HKMO: TÜM KAÇAK YAPILARI VE SORUMLULARINI AKLAYAN YENİ İMAR BARIŞI (AFFI) TASLAĞI GERİ ÇEKİLMELİDİR!

14.10.2022

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 14 Ekim 2022 tarihinde ''Tüm Kaçak Yapıları ve Sorumlularını Aklayan Yeni İmar Barışı (Affı) Geri Çekilmelidir!'' başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

Kamuoyunda ‘imar barışı’ olarak nitelendirilen; ama aslında imar affı olan uygulama, son olarak İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinin 2018 yılında yayımlanması ile yeniden gündeme gelmişti ve 06.06.2018 tarihi itibariyle “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine Dair Usul ve Esaslar” Tebliği’nin Resmî Gazete’de yayımlanmasının akabinde imar affı ile ilgili başvuru süreçleri hızlanmıştı.

Her zaman kamu yararını önceleyen bir meslek kuruluşu olarak imar affının gündeme geldiği o dönemde de imar affı uygulamalarının yaratacağı sakıncalara dikkat çekmiş; bu uygulama ile orman, mera, kıyı, kent toprakları gibi bütün kamusal alanların işgalinin ve talanının önünün açıldığına, kaçak yapılaşmalar ile doğal değerlerin tahribatının arttığına, hukuksuzluğun özendirildiğine, çarpık ve düzensiz kentleşmenin kalıcılaştırıldığına, dürüst vatandaşın cezalandırıldığına vurgu yapmıştık.

Bugün geldiğimiz noktada ise kendisi mühendis, mimar, şehir plancısı ya da hukukçu dahi olmayan bir milletvekilinin imzası ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile 2018 yılındaki imar affının kapsamı genişletilmek istenmekte, kanunsuzluk meşrulaştırılmakta, yağma düzeni ve hukuksuzluk alenen savunulmaktadır.

Söz konusu Kanun Teklifi’nde İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesi uyarınca daha önce usulsüz başvuru, evrakta sahtecilik veya yanlış beyan ile alınan yapı kayıt belgelerinin ilgili komisyonca yerinde tespit ve uydu görüntüleri üzerinden yapılan incelemeler sonucu iptali işlemlerinin ve bu belgelerin sahibi kişiler hakkında yapılan cezai işlemlerin geri alınması hedeflenmekte; usulsüz yapı kayıt belgelerinin tekrar geçerli kılınmasıyla birlikte ilgili yapılara ruhsat verilmesi, tahsil edilmeyen idari para cezalarının terkin edilmesi ve tahsil edilmiş olanların ilgililerine iade edilmesi amaçlanmakta, bu kişiler hakkında kamu davasının açılmayacağı, açılmış olan kamu davalarının düşeceği, mahkum olunan cezaların bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacağı ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin affedileceği ifade edilmektedir.

Ayrıca madde gerekçeleri ve genel gerekçelere bakıldığında; Kanun Teklifi çelişkilerle dolu olup gerekçelerde geçmişte yapı kayıt belgesi alıp belgeleri iptal edilenlerinin mağduriyetlerinin önlenmesinin amaçlandığı söylenmekte ise de Kanun Teklifi’nde bu gerekçelerin dışına çıkılarak geçmişte yapı kayıt belgesi almamış olanlar da imar barışı (imar affı) kapsamına alınmakta, 30.07.2022 tarihine kadar yapılmış olan tüm kaçak yapılar kapsama dahil edilerek başta Ankara’daki ‘TOGO KULELERİ’ gibi mahkeme kararlarına uyulmaksızın, kanunlara aykırı bir şekilde yapılan tüm yapılar aklanmakta ve bu yapıların sahipleri alenen ödüllendirilmektedir.

Getirilmesi planlanan bu düzenlemenin vatandaşların mağduriyetini giderme amacından ziyade çarpık ve düzensiz kentleşmeyi kalıcı hale getirme, % 66’sı birinci ve ikinci derece deprem kuşağında olan ülkemizde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit edecek yapılara meşruluk kazandırma ve kamusal menfaatleri yok sayarak hukuksuzluğa özendirme amacı taşıdığı aşikardır ve bu Kanun Teklifi’nin geri çekilmesi gerekmektedir.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak hukuksuzluğu özendiren, sosyal adaleti ve kamu düzenini bozan, kanunlara uyan dürüst vatandaşı cezalandırırken suçu ve suçluyu kayıran, kanunlaşması halinde yaşam alanlarımıza geri dönülmez ve telafisi imkansız zararlar doğuracak olan imar affı ve devamındaki uygulamaların bu ülkeye ve halka karşı işlenen büyük bir suç olacağını bir kez daha vurgulayarak İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin derhal geri çekilmesi ve kanunlaşmaması gerektiğini üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası