İMO: İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KRİZ BİTMEDİ
İnşaat Mühendisleri Odası inşaat sektöründeki kriz ile ilgili olarak 6 Temmuz 2010 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KRİZ BİTMEDİ
Geniş kesimlerin gelir durumları ve harcama/tasarruf tercihleriyle yakın ilişkisi nedeniyle, ekonomik krizlere en duyarlı sektörlerin başında İnşaat Sektörü gelmektedir. Bu nedenle inşaat sektöründeki eğilimler, ülkedeki genel ekonomik tablonun en iyi gözlemlenebildiği veriler arasındadır.
TÜİK tarafından açıklanan 2010 yılının ilk çeyreğine ilişkin İnşaat Sektörü Ciro ve Üretim Endeksleri, İnşaat Sektöründe 2007 yılı ortalarından itibaren başlayan krizin devam ettiğini göstermektedir. TÜİK‘in verilerine göre, Üç Aylık İnşaat Sektörü Ciro Endeksi, 2010 yılı 1. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 19 azalmıştır. Bu düşüşle birlikte, inşaat sektörü ciro endeksi kriz döneminin en dip seviyesine inmiştir.
TÜİK‘in verileri, Üç Aylık İnşaat Sektörü Üretim Endeksi‘nin, 2010 yılı I. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 5,6 oranında arttığını göstermektedir. Bir önceki yılın aynı döneminde yaşanan %18,9‘luk küçülme göz önünde bulundurulduğunda, yaşanan durumun hiç de iç açıcı olmadığı fark edilmektedir. Bir önceki yıl aynı dönemde yaşanan derin küçülmenin baz etkisiyle, pozitif yönde bir hareket gözlense de, sektör 2005 yılının bile gerisindedir.
Üretim Endeksi verileri incelendiğinde en büyük daralmanın, Bina Dışı İnşaat Sektöründe olduğu gözlenmektedir. Bu alanda yaşanan % 29 oranındaki küçülme, kamusal yatırımlarda yaşanan daralmayı gözler önüne sermektedir. Rakamlar gösteriyor ki, ekonomide yaşanan durgunluk ve belirsizlik, inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son iki yıl içerisinde inşaat sektöründe yaşanan küçülme, kümülatif olarak %20‘nin üzerinde olmuştur.
İnşaat Sektöründe kriz devam ederken, 2010‘un birinci çeyreğine ilişkin inşaat maliyet rakamlarında %3,49‘luk artış yaşanmıştır. İnşaat malzemesi fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle ortaya çıkan bu maliyet artışı, zaten durgunluk içindeki sektörü daha da olumsuz etkilemektedir. İnşaat sektörü, yan sektörlerle birlikte milyonlarca kişinin geçim ve yaşam kaynağıdır. Bu sektörde yaşanan her türlü olumsuzluk, yüz binlerce kişinin hayatına doğrudan yansımaktadır. Büyüme dönemlerinin nimetleri, sayıları iki elin parmaklarını geçmeyecek büyük şirketler tarafından paylaşılırken, küçülmenin bedelini sektörde çalışan herkes ödemektedir.
Sektörümüzde yaşanan kriz, sürdürülebilirlik sınırlarını aşmıştır. Kapasitesinin çok altında çalışarak kendini var etmeye çalışan çok sayıda firma artık kapanma noktasına gelmiştir. "Krizden rekor büyümeyle çıktık" diyen hükümetin söylemleri gündelik yaşamın gerçekleriyle örtüşmemektedir. Hükümet, pembe gözlüklerini çıkartıp, halkın içinde bulunduğu derin krize önlemler almalıdır. İnşaat sektöründe devam eden krizin önüne geçilebilmesi için bir yandan malzeme fiyatlarındaki spekülatif artışlar kontrol altına alınırken diğer yandan da kamu yatırımları arttırılmalıdır. Yatırımların arttırılarak, merkezi kamusal planlamaların yapılması, daha istikrarlı ve dengeli bir inşaat sektörünün oluşması yolundaki ilk adım olacaktır.
H. SERDAR HARP
İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı