ELECO 2009 için Bursa‘ya gelen Değerli Bilim İnsanları,
Sevgili Meslektaşlarım, Değerli Konuklar,
Sizleri TMMOB Yönetim Kurulu adına sevgi ile selamlıyorum.
Ben öncelikle burada hepimizin buluşmasını sağlayan ELECO 2009‘un Yürütme Kuruluna, şubemiz yöneticilerine, çalışanlarımıza ve emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum.
ELECO Uluslararası Kongre ve Fuarı‘nın tohumlarını 1984 yılında atarak Elektromekanik Sempozyumlarımızı, ELMEKSEM Sempozyumlarımızı ve sonrasında ulusal ve uluslararası ELECO Kongre ve Fuarlarını 25 yıldır düzenli bir şekilde gerçekleştiren şube kadrolarımıza ayrıca teşekkür ediyorum.
ELECO Kongrelerinin unutulmayacak, her zaman anılarımızda yaşayacak olan koordinatörü meslektaşımız MEHMET ŞEN‘i sizlerin huzurunda ben de saygı ile bir kez daha anıyorum.
Mehmet Şen‘in hayatının son 10 yılındaki belki de en çok yorulduğu fakat en çok kıvandığı, onurlandığı çalışması ELECO olmuştur. Her ELECO da onun büyük emeği, özverisi vardı. ELECO açılışlarını yaptığımızda rahat bir nefes alır, zevkle sigarasını yakar, bir yılın yorgunluğunu atardı. Geçen yıl da öyle oldu. Mehmet Şen ELECO sürecinde yine çok çalıştı, yoruldu, hastalandı ama açılışı yaptı. Fakat bu sefer açılış sonrası hastaneye gitmek zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra da bizleri acıya boğan o kötü sürprizi yaptı.
Değerli Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım,
TMMOB, Türkiye‘deki 23 meslek grubundaki mühendis, mimar, plancının örgütüdür. TMMOB 350.000‘i aşan üyesi ile ülkemizin her kentinde örgütlenmiş demokratik bir meslek örgütüdür.
TMMOB, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendis, mimar ve plancıları temsil etmek; onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek; mesleki, sosyal ve kültürel gelişimi sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla yükümlüdür. Bu amaçla, TMMOB meslek alanları ile ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek zorundadır. Bu nedenle TMMOB, bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirir, bunların yaşama geçirilmesi için mücadele eder. Bunların gereği olarak en genel anlamda bağımsız ve demokratik bir Türkiye‘nin yaratılması yönündeki çalışmalarını bütünsel bir anlayışla etkinleştirerek sürdürür.
TMMOB‘nin sorumluluklarını yerine getirmesinin bir yolu da meslek alanları üzerine gerçekleştirdiği kongre ve sempozyum gibi etkinliklerle bu alandaki gelişmeleri, sorunları ortaya koymak, sorunlara karşı gerçekçi çözüm önerileri oluşturmaktır. TMMOB‘ye bağlı odalarımızdan olan Elektrik Mühendisleri Odamızın Bursa Şubesinin, Uludağ Üniversitesi ve İTÜ ile gerçekleştirdiği ELECO Kongresi de elektrik mühendisliği alanında dünyanın dört bir yanında yürütülen çalışmaların paylaşılması ve bu paylaşımdan çıkarılacak faydaların insanlığa hizmette kullanılacağı bir ortamı yaratmaktadır.
ELECO 2009 Bursa üzeriden dünyaya açılan bilim, refah ve barışın gelişmesinin simgelerinden olmalıdır.
Değerli Arkadaşlar
Son 30 yıldır içine sokulduğumuz kapitalist küreselleşmenin sonuçları bugün ortadadır: 1 milyar kişinin günde 1 dolardan az kazandığı, dünya nüfusunun zengin %2‘sinin dünya servetin yarısına el koyduğu bir dünyada yaşıyoruz. Kuzey ile güney arasındaki, kadın ile erkek arasındaki, varsıllarla yoksullar arasındaki fark gittikçe açılıyor. Ülkemizde ve dünyada yoksulların daha fazla yoksullaştığı, siyasal yapıda pek çok değişimin gerçekleştiği biçimde yaşanan süreç, kapitalist küreselleşmenin küresel kriziyle karanlık yüzünü bir kez daha gösteriyor.
Dünyada işsizlik rekorları kırılıyor. Yoksulluk ve sefalet almış başını gidiyor. Kapitalist küreselleşmenin küresel krizi emekçileri teğet geçmiyor. Üstüne üstlük, adaletsizliğin adaletsizlik olarak, açlığın açlık olarak sürüp gitmesini sağlamak için kapitalist küreselleşmenin bu düzenini korumaktan da utanmadan söz ediyorlar.
Onların sözlerinin tükendiğini son olarak geçtiğimiz ay İstanbul‘da yapılan IMF ve Dünya Bankası yıllık zirvesinde gördük. ‘İstanbul Kararları‘ olarak adlandırılan kararlarında az gelişmiş ülkelerden daha fazla kaynağı emperyalist merkezlere taşımak dışında bir karar almadılar. Krizden çıkış için çareyi yine "sömürü katmerleştirmekte" buldular.
Dünyanın geleceği ile ilgili söyleyebildikleri tek şey; "önümüzdeki yıllarda işsizliğin ve yoksulluğun artacağı, yoksulluk nedeniyle savaşların yaşanabileceği" oldu.
Bu kimsenin bilmediği bir konu değil. TMMOB ve kardeş emek örgütleri, IMF ve DB Başkanlarına yazdıkları mektupta bunu şöyle ifade etmişlerdir.
"Bugün yaşanan bunalım basit bir iktisadi kriz değildir. Bu artık tarihsel misyonunu tamamlamış bir üretim ve toplumsal sistemin yani kapitalizmin bütüncül bir krizidir ve yakın bir gelecekte derinleşmiş toplumsal krizlerle daha büyük yıkım ve acılara yol açması muhtemeldir. Bu nedenle sürdürmekte ısrar ettiğiniz sermaye yanlısı politikalar bugün olduğu kadar gelecekte de birer uygarlık suçu oluşturacaklardır."
Değerli Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım
İşte bugün burada açılışını yaptığımız ELECO, bilimin ve teknolojinin ışığında dünyamızı aydınlatacak çalışmaların arasında olacaktır.
İnanıyorum ki hazırladığınız özgün bildirilerinizi ELECO salonlarında bizlere aktaracak siz değerli bilim insanlarımızdan bizler çok faydalanacağız.
Ve inanıyorum ki gelecek bugünden daha güzel ve aydınlık olacak .
Hepinize katkılarınızdan ve katılımınızdan dolayı teşekkür ederken ELECO‘nun başarılı geçmesini dilerim.
Emir Birgün
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi