I. MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ SEMPOZYUMU BAŞLADI

25.04.2008

Çankaya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen I. Mühendislik ve Teknoloji Sempozyumu 24 Nisan 2008 tarihinde başladı. Çankaya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı adına TMMOB Danışmanı Orhan Örücü bir konuşma yaptı.

Konuşma metni şöyle:

...
Gün geçtikçe yeni açılımların ve yöntemlerin yaygınlaşarak uygulandığı meslek alanlarımızda insanlığın ihtiyaçları ve geleceği arasında; yenilikler ile sorunlar birbirine paralel gitmektedir. Ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için ulusal mühendislik bilimleri politikalarını oluşturması gerekmektedir. Ulusal teknoloji politikalarının oluşturulması ve bu alanlara yatırımın sağlanabilmesi için üniversiteler, meslek odaları ve sanayi işbirliği ile yapılan her türlü etkinlik önemli bir araçtır. Bu sempozyumun; haberleşme, elektronik, bilgisayar, bilişim ve endüstri mühendisliği alanlarındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarının sergilendiği, paylaşıldığı ve tartışıldığı bir zemin olarak, ülke kalkınmasındaki önceliklere göre bilimsel çalışmaların özendirilmesi, bilim ve teknoloji alanında ulusal politikaların oluşturulması, geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi için üzerine düşen görevleri yerine getireceğine inanıyoruz.

Sevgili katılımcılar,

Hepimiz biliyoruz ki; mühendislik, bilim ve teknolojiyi insanla buluşturan bir meslek. Bizim örgütümüz TMMOB; odağında, öznesinde insanın olduğu bir mesleğin uygulayıcılarının örgütü. İnsan odaklı olmasından dolayı, bizim mesleğimiz onurlu bir meslek ama bir o kadar da sorumlulukları olan bir meslek. Dolayısı ile bu mesleğin örgütünün, TMMOB‘nin de sorumlulukları ona göre fazlalaşıyor.

Biz, bir yandan insana ve insanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı çıkıyoruz, öte yandan da insana ve insanlığa olan sorumluluklarımızı biliyoruz ve sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir yandan da üyelerimizi haklarının elde edilmesine, taleplerinin gerçekleşmesine yönelik çabalarda bulunuyoruz.

Biz yanlış yapınca, yaptığımız binalar yıkılıyor, kazanlar patlıyor, trenler devriliyor, tarladan ürün alınamıyor, ormanlarımız, yeraltı ve yer üstü kaynaklarımız yağmalanıyor, yatırımlar boşa gidiyor. Mühendisler sıfır hata ile çalışmak zorundalar. Bunlar biliniyor.

Öte yandan, sorunlarımızın, toplumun ve halkın sorunlarından ayrı tutulamayacağını da biliyoruz. Sıkıntılı, sancılı, sorunlu bir ülkede yaşıyor olmanın tüm sonuçları mühendis kimliğimizle birlikte, yurttaş kimliklerimiz dolayısı ile yine bizi buluyor.

TMMOB ve Bağlı Odaları ülkemizde meslek alanları ile ilgili gelişen ya da gelişebilecek her türlü konuda görüş oluşturma, oluşan görüşleri geliştirme ve bunları kamuoyu ile paylaşma çalışmalarını eleştirel olduğu kadar yeni açılımlar sağlayacak şekilde sürdürmektedir. Bu çalışmalarını kendi örgütlü yapıları yanında başka kurum ve kuruluşlarla da sürdürmektedir. İşte bugün de bu anlayışla oluşturulan bu sempozyumda bir aradayız. Konumuz mühendislik ve teknolojidir.

Sevgili katılımcılar biz çalışmalarımızı, kesişme noktaları çok olan iki ana eksende yürütüyoruz:

Birincisi: Mesleğimiz ile ilgili alanlarda, enerjiden ormana, ziraattan, kentleşmeye, sanayileşmeden, yer bilimlerine, haberleşmeden yazılıma kadar tüm mühendislik alanlarında, ülke gerçeklerini tanımlamaya çalışıyoruz. Sorunları tespit ediyor, çözüm yollarını öneriyoruz. Bu alanlarda katkı koymaya çalışanlara, birikimlerini yansıtmak isteyenlere platformlar oluşturmaya çalışıyoruz. TMMOB ve örgütlülüğü 2 yıllık çalışma döneminde nerede ise 200‘e yakın etkinlik yapıyor. Bu en kötümser tahminle 2.000‘e yakın bildiri ve sunum anlamına geliyor. Bu etkinliklere katılım sayısı nerede ise 40.000 kişi. TMMOB ve bağlı odalarının her yıl yayınladığı 500‘e yakın kitabı da düşünürsek çalışmaların kapsamı hakkında fikir sahibi oluruz.

İkincisi: Mesleki denetimin vazgeçilmez ön koşulu olarak gördüğümüz bir çalışmayı, üyelerin uzmanlaşması ve belgelenmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Yarın yapılacak olan panelde Odalarımız bu alanda yaptıklarını dile getirecekler.

İşte bu sempozyum ve benzerleri bu çabalarımızın gerçekleşmesine yönelik çalışmaların önemli bir kesişme noktasını oluşturuyor. Bu çalışmalar bilim insanlarının ve uzmanların yoğun emek harcayarak oluşturduğu bilgiyi erişilebilir ve ulaşabilir hale geliyor. Bilgi bu etkinliklerde paylaşılıyor.
Yaklaşık 310.000 civarında üyemiz var. Her sene mühendislik mimarlık programlarına 34.000 yeni kayıt oluyor, mezun sayısı 27.000 civarında. Bir başka yanı da mühendislik mimarlık programlarında toplam 194.000 öğrencinin eğitim görüyor olmasıdır. MÜDEK kapsamına giren mühendislik dallarında ise yeni kayıt 28.400, mezun 21.500 ve toplam okuyan öğrenci sayısı ise 154.500 kişidir.

Ülkemizde 63 adet mühendislik disiplini vardır ve bu disiplinler TMMOB‘de 23 oda içinde örgütlüdürler. Üniversitenizdeki bölümler açısından baktığımızda elektronik ve haberleşme ile bilgisayar bölüm mezunları Elektrik Mühendisleri Odamıza, Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları Makine Mühendisleri Odamıza, iç mimarlık mezunları ise İç Mimarlar Odamıza kayıt olmaktadırlar. TMMOB ve odalarının mühendis, mimar üyeleri yanında, ileride üyeleri olacak mühendislik öğrencilerine yönelik açılımları da vardır. Öğrenci üyelik yolu ile öğrenci kardeşlerimizin Odalarımızın çalışmalarına katılmasını, mühendislik hayatı ile tanışmanın ilk adımları atmasını sağlamak için bu organizasyon bizlerin çok önem verdiği bir girişimimizdir.

TMMOB ve Odaları gerek mühendislik hayatında gerekse de mühendislik eğitimi alanında üzerine düşeni yapmaya çalışmaktadır ve bu alanda her türlü işbirliğine her zaman her düzeyde hazırdır. 2000 yılında oluşturulan Mühendislik Fakülteleri Dekanlar Konseyi‘nde gözlemci olarak yer alan TMMOB, bu konsey tarafından oluşturulan akreditasyon kuruluşu MÜDEK‘te fiilen yer almaktadır. Yarın hakkında bir sunum yapılacak olan MÜDEK, 2007 yılında tüzel kişilik kazanarak bir dernek haline gelmiştir.

Sözlerime son verirken bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere sevgi ve saygılarımı sunuyor, Örgütüm adına teşekkür ediyorum.