HKMO: DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ‘NÜ KUTLUYORUZ
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İnsan Hakları Günü dolayısıyla 10 Aralık 2010 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ‘NÜ KUTLUYORUZ
Dünya İnsan Hakları Günü‘nün 62. yılını kutluyoruz.
İnsan Hakları Evrensel Bildirisi (Universal Declaration of Human Rights), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu‘nun Haziran 1948‘de hazırladığı ve bazı değişiklikler yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948‘de BM Genel Kurulu‘nun Paris‘de yapılan oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir.
Bildiri, İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra, bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması amacıyla hazırlanmıştır.
Türkiye, Birleşmiş Milletlerin kurucu üyelerinden birisi olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi‘ni ilk onaylayan ülkeler arasında yer almış ve insan hakları konusundaki önemli sözleşmelerin büyük bölümüne taraf olmuştur. 1950 yılında TBMM‘de kabul edilmiş, hatta okullarda ders olarak okutulması karar altına alınmıştır. Ne yazık ki bugüne dek bu karar uygulanmamıştır.
Bildirinin imzalandığı 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır.
Bildirinin bazı maddeleri şöyledir:
İnsan: Bütün insanlar özgür, onur ve hakları yönünden eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler. (madde 1)
İnsan Hakları: En başta yaşam ve özgürlük olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak üzere sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma; yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma; barışçıl amaçlar için toplanma ve dernek kurma; evlenme, mal ve mülk edinme; çalışma, işini seçme özgürlüğü; din, vicdan düşünce ve anlatma özgürlüğü hakları, İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin temellerini oluşturur.
İnsan haklarının özellikleri: Herkes, ırk, renk, cins, dil, din, siyasal ya da her hangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken, doğuş ya da herhangi bir başka ayrım gözetilmeksizin bu Bildiri‘de açıklanan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir. (madde 2)
Maddelerde Kesinlik: Bu Bildiri‘nin hiçbir unsuru, içinde açıklanan hak ve özgürlüklerin bir devlet, topluluk ya da bireyce ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir etkinlik ya da girişime hak verir biçimde yorumlanamaz. (madde 30)
Türkiye, Birleşmiş Milletlerin kurucu üyelerinden birisi olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi‘ni ilk onaylayan ülkeler arasında yer almış ve insan hakları konusundaki önemli sözleşmelerin büyük bölümüne taraf olmuştur.
1215 yılında İngiltere Kralı‘na kabul ettirilen bildiri olan Magna Carta, insan hakları kavramının ilk belgesi sayılır. İnsan hakları konusunda yayımlanan bir diğer önemli bildiri ise, Amerika‘da yayımlanan Bağımsızlık Bildirisi‘dir. "Özgürlük", "Eşitlik" ve "Kardeşlik" gibi kavramlar, 1789 yılında gerçekleşen Fransız Devrimi‘nden sonra yayımlanan "İnsan Hakları Bildirisi"nde gerçek yerini almıştır.
Ne var ki İnsan Hakları Bildirisi‘ni yayınlayan Amerikan Meclisi, daha ertesi gün İngilizlere karşı savaşan ordu elemanlarının nöbette uyumalarını önlemek için "Kırk kırbaç vurulması" cezasını kanunlaştırmıştır!
Fransız Devrimi‘nin sağladığı haklar sonucu doğan Cumhuriyet, 1792‘den sonra ancak 8 yıl dayanabilmiş, Bonapart diktatörlüğüne teslim olmuştur!
Bildirgenin 10 Aralık 1948‘de, BM‘de kabulünden bugüne dek geçen sürede ise yaşanılan savaşlarda yaklaşık 18 milyon insan yaşamını yitirmiştir. Özellikle kadınlar ve çocuklar insan hakları ihlallerinin mağdurları olmuştur. Hala savaşlar, baskı, işkence, zulüm kol gezmektedir. İnsan hakları barış, demokrasi, özgürlük ve insanca yaşam hakkı söylemleri altında her geçen gün daha da derinleştirilerek ihlal edilmektedir. Dünyamızı yöneten emperyalist-kapitalist sistemin egemenliği altındaki milyarlarca insan barınma, beslenme, eğitim gibi temel insan haklarından yoksun yaşamaktadır.
Sömürüye, baskıya, işkenceye, şiddete, sürgüne, savaşa, karşı; ekmek, su, özgürlük, barış, eğitim, barınma, beslenme... Kısaca insanca yaşamın tesisi için insan hakları mücadelesi kazanılması gereken önemli bir mücadele olarak önümüzde durmaktadır.
Bunun için yasal düzenlemelere ve örgütlü olmaya gereksinim vardır.
Yarınlara daha güzel bir dünya bırakma adına "İnsan Hakları Günü"nü kutluyoruz.
TMMOB
HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI
10 ARALIK 2010