GIDA MÜHENDİSLİĞİ 4. KONGRESİ ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİ
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından 29-30 Eylül / 01 Ekim tarihlerinde TSE Konferans Salonu'nda Gıda Mühendisliği 4. Kongresi gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış konuşmaları R. Petek Ataman (TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı) ve Berrin Şenöz (TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi) tarafından yapıldı.
Kongrenin amacı şöyle belirlenmişti: "Gıda sanayii ülkemizin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olmasının yanında, hammaddeden tüketiciye kadarki süreçte sorunları çözüm bekleyen bir sektördür.Sorunların bir kısmını çözmek amacıyla hazırlanan 5179 Sayılı Yasanın kabulü ile gıda konusunda yeni bir dönem başlamıştır. Artıları ve eksileri ile halen tartışılmaya devam eden bu yasanın öngördüğü yönetmelikler de Bakanlık tarafından birer birer yayınlanıyor. İçinde bulunduğumuz bu dinamik dönemde, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak bizim ve mesleğimizi temsil eden üyelerimizin üzerine düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Bu bilinçten hareketle, hem özel sektörle hem de kamu ile ilgili olarak gerekli çalışmaları yürütmek en önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır. Gıda konusunda tek yetkili kurum haline gelen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın yeniden yapılandırılması dönemine rastlayan bu kongreyi yapmaktaki amacımız, sektördeki bilimsel ve teknolojik yeniliklerin yanı sıra yasal değişiklikleri de katılımcılara aktararak onları her konuda bilgilendirmektir. Gıda Mühendisliği 4. Kongresi kapsamında, gıda sektörü ile ilgili geniş kitleler bir araya getirilerek bilgi alışverişi ortamı yaratılacak; hem bilimsel ve teknolojik yenilikler hem de kamudaki gelişmeler masaya yatırılacaktır."
Kongrede 12 çağrılı sunum, 39 poster bildiri sunuldu. Ayrıca "Gıda Yasası ve Avrupa Birliği Entegrasyonu", Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar", ve "Türkiye‘de Gıda Mühendisliği Eğitimi" başlıklı paneller gerçekleştirildi.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ 4.KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ
Gıda Mühendisliği 4.Kongresi, 29 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında TSE Konferans Salonu‘nda 300‘ü aşkın sayıda katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Kongrenin önemli amaçlarından biri, gıda sektörünü ilgilendiren her alanda var olan sorunları tespit ederek, bunlara çözüm önerileri getirmek, gerektiğinde çözüme yönelik uzun soluklu eylemleri hayata geçirmek olduğundan, kongre süresince, bilimsel poster ve sözlü bildiri sunumları yanında, gıda sektörü ile ilgili güncel konuların tartışılacağı paneller düzenlenmiştir. Düzenlenen panellerden yansıyan görüş ve tartışmalar sonucunda hazırlanan sonuç bildirgesi aşağıda yer almaktadır.
SONUÇ BİLDİRGESİ
Gıda sanayi; tüm ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de stratejik öneme sahip bir sektördür. Ancak gıda sanayii, çok sayıda küçük işletmenin var olması, tarımsal üretici veya işleyici örgütleri, tüketici örgütleri gibi sivil örgütlenme yetersizliği, kayıt dışılık nedeniyle izlenebilirliğin sağlanamaması, denetim mekanizmasının yetersizliği, yetki kargaşası ve nitelikli eleman eksikliği gibi birçok sıkıntı ile baş başadır. Kongre süresince tartışılan sorunların çözüme ulaşması ve sektörden beklenen gelişmelerin sağlanabilmesi için başlıca öneriler aşağıdadır:
- 5179 sayılı yasada; kontrol otoritesinin tekliği, gıda denetçilerinin etkinliği, gıda güvenliği zincirinin bütünlüğü, dış ticaret uygulamaları ve tüketici hakları konusunda daha şeffaf ve anlaşılır bir yaklaşım izlenmelidir.
- Gıda kontrolü merkezi otoriteye bağlı kalmalı, yerel yönetimlere veya başka kurumlara yetki devrinden kaçınılmalıdır. Ulusal Gıda Güvenliği İdaresinin oluşumu sağlanmalıdır.
- 5179 sayılı yasa gereği yayımlanması gereken 20‘yi aşkın sayıdaki yönetmelik bir an önce yayımlanmalıdır. Genetik olarak değiştirilmiş ürünler, fonksiyonel gıdalar açısından mevzuat tamamlanmalı, piyasada var olan karmaşa engellenmelidir.
- Biyogüvenlik yasa tasarısı tamamlanmalı, biran önce yayımlanarak yürürlüğe girmelidir
-Gıda yasasının yeniden düzenlenmesi ve Bakanlığın yeniden yapılandırılması çalışmaları başta olmak üzere, tüm mevzuat çalışmalarında katılımcılık azami oranda sağlanmalıdır.
- Kayıt dışılık tüm yetkili kurumların işbirliği ile engellenmeli, gıda işletmelerinin tümü kayıt altına alınmalı, gıda denetimlerinde "çiftlikten sofraya gıda güvenliği" prensibi hayata geçirilmelidir.
-Gıda denetiminde yetkili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na, sorumluluğunu yürütebilecek düzeyde eleman alınmalı, denetim ve kontrole yönelik alet- ekipman eksikleri giderilmelidir.
- Medyanın gıda konusunda tüketiciyi doğru yönlendirmesi, konu uzmanlarının görüşlerini yansıtması sağlanmalıdır. Bilimsel temeli olmayan, tüketiciyi yanlış yönlendiren haberlerden kaçınılmalıdır.
- Gıda Mühendisliği eğitimi veren üniversiteler arasında asgari müşterek arayışı sürdürülmeli, ancak ekol farklılıkları korunmalıdır. Bu konuda Gıda Mühendisleri Odası kurumlar arası koordinasyonu sağlama görevini üstlenmelidir.