İMO: "SU, İNSANLIĞIN ORTAK SORUNUDUR; ÇÖZÜM ARAYIŞI DA ORTAKLAŞTIRILMALIDIR"
İnşaat Mühendisleri Odası, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Su, insanlığın ortak sorunudur; çözüm arayışı da ortaklaştırılmalıdır
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu‘nun, dünyada suyun giderek artan öneminden hareketle aldığı kararla 22 Mart her yıl tüm dünyada "Dünya Su Günü" olarak kutlanmaktadır. Her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan "Dünya Su Günü"nün bu yılki konusu "Su Kıtlığı İle Mücadele"dir.
Özellikle son yıllarda hızla tüm dünya toplumlarının gündemine giren küresel ısınma, su kirliliği, kuraklık, sel, kasırga gibi gerçekler su kaynaklarının ve verimli kullanımının önemini artırmıştır. Yeryüzündeki suyun % 97‘si tuzludur. Geriye kalan ve büyük bir bölümü Kuzey ve Güney Kutuplarında buzullar içinde donmuş olan % 3‘lük tatlı su kaynakları insanlar, bitkiler, yaban hayat, tarım ve sanayi için kullanılabilir olan su miktarıdır. Son 10 yılda bu kısıtlı su arzı üzerindeki küresel su talebi 6-7 kat artmıştır; bu oran dünya nüfus artış oranının iki katından fazladır. Öte yandan, dünya nüfusunun 2025‘te 8.3 milyara, 2050‘de ise 10-12 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Yine BM verilerine göre günümüzde 1,5 milyardan fazla insanın sağlıklı içme suyuna ulaşamadığı dünyamızda, 2 milyar 600 milyon kişi de atık suları arıtacak sistemlerden yoksun yaşamaktadır.
Yukarıda değinilen ürkütücü rakamlar dikkate alındığında ortaya bir tek gerçek çıkmaktadır. Kapitalizmin, "her alanda sömürü" ve "kâr"a dayalı mantığının, doğanın doğal döngüsünde yarattığı tahribat, artık geri dönülemez ölçülere ulaşmıştır. Buna rağmen dünya siyasetine ve ekonomisine hakim olan ülkeler doğada yarattıkları yıkımı, karar mekanizmalarında etkin oldukları BM, DTÖ, DSÖ gibi örgütler eliyle tüm dünya uluslarına mâl ederek çözmeye çalışırken, diğer taraftan da küresel boyutta toplumların suyunu gasp eden şu şirketlerinin yolunu açan düzenlemeleri tüm devletlere dayatmaktadır. Geçtiğimiz yıl İzmit‘te yaşanan su sorunu Yuvacık Barajı‘nın su alanında dünya devlerinden biri olan Thames Water‘a şaibeli bir sözleşme ile verilmesinden kaynaklanmaktadır. Yuvacık Barajı hadisesi "kamusal bir varlık" olan suyun "özelleştirilmesinin" daha ilk örneğinde ne denli büyük bir yıkım yaratacağını kanıtlamıştır.
İnşaat Mühendisleri Odası, suyun insan hayatındaki vazgeçilemez ve ikâme edilemez özelliğini dikkate alarak, kamusal bir varlık olarak kalması gerektiğine inanmaktadır. Bu bağlamda kamusal olması gereken suyun günü de kamunun tüm kesimlerinin görüşleri dikkate alınarak kutlanmalı ve sorunların çözümü birlikte üretilmelidir. Dolayısıyla, Dünya Su Günü‘nün tek tarafı organizasyonlarla tartışılmaya açılması kabul edilebilir bir tutum değildir.
Tüm insanlarımızın yeterli, sağlıklı ve kamusal bir varlık olarak suya erişebileceği günlerin inşası için çaba harcayan İnşaat Mühendisleri Odası Dünya Su Günü‘nü kutlar.
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI