III. MAKİNA TASARIM VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ

03.10.2005

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından 16-17 Eylül 2005 tarihlerinde "III. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi" Konya'da düzenlendi.

Kongre açılışında sırasıyla, TMMOB MMO Konya Şube Başkanı Mete KALYONCU, Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Ali ÜNÜVAR, TMMOB MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şefik BİLİR, Konya Milletvekili Hasan ANGI, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK ve Konya Valisi Ahmet KAYHAN konuştu.

Konya‘da gerçekleşen kongrenin amaçları şöyle belirlendi: "Ülke sanayisinin gelişmiş ülkeler sanayileri düzeyine getirilmesinde Makina İmalat sektörünün rolü büyüktür. AB‘ye geçiş sürecini yaşamakta olan ülkemizde ileri teknoloji uygulamalarına öncelik vermek, teknolojik gelişmeleri izlemek, AR-GE‘ye bilimsel çalışmalarının ülke ekonomisindeki payını artırmak kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Üretilen malların AB ülkelerinde rekabet gücünü artırmak için teknolojik gelişmeye ve teknolojik bilgi birikiminin ülke sanayiine kazandırılması gerekmektedir. Ülke sanayiinin ulusal gelirdeki payını artırmak üretimi artırmakla gerçekleşir. Üretimi artırmak için ileri teknolojiye dayalı ürün, üretim sistemi ve makina tasarlamak ve imal etmek, teknoloji üreticisi durumuna gelmek, teknolojiyi geliştirmek gerekir. Sanayi ve üniversite ilişkilerini artırmak, sanayie teknolojik bilgi ve bilgi birikim alış-verişini sağlama bağlamında MATİT Kongresi amaçları aşağıda verilen kapsamda değerlendirmek mümkündür. 1. Makina İmalat alanında Tasarım, İmalat, Kullanıcı sürecinde Eş Zamanlı Mühendislik, 2. Makina İmalat Teknolojileri uygulamalarında yaşanan sorunlar ve olası çözüm önerilerinin paylaşılması için ortam sağlamak, 3. İmalat Mühendisliği kavramının bir uzmanlık alanı olarak önemini ortaya koymak, 4. Makina Tasarım ve Üretim Teknolojilerinde; teknoloji ağırlığı, İnovasyon ve AR-GE politikaları, üretim ağları vb. kavramları, sektördeki uygulamalar, yaşanan sorunlar, olası çözüm önerilerinin tartışılması, 5. Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri alanındaki gelişmeler ve uygulamaları, 6. Makina İmalat sektöründe AB teknik mevzuat uyumu ve getirdikleri."

Kongrede biri çağrılı olmak üzere 52 bildiri sunuldu. Ayrıca Tasarım özel oturumu ile "Makine Tasarım ve İmalat Uygulamalarında Mühendislik Sorunları" başlıklı bir panel gerçekleşti.