İMO: İSTANBUL DEVLET TEŞVİKİYLE YAĞMALANACAK!

31.05.2012

İnşaat Mühendisleri Odası, ihalesi tamamlanan 3 Köprü ile ilgili 31 Mayıs 2012 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

 İSTANBUL DEVLET TEŞVİKİYLE YAĞMALANACAK!

İstanbul boğazı üzerinde yapımı planlanan 3. Köprü için nihayet bir engel daha atlatıldı(!) ve aylardır yapılamayan ihale 30 Mayıs tarihinde tamamlandı. Buna göre yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen köprü 10 yıl 2 ay 20 gün işletim süresi teklifini veren İçtaş-Astaldi ortak girişim firmalarına verildi.

İnşaat Mühendisleri Odası, 3. Köprünün gündeme getirildiği günden bu yana köprünün iddia edildiği gibi İstanbul trafiğine çözüm getirmeyeceğini aksine sadece yeni sorun alanları yaratacağını hem kamuoyuyla hem de yetkililerle paylaşmıştır. Ancak tahmin edileceği gibi Odamızın bilimsel ve teknik veriler ışığında geliştirdiği argümanlar siyasi iktidarca dikkate alınmamıştır. Odamızın ve TMMOB`ye bağlı diğer Odaların itirazları "ideolojik karşı çıkışlar" olarak nitelendirilmiş ve önyargılara kurban edilmiştir.

Oysa itirazlarımız oldukça açık ve nettir.

Biz 3. Köprünün tıpkı ilk iki köprüde olduğu gibi İstanbul`un trafik sorununu çözemeyeceğini söylüyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası, 1973 yılında Boğaziçi Köprüsü gündeme geldiğinde de köprülerin trafik sorununu çözemeyeceğini, yeni köprüleri ihtiyaç haline getireceğini tarihe not olarak düşmüştür. Çünkü karayolu taşımacılığının desteklenmesi anlamına gelen Köprü yapımı özel araç kullanımını teşvik etmekte ve trafiğe yeni yükler getirmektedir. İstanbul trafiğinde toplu taşıma araçlarının payı yaklaşık % 8, özel araçların ise %92 civarındadır. Yani yeni bir köprü sadece bu oranı özel araçlar lehine artıracaktır. Ayrıca trafiğin artması karbon emisyonu, hava kirliliği, gürültü kirliliği gibi birçok ek sorunu daha gündemimize dahil edecektir.

Diğer taraftan 3. Köprü, İstanbul`da yeni yerleşim alanlarının yaratılması anlamına gelmektedir. Nüfusu 15 milyonu bulan İstanbul`un yeni göçlerle karşı karşıya kalması ve hâlihazırda altından kalkamadığı nüfusa yenilerinin eklenmesi demektir.

Ayrıca köprü için yaklaşık 2 milyon ağaç kesilecek, İstanbul`un su havzaları ve oksijen depoları yok edilecek, yeni alt yapı sorunları ortaya çıkacak ve İstanbul`da kaçınılmaz bir yapılaşma ve büyüme baskısı yaşanacaktır.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak yetkilileri bir kez daha bu yanlıştan dönmeye çağırıyor ve İstanbul`umuz ile insanlarımıza bu kötülüğün reva görülmemesini istiyoruz.

Çünkü başka İstanbul yok!`

İnşaat Mühendisleri Odası