İKTİDARIN BİP DAYATMASINA HAYIR! KURUMSAL İLETİŞİMDE DE “KAHROLSUN İSTİBDAT, YAŞASIN HÜRRİYET”

08.02.2021

Kamu kurumlarında çalışanların, kurum yöneticileri ve amirleri tarafından anlık mesajlaşmalarda BİP uygulamasını kullanmaya zorlanmasına ilişkin TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından 8 Şubat 2021 tarihinde basın açıklaması yapıldı.

İKTİDARIN BİP DAYATMASINA HAYIR!

KURUMSAL İLETİŞİMDE DE “KAHROLSUN İSTİBDAT, YAŞASIN HÜRRİYET”

Çalışma yaşamımızda hızlı ve etkin iletişim gereksinimi her geçen gün daha da artmaktadır. Gelişen teknolojinin katkısı ile söz konusu gereksinimler elektronik postalar, kısa mesaj uygulamaları, sosyal medya iletişim grupları ve telekonferans üzerinden karşılanmaktadır. Kamu ve özel sektör çalışanlarımız, birlikte iş yaptıkları kişilerle sosyal medya grupları oluşturmakta, oluşturulan grubun amacı doğrultusunda iletişimlerini mobil cihazlar üzerinden hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Ülkemizde ve dünyada mobil cihazlarda yaygın kullanılan “mesajlaşma” aracı olan WhatsApp uygulamasının gizlilik politikasını 8 Şubat 2021’den başlayarak değiştireceğini açıklaması üzerine, yurttaşlarımız haklı kaygılara kapılarak, söz konusu uygulama yerine alternatif arayışlarına girmişlerdir. Bilgisayar Mühendisleri Odamız, söz konusu uygulamaların seçiminde ve kullanımında yurttaşlarımızın dikkat etmesi gereken noktalar konusunda daha önceden açıklamalar yapmıştır. Bu konuda bilgi düzeyinin artması, uygulamalar tercih edilirken daha fazla araştırma yapılması ve kamusal duyarlılığın gelişmesi kuşkusuz ülkemiz için faydalı ve gereklidir. 

Öte yandan, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşu bu bildirim üzerine Whatsapp uygulamasının kullanımına son verileceği açıklamış, bu kurumlardaki yöneticiler, çalışanlara “BİP” v.b. uygulamaları mobil telefonlarına yükleyerek kullanmaları yönünde talimatlar vermiştir.

Bir iletişim altyapı sağlayıcısı firma tarafından reklam optimizasyonu amaçlı olarak geliştirilen bu uygulamaların, diğer benzer uygulamalardan çok daha fazla bilgiyi topladığı ve pek çok açıdan güvenlik noktasında sakınca oluşturduğu araştırmalarla ortaya konmuştur. Söz konusu uygulamalarda toplanacak telefon rehberi, konum bilgisi, satın alma geçmişi, performans verileri, fotoğraf, video ve ses dosyaları v.b. verilerin, ticari ya da siyasi amaçlarla üçüncü kişi ve kuruluşlarla paylaşılması riski toplumun farklı kesimlerinde haklı kaygılar doğurmaktadır. Kamu çalışanları başta olmak üzere yurttaşlarımız, bu tip uygulamalar ile özel hayatlarının ve verilerinin gizliliğinin zedeleneceğinden endişelenmekte, ülkemizin mevcut koşulları ve insan hakları konusundaki olumsuz sicilinden de hareketle adeta fişlenmekten çekinmektedirler. 

Siyasi iktidarın ve kamu kurumlarının, çalışanlarına, belirli bir uygulamayı mobil cihazlarına yükleme ve kullanma noktasındaki dayatmalarını hiçbir biçimde kabul etmiyoruz. İktidarın, Whatsapp’ın kullanıcı sözleşmesi kapsamında yaptığı açıklamayı fırsat bilerek, toplumu ve bireyleri zapturapt altına alma çabası doğru değildir. Yapılması gereken yurttaşları, özel hayatlarının gizliliği ve kişisel verilerinin gizliliği konusunda bilinçlendirmektir.

Hayatın her alanında olduğu gibi sosyal medya ve iletişim uygulamaları konusunda da “Kahrolsun İstibdat, Yaşasın Hürriyet” diyerek sosyal medya üzerinden çok uluslu teknoloji şirketlerinin ve otoriter devlet anlayışının denetim ve gözetim mekanizmalarına karşı mücadelede kararlı olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.

EMİN KORAMAZ
TMMOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI