
KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE ÜCRETLİ ÇALIŞAN MİMARLAR KURULTAYI DÜZENLENDİ
TMMOB Mimarlar Odası’nın ilkini 2009 yılında gerçekleştirdiği “Kamuda ve Özel Sektörde Ücretli Çalışan Mimarlar Kurultayı” 22-23 Ekim 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Ücretli çalışan mimarların ortak sorunlarının ele alındığı Kurultay öncesi Bursa, Gaziantep, İstanbul, Konya ve Trabzon’da bölge toplantıları yapıldı.
İMO Teoman Öztürk Toplantı Salonu‘nda gerçekleştirilen kurultayın açılışında konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Erdoğan, önümüzdeki aylarda düzenlenecek TMMOB Ücretli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı‘nın hazırlık çalışmaları ve yapılan yerel kurultaylarla ilgili bilgi verdi.
TMMOB üyelerinin büyük bir kısmını ücretli çalışanların oluşturduğunu kaydeden Erdoğan şunları söyledi:
" Toplumun tüm kesimleri gibi, mühendis, mimar ve şehir plancılarının da çalışma yaşamına ilişkin önemli sorunları bulunmakta. İş güvencesine sahip olmamak, çalışma koşullarının giderek ağırlaşması, yetersiz ücret, işsizlik tehlikesi, sigortasız çalıştırılma, insan onuruna yaraşır emeklilik sürecini yaşayamama ilk akla gelenler. Özellikle emperyalizmin küresel krizinin yaşandığı bu dönemde bu sorunlar üyemizin aleyhine derinleşerek artıyor. Alelacele çıkarılan yönetmelikler, torba yasaların içine sıkıştırılan yasalarla önemli hak kayıplarına uğruyoruz. Ülkemizde çalışma yaşamını düzenleyen yasa, tüzük ve yönetmeliklerin neo-liberal politikalar çerçevesinde son yıllarda hızlı bir değişikliğe uğradığını düşünürsek, bundan sonra da bizi zorlu bir dönemin ve önemli bir mücadelenin beklediği açık. Bu koşullarda varlığını sürdürmeye çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının süreci durdurmak için; daha örgütlü, daha bütünleşmiş, daha etkin ve insana seslenen, bilimsel, mesleki, kültürel girdilerle zenginleştirilmiş daha politik bir tavra ihtiyacı bulunuyor.
Sevgili Arkadaşlar
Kapitalist küreselleşmenin, neo-liberal politikaların en iyi uygulayıcısı AKP İktidarı döneminde, enerjiden haberleşmeye, eğitimden sağlığa, tarımdan sosyal güvenliğe kadar tüm alanlarda yapısal bir dönüşüm gerçekleştiriliyor. Bu dönüşümden kentlerimiz, köylerimiz, yaşam çevrelerimiz, tüm yaşamımızın yanı sıra mühendislik-mimarlık uygulamaları, mühendislerin ve mimarların sosyal konum ve koşulları da doğrudan olumsuz biçimde etkileniyor. İnsan yaşamının her aşamasından sorumlu olan mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hızla işlevsizleştiriliyor. Bilim, akıl ve mesleki birikim dışlanarak yaşam çevreleri ve kaynaklarımız hızla tahrip ediliyor.
Mesleğimizi işlevsizleştirmeye yönelik olarak özellikle eğitim alanındaki politikalar da dikkat çekici. Sadece ülkedeki üniversite mezunu sayısını artırmak amacıyla istihdam imkanı bulunmayan alanlarda, ülke gereksinimleri ve çağdaş eğitiminin en düşük standartları dahi dikkate alınmadan ardı ardına fakültelerin açılmasının ilerleyen yıllarda çok büyük sorunlara yol açacağı aşikar.
Değerli Arkadaşlar
TMMOB‘ye kayıtlı üye sayısı 2010 sonu itibariyle 380.000‘i aşmıştır. Üye sayımızda son beş yıldaki artış 100.000‘e ulaşmıştır. TMMOB üyelerinin önemli bir kısmı kamuda çalışmaktadır. Ancak bu önemli kesimin, toplu sözleşme ve grevi de içeren sendikal hakları; uluslararası normlara uygun olmayan bir biçimde engellenmektedir. Kamuda çalışan mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları açlık ile yoksulluk sınırları arasına sıkışan ücretleriyle yaşam mücadelesi vermek zorunda kalmaktadır. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve plancıların ücretleri diğer tüm kamu çalışanları da dahil derhal insanca yaşanabilecek bir düzeye çıkarılmalıdır.
Özel sektörde ise parçalı bir biçimde istihdam edilen ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıların çok az bir kısmı, ancak büyük işyerlerinde sendikal örgütlenmeler içinde yer alabilmektedir. Kamuda ve özel sektörde çalışan mühendis, mimar ve plancıların uluslararası hukuka uygun grevli- toplu sözleşmeli sendikal hakların kullanımı mutlaka sağlanmalıdır.
Mühendis, mimar ve şehir plancıları için kamuda ve özel sektörde çağdaş yaşamın gerektirdiği yeni istihdam alanları yaratılmalıdır. Meslek alanlarımızda istihdam politikaları, çalışma koşulları ve ücretler konusunda birçok olumsuzluk bulunmaktadır. Gelecek hem ülkemiz mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetleri açısından, hem de mühendis, mimar ve şehir plancıları açısından kaygı vericidir. Güncel gereklere uygun ciddi bir istihdam politikası oluşturulması gerekirken; bu yapılmamakta, ülkemiz kaynaklarının sömürüsüne dayanan politikalarla, yalnızca nitelikli işgücünün ihracı teşvik edilmektedir. Ancak kendi işsizlik krizini çözmeye çalışan gelişmiş ülkelerin yönlendirdiği uluslararası nitelikli emek pazarı, giderek ülkemiz meslek insanlarına daha kapalı hale gelmektedir. Bu nedenle, bir yandan bu sürece ciddi bir direniş göstermek, diğer yandan da ülkemiz insan kaynaklarının heba olmamasını sağlayacak politikaların; meslek alanlarında örülmesini sağlayacak adımları hızla atmak gerekiyor.
Değerli Arkadaşlar
Biliyorsunuz 41. Genel Kurulumuzda kararı alınan Ücretli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı da önümüzdeki aylarda düzenlenecek. Merkezi kurultay öncesi 12 ilde İKK‘larımız aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz yerel kurultaylara 1157 arkadaşımız katıldı. Şimdi bu yerel kurultaylarda kabul edilen karar önergelerini ana kurultaya taşıyacağız. Çalışma yaşamımızı belirleyen yasaları, çalışma koşullarımızı, ücret, işsizlik, örgütlenme ve sendikalaşma konularını hep beraber tartışacak, çözüm önerilerini ve mücadele yolumuzu hep beraber belirleyeceğiz.
Sizlerin de ücretli çalışan mimarların sorunlarını ele alacağınız bu çalıştayınızın başarılı geçmesini diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.