JEOTERMAL GELİŞMEDE ROLLER VE SORUMLULUKLAR PANELİ YAPILDI
TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu tarafından 30 Kasım-2 Aralık 2006 tarihleri arasında düzenlenen "Jeotermal Enerji ve Aydın'daki Geleceği Sempozyumu" kapsamında, 1 Aralık'ta "Jeotermal Gelişmede Roller ve Sorumluluklar Paneli" gerçekleştirildi.
Panelde, "Jeotermal Gelişmede Üniversite ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve Sorumlulukları" üzerine bir konuşma yapan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi İlker Ertem, enerjinin, TMMOB‘nin çalışma programlarında en önemli konulardan biri olduğunu söyledi. TMMOB‘nin ülkenin enerji gereksinimi ve kullanımına yönelik bilgileri yorumlayarak, ilgililerin ve toplumun bilgisine sunmayı, toplumsal sorumluluklarının gereği olarak gördüğünü kaydeden Ertem, bu alanda yapılan yayınlar, düzenlenen kongre, sempozyum, seminer ve kurs çalışmalarını anlattı.
Konuşmasında, Aydın ilinin jeotermal potansiyeline de değinen İlker Ertem, şunları söyledi:
"Ülkemizdeki kullanımını değerlendirerek jeotermal kaynaktan bahsederken tanımladığımız daha çok hidrotermal bir kaynaktır. Yani akışkanı su ve/veya su buharı olan bir kaynaktır. Jeotermal enerjinin nasıl kullanılacağını kaynağın fiziksel ve kimyasal özellikleri belirler. Aydın ili sınırları içinde yapılan araştırmalar sonucu ulaşılan bilgiler elektrik üretimi ve doğrudan kullanıma uygun jeotermal kaynakların bulunduğunu ortaya koymuştur. Aydın ili sınırlarında bulunan kaynaklar yeni araştırmalarla geliştirilebilir özellik taşımaktadır. Bilinen özellikleri göz önünde bulundurularak kaynaktan yararlanma alternatifleri belirlenmeli yöre halkının ve toplumun yararına kullanılmalıdır. TMMOB enerji üretiminde ulusal kaynaklara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesini tüm çalışmalarında dile getirmektedir. Aydın ili sınırlarında bulunan jeotermal kaynaklar; elektrik üretimi, konut ve işyerlerinin ısıtılması, sanayide ve tarımda kullanıma olanak veren planlamalar ve uygulamalarla toplumsal faydaya dönüştürülmelidir. Jeotermal enerjinin ekonomik ve kullanılabilir bir kaynak olarak sürekliliği bilimsel bilgilerin doğru kullanılması, uygun ve yeni teknolojik yatırımların yapılması ile olanaklıdır. Yanlış kullanım, hatalı uygulamalar; kaynağın ekonomik olmasını ortadan kaldırmanın dışında kullanılamaz hale gelmesine de neden olur"
Arama, teknik ve ekonomik fizibilite, çevre ve etki değerlendirme, teknoloji seçimi, yatırım ve işletme aşamaları ile ilgili kişilerin sürekli eğitiminin önemini de vurgulayan İlker Ertem, TMMOB‘nin bu alanda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi.
TMMOB‘nin "Jeotermal Kanunu" tasarısı ile ilgili görüşlerini de dile getiren Ertem,
"Jeotermal Kanunu tasarısı meclis komisyonundan geçtiği şekli ile tüm sorunlara çözüm getirmemekle birlikte yasalaşmasını istediğimiz bir tasarıdır. Tasarı, eleştiriler dikkate alınarak düzenlenebilir. Bu yasa çıkmadan saha devri ve kuyu kullanımına yönelik tasarruflarda bulunulmamalıdır" dedi. Ertem, TMMOB‘nin jeotermal kaynakların işletilmesi, toplumsal fayda sağlaması için gerekli düzenlemelere teknik destek vermeye hazır olduğunu da söyledi.
Ertem konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İki gün süren toplantıda bilim insanları, araştırmacılar konu ile ilgili teknik bilgileri dile getirdiler. Milletvekilimiz Sayın Soner Aksoy, V. Enerji Kongremizdeki konuşmasından farklı olarak nükleer enerjiden yararlanmanın gerekli olduğundan bahsettiler. TMMOB olarak nükleer teknolojiye karşı değiliz. Ancak nükleer santrallerden elektrik üretilmesine karşıyız. Ülkenin buna ihtiyacı yoktur. Hele hele Aydın‘ın hiç ihtiyacı yoktur. Aydın‘da, yapılacak veya bu salonda yapılacak oylamada nükleer enerjiye "hayır" deneceği muhakkaktır. Demokrasiye inanıyorsak, demokrasi ile yönetilelim diyorsak, ülkede referandum yapılmalıdır. Yok meritokrasi diyorsak o zaman konunun uzmanları, üniversiteler, doktorlar ve mühendisler arasında bir referandum yapılabilir."