GIDA MO 2. ÖĞRENCİ ÜYE KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI
31 Ekim 2009 tarihinde Mersin’de düzenlenen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 2. Öğrenci Üye Kurultayı sonuç bildirgesi yayımlandı.
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
2. ÖĞRENCİ ÜYE KURULTAYI
SONUÇ BİLDİRGESİ
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 2. Öğrenci Üye Kurultayı 31 Ekim 2009 tarihinde Mersin‘de düzenlenmiştir. 1 gün süren kurultaya 25 üniversite temsilciliğinden 121 delege ve 84 izleyici öğrenci üye katılmıştır. Kapsamı öğrenci hakları ve sorunları olan kurultayda Gıda Mühendisleri Odası Öğrenci Üyeleri sorunlarını tartışmış ve çözüm önerileri ortaya koymuştur.
Ülkemizde 31 üniversitede Gıda Mühendisliği eğitimi bulunmaktadır. Bunlardan bazılarında lisans eğitimi mevcut değilken bazılarında da ikinci öğretim eğitimi bulunmaktadır. Son 10 yılda her ile bir üniversite sloganıyla öğretim elemanı, araç-gereç yeterliliği aranmaksızın bir çok yeni üniversite kurulmuştur. Böylelikle üniversite eğitimi almak kolaylaşmış fakat alınan eğitimin kalitesi düşmüştür. Bu yüzden köklü, imkanları yüksek bir üniversiteden mezun kişi ile yeni açılmış, imkanları yetersiz bir üniversiteden mezun kişi arasında bilgi ve beceri yönünden vahim bir fark vardır. Bu eğitimde fırsat eşitsizliğinin bir sonucudur. Diğer taraftan üniversite mezunu sayısının toplumun ihtiyacından fazla olması diplomalı işsizleri ve öğrencilik yıllarında birbirinin bir adım önüne geçmek için vahşi yaşam kurallarını uygulayan tüketici, bencil, çıkarcı bireyleri yaratmakta, sosyolojik açıdan uzun vadede toplumsal dengeyi çökertmektedir. Durum böyleyken yetmiyormuş gibi her sene YÖK tarafından üniversitelerin kontenjanları artırılmaktadır. Varolan öğrencilerin etkin eğitim almasına yeterli imkan yokken kontenjan artışları düşündürücüdür. Örgütlülüğümüz taviz vermeden kontenjan artışlarının karşısında durmalıdır.
Kontenjanlar hızla artırılırken öğrencilerin barınma sorunu hiç düşünülmemektedir. Yurdumuzun ücra köşelerinde meslek yüksekokulları, bölümler açılmakta fakat burada okuyacak öğrencilere kalacak yer düşünülmemektedir. Büyük şehirlerde üniversiteler şehrin bir ucundayken devletin yurdu şehrin diğer ucundadır. Devlet öğrenciler için yeterli barınma imkanı sağlayamamakta, öğrencileri emlak kalpazanlarının elinde oyuncak etmektedir. Barınma hakkı temel insan hakkıdır. Devlet, öğrencilerine bu hakkı sağlamakla yükümlüdür.
Özgürlük ve medeniyet çağında yaşarken ülkemizin geleceğinin yetiştirildiği üniversitelerimizde ve bileşenlerinde hala cinsiyetçi ayrımcı yaklaşımlar yer almakta, kız öğrencilerimize utanç verici yaptırımlarla psikolojik baskı uygulanmaktadır. Okul sonrası dönemde de erkek ve bayan mezunlar arasında fırsat eşitsizliği yaratılmakta, bayan mezunlar hor görülmektedir. Kadın ve erkek eşitliği sözde kalmamalı, uygulamalara yansıtılmalıdır. Bireylerin haklarını korumak devletin görevidir.
Üniversitelerin eğitim kalitesi ve imkanları standartlaştırılmalıdır. Mesleki eğitimde ders içerikleri olarak asgari müşterek dersler belirlenmeli, tam donanımlı mezunlar yetiştirilmelidir. Üniversite ve sanayi işbirliği içinde olmalı, öğrencilerin aktif olarak sanayide proje çalışmalarında, yeni ürün geliştirme sahfalarında görev almaları sağlanmalıdır. Üniversitelerde yabancı dil hazırlık sınıflarına mutlaka yer verilmelidir. Öğrencilerin staj imkanlarının iyileştirilmesi ve stajlarında işletme çıkarları doğrultusunda köle gibi kullanılmasının önüne geçilmelidir. Son zamanlarda gündemde olan zorunlu staj sigortası ile ilgili örgütlülüğümüz bünyesinde çalışma yapılıp YÖK e önerilmelidir.
Avrupa Birliği uyum sürecinde 2005 yılında alınan kararla diplomalardan ünvanlar kaldırılmıştır. Mezunların nasıl mühendis ünvanına sahip olacakları şüpheyle yaklaşılan bir konudur. Bu konuda şimdiye kadar karşımıza çıkan tek yöntem Yetkin Mühendislik kavramıdır. Mesleğimiz için uzak bir konu olan bu kavram örgütlülüğümüzde incelenmeli ve bir duruş belirlenmelidir. Ayrıca ünvanlarımıza nasıl sahip olacağımız konusunda örgüt olarak çalışmalarımız sürmelidir. Harç zamlarına karşı dik duruşumuz tüm örgütlülüğümüzce devam ettirilmelidir. Gıda Mühendisleri Odası Öğrenci Temsilcilikleri tartışmasız ücretsiz eğitimin tarafıdır.
TMMOB örgütlülüğünün en genç ve en dinamik odalarından biri olan odamız, 2004 yılından itibaren uyguladığı öğrenci örgütlenmesi yaklaşımıyla öğrenci örgütlenmesinde hızlı bir ivme kazanmıştır. 10500 asil üyesi bulunan odamızın 6200 öğrenci üyesi mevcuttur. Örgütümüz bu sayede öğrencilikten üyeliğe bir köprü kurmakta, örgüt bilinci yüksek üyeler yetiştirmektedir. Tüm bu büyüme sürecinde bazı fiziksel zorluklar karşımıza çıkmaktadır. İl temsilciliğimiz ya da şubemizin olmadığı bir çok ilde yeni üniversite bölümlerimiz mevcuttur. Bu bölümlerimiz Odamızın etkinliklerinden yeterince haberdar olamamakta, Oda bilinci, örgütlülüğün gerekliliği aktarılamamakta, buradaki arkadaşlarımıza ulaşılamamaktadır. Diğer bir taraftan temsilcilik ya da şube olan bazı illerde öğrenci temsilciliği ile ilişkiler çok zayıf tutulmaktadır. Bu sorunlar incelenmeli, bunların önüne geçmek için hareket planları oluşturulmalı, her üniversite temsilciliği mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu sorunları çözmek için uygulanan pilot uygulamalar olgunlaştırılmalı, gerekirse yönetmeliklere eklenerek net bir şekilde belirlenmelidir.
Ülkemiz coğrafyasının sonucu gereği gerçekleştirilen ulusal çapta etkinliklerin sayısı daha azdır. Fakat örgütsel süreç bilginin paylaşılmasını ve aktarılmasını destekler. Bu yüzden bölgesel etkinlikler, danışma kurulları, çalıştaylar, kurultaylar denenmeli başarılı olduğu takdirde standartlaştırılmalıdır. Odamız üniversitelerle işbirliği ve dayanışma içinde olmalı, üniversitelerde derslerin bir kısmında odamızı tanıtıcı bölümlere yer verilmelidir. Gelişen teknoloji doğrultusunda mezunların ihtiyacı olacak konularda Odamız, seçmeli, kredisiz dersler verilmesi üzerine organizasyonlar ve çalışmalar yapmalıdır. Odamız tarafından düzenlenen eğitim ve seminerlerin ücretleri öğrenciler için yüksek gelmektedir. Aynı zamanda ödeme şekli de öğrenciler için ağırdır. Odamız eğitim ve seminerlerin öğrenci ücretleri üzerinde tekrar çalışma yapmalıdır.
Mühendislik birden fazla disiplini içeren bir meslek dalıdır. Aynı çatı altında eğitim görüp, çoğu kez aynı çatı altında mesleklerini icra eden mühendisler yine TMMOB çatısı altında örgütlenmektedirler. Fakat TMMOB çatısı altında öğrenci örgütlenmesi sadece öğrenci komisyonu tanımıyla yüzeysel kalmıştır. Gerekli yönetmelik çalışmaları örgütümüzce yapılıp öğrencilerin de bir üst yapılanmada olduğu gibi yerelde ortak etkinlikler yapabilecekleri TMMOB İKK Öğrenci modelleri geliştirilmelidir. Bu sayede TMMOB Öğrenci örgütlenmesi daha da güçlenecektir.