HKMO'DAN MİLLİ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ ÜZERİNE BASIN AÇIKLAMASI

05.08.2009

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne, yabancılara
kiralanan tarım arazilerinin niceliği hakkında bilgi almak için gönderdiği yazıya verilen cevap üzerine 5 Ağustos 2009 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

YABANCILARA KİRALANAN ARAZİLERİ BİLMEYEN KURUM:
MİLLİ EMLAK  GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Odamız, Maliye Bakanlığı‘na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘ne 09.06.2009 tarihinde, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında bir yazı yazarak; son günlerde mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili yasanın gündeme gelmesiyle beraber yazılı ve görsel basında yabancı ülkelerin ülkemizdeki tarım arazilerini kiralaması konusunun yer bulduğunu, bu konu kapsamında ülkemizde yabancı ülkelere (gerçek/tüzel kişilere) herhangi bir arazi kiralama işleminin yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa hangi tarım arazilerinin hangi koşullarda yapıldığına ilişkin bilgiler istemişti.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nün 24/06/2009 tarihli cevap yazısında, Hazineye ait taşınmazların kiralanması ile ilgili yasal mevzuat hakkında bilgilere değinilmiş konu hakkında ise hiçbir bilgi verilmemiştir.

Bu durum 10/07/2009 tarihli yazımızla Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘ne bildirilerek istenilen bilgilerin sehven gönderilmediğinin düşünüldüğü belirtilmiş söz konusu bilgilerin Bilgi Edinme Kanunu kapsamında verilmesi yeniden istenilmişti.

15/07/2009 tarihinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nden gelen ikinci cevap yazısında, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu‘nun 7. maddesinde "Kurum ve Kuruluşlar ayrı ve özel çalışma, araştırma inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi ve belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler" hükmünün arkasına saklanarak talebimiz hakkında yapılacak bir işlemin olmadığı  belirtilmiştir.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü niçin vardır?

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı‘nın ana hizmet birimlerinden biri olarak kurulmuştur. Kanunun 13. Maddesi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nün görev tanımını yapmaktadır, buna göre, "...Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmaz malların yönetimine ilişkin hizmetleri, gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak yürütmek, hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiralanması, trampası ve üzerinde sınırlı aynî hak tesisi, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması ve bu yerler için gerekli görülen hallerde kullanma izni verilmesi işlemlerini yapmak, Hazineye ait taşınmaz malların envanter kayıtlarını tutmak ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmaz mallarının envanter kayıtlarının tutulmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemek, Genel bütçeye dahil dairelerin hizmet dışı kalan taşınır mallarının satışını yapmaktır."

Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nün görevleri arasında "Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiralanması, trampası ve üzerinde sınırlı aynî hak tesisi, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması ve bu yerler için gerekli görülen hallerde kullanma izni verilmesi işlemlerini yapmak" yer alırken gündeme gelen bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla Odamızca Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nden ülkemiz topraklarının yabancılara kiralanması ile ilgili bilgi istenilmesine bu bilgilerin "özel bir çalışma" gerektireceği gerekçesiyle reddetmesi anlaşılmaz bir tutumdur. Her yurttaşın bilmesi gereken bir konunun anlamsız gerekçelerle üzerini kapatmaya çalışmak katılımcı ve şeffaf demokrasi ile örtüşmediği gibi bu durum yurttaşı yok saymaktadır. Diğer taraftan böyle bir gerekçe sunulması, kurumun kendi görevlerini yerine getirmediğini göstermektedir.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, verdiği cevaptan anlaşıldığı üzere, kanunla kendisine verilen görev ve sorumlulukları da yerine getirmemektedir. Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nün, bugüne dek ülke topraklarının kaç metrekaresini hangi yabancı ülkelere (yabancı gerçek tüzel kişi) ne kadar süre ile kiraladığına dair belge ve bilgileri bir araya getirmediği, istatistiki bilgi oluşturmadığı ve böyle bir niyetinin de olmadığı anlaşılmaktadır. Ya da ülke insanının bu konuda bilgilenmesini istememektedir. Ülke insanının bilgilendirilmesinden mi korkmaktadır? Neden?

 Milli Emlak Genel Müdürlüğü‘nün bu tutumu kurumsal kimlikle örtüşmemektedir. Toplumun ve kamuoyunun bilgilendirilme hakkı demokrasi diye diye elinden alınmaktadır.

Basına ve kamuoyuna duyurulur.

 

TMMOB
HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI