JMO: DEPREM BÖLGESİNDEKİ KENT YÖNETİCİLERİNE ÇAĞRI: DEPREM BÖLGESİNDE YIKINTI VE MOLOZLAR İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEYECEK ALANLARA DÖKÜLMELİDİR

15.02.2023

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 14 Şubat 2023 tarihinde "Deprem Bölgesindeki Kent Yöneticilerine Çağrı: Deprem Bölgesinde Yıkıntı ve Molozlar İnsan Sağlığına Zarar Vermeyecek Alanlara Dökülmelidir" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

6 Şubat 2023’te merkez üstü Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki deprem ve merkez üstü Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki depremler Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Kilis ve Şanlıurfa’da ağır yıkımlara neden oldu.

Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere depremde yıkılan ve ağır hasarlı oldukları için yıkımına karar verilen çok sayıda binada asbest katkılı malzeme kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle gerek ağır hasarlı binaların yıkılması gerekse de moloz ve enkazların kaldırılması süreçlerinde toplum sağlığı dikkate alınmalıdır. Depremzedelerin yıkımlar sırasında toz ve asbest kaynaklı kirleticilerden korunması gerekmektedir. Ayrıca özellikle enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ortaya çıkan molozların toplum sağlığını olumsuz etkileyecek alanlara dökülmesinden kaçınılmalıdır.
​​​​​​​
Molozların  dökülmesi sırasında özellikle yeraltı ve yüzey sularını kirletecek alanlardan kaçınılması gerekmektedir. Aşağıda linki verilen videoda görüleceği üzere Kahramanmaraş’ta molozlar yeraltı suları ve yüzey sularını kirletecek şekilde Sır Barajı’nın beslenme havzası üzerine dökülmektedir. Bu durum toplum sağlığı açısından kısa ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Bu nedenle Kahramanmaraş Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi acil olarak yıkıntı ve molozların Sır Barajı’nın beslenme havzasına dökülmesini engellemeli, yıkıntı moloz döküm alanları için yeni alanlar belirleyerek molozların buralara dökülmesini sağlamalıdır.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası