HUKUKUN SUSTURULMASI, EMEĞİN HAKLARININ GASP EDİLMESİ, TÜM TOPLUMUN FİŞLENMESİ GİRİŞİMLERİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE, DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!

01.07.2020

Meclise sunulan yasa değişikliği tasarısı ile "Çoklu Baro" sistemine geçilerek hukukun siyasallaştırılması girişimine karşı TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından 1 Temmuz 2020 tarihinde basın açıklaması yapıldı.

Ülkemizdeki avukatların ve onların meslek örgütü baroların aylardır devam eden karşı çıkışlarına rağmen “çoklu baro” ve “seçim sistemi değişikliklerini” içeren değişiklik tasarısı meclise sunuldu. Avukatların yaşadıkları sorunlara ilişkin hiçbir çözüm getirmeyen değişiklik tasarının tek amacının, baroların etkisizleştirilmesi olduğu tümüyle açığa çıkmış oldu. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan “hukukun siyasallaşmasını” derinleştirecek ve kurumsal hale getirecek bu tasarı derhal geri çekilmelidir.

Hukukun bir iktidar aracına dönüştürülmesi girişimleri ve toplumsal muhalefeti sindirme aracı olarak kullanılmasına yönelik uygulamalar toplumun “adalet” duygusuna onulmaz yaralar açmaya devam etmektedir. Anayasal statüsüyle ülkemizdeki hukuk sisteminin en önemli unsurlarından biri olan baroları hedef alan bu değişiklik, sadece baroları etkisizleştirmekle kalmayacak, “yargı bağımsızlığı” ve “adil yargılama” ilkelerine de darbe vuracaktır.

Hukuk sistemimize yönelik ölçüsüz ve izansız saldırılar karşısında toplumun tüm kesimlerinin kalkanı ve tutunacak dalı olan avukatlarımızın ve baroların mücadelesinin yanında olmayı sürdüreceğiz.

Gündemde olan baro yasası değişikliği ile savunmanın etkisizleştirilmesine, kıdem tazminatının fona devredilerek emekçilerin alın terinin gasp edilmesine, güvenlik soruşturması yasası ile tüm toplumun fişlenerek Anayasanın hukuk devleti, eşitlik, ayrımcılık yasağı, insan onuru, çalışma hakkı gibi en temel maddelerinin ortadan kaldırılmasına karşı birlikte mücadele etmeye, yan yana durmaya ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.

Ve sonunda biz kazanacağız!

Emin Koramaz

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı