İMO: İHALESİZ, "İHALE" DÖNEMİ BAŞLIYOR
AKP Hükümeti tarafından hazırlanan Kamu İhale Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başladı. İnşaat Mühendisleri Odası, mühendis ve mimarları mağdur edecek hükümler içeren tasarı üzerine 14 Kasım 2008 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
Bundan bir süre önce AKP Hükümeti, 4734 sayılı Kamu İhale Yasası ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası‘nı değiştirmek için düğmeye basmış, meslek odalarının itirazlarına rağmen ilgili yasa değişikliğini Meclis gündemine getirmişti. Meclis alt komisyonlarında ele alınan tasarı bırakalım itirazları gidermeyi, olumsuzluklar daha da belirgin hale getirilerek Meclis Genel Kurulu‘nda görüşmeye açıldı. Belli ki, iktidar partisine üye milletvekillerinin oylarıyla tasarı yasalaşacak, kamu ihale düzeninde yeni ve çok tartışılacak bir dönem başlayacaktır.
Tasarının ne gibi değişikliklere yol açacağını, hangi olumsuzlukları tetikleyeceğine ilişkin değerlendirmeye geçmeden önce, siyasi iktidarın yasa tasarısını hazırlarken ve tasarı alt komisyonlarda görüşülürken, ilgili kurumları, meslek odalarını devre dışı bırakan yaklaşımına dikkat çekmek gerekmektedir. AKP iktidarı sadece bu yasayla ilgili değil, bütün bu ve benzeri girişimlerinde toplumun farklı kesimlerinin görüşünü almaktan ısrarla kaçınmakta, katılımcılığa tüm yasaları "yangından mal kaçırırcasına" çıkarmaktadır.
Ancak bu kez "ben yaptım oldu" anlayışıyla hazırlanan tasarının kamu hayatında ciddi zafiyetlere, usulsüzlüklere ve yolsuzluklara yol açacağını bilmek gerekiyor. Zaten tartışmalı ve sıkıntılı bir konu olan kamu ihale sistemi, bu tasarıyla açıkçası içinden çıkılmaz bir hal alacak, kamusal hayatın derinden kanayan bir yarası tüm noktalara nüfuz edecektir. Ülke tarihinin hiçbir döneminde kamu alanına sirayet eden adam kayırmacılık ve partizancılık yasayla "güvence" altına alınmamıştır.
Yine aynı şekilde ülke tarihinin hiçbir döneminde, hiçbir Türkiye Cumhuriyeti hükümeti kendi teknik personelini bu oranda mağdur eden ve büyük sermaye gruplarının elini rahatlatan bir yasaya imza atmamıştır. Kamu ihalelerindeki eşitsizlik ve adalet ilkesi bu açıklıkta çiğnenmemiştir.
Yasa değişikliği tasarı olarak Meclise gönderildiğinde İnşaat Mühendisleri Odası yasaya ilişkin itirazlarını kamuoyuyla paylaşmış, Meclis‘te bir dizi görüşme yapmış, muhalefet partilerine görüşlerini aktarmış, ancak iktidar partisi görüşme talebine bile olumlu yanıt vermemiştir.
Adı geçen tasarı yasalaşırsa;
AKP Hükümeti tüm kamusal alanla oynadığı gibi, kamu ihale sistemiyle oynamakta, mühendislerin, mimarların ve toplumun aleyhine, büyük sermaye gruplarının lehine düzenleme yapmakta sakınca görmemektedir. Bu tercihin, kamu hayatında telafi edilemeyecek sorunlara yol açacağı, yolsuzluk ve usulsüzlüğün toplumsal hayatı belirleyeceği, partizanlık tartışmalarının gündemden hiç düşmeyeceği açıktır.
İnşaat Mühendisleri Odası Meclis Genel Kurulu‘nu göreve çağırmaktadır. Yasa ya Hükümet tarafından geri çekilmeli ya da milletvekillerinin oylarıyla reddedilmelidir.
TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası