KESK 9. GENEL KURULU/7 Temmuz 2017/ANKARA

07.07.2017

Sayın Divan, değerli KESK Yöneticileri ve yarım asırdır mücadele arkadaşlığı, barikat yoldaşlığı yaptığımız sevgili KESK Delegeleri, sizleri bu ülkedeki mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütü TMMOB adına dostluk ve dayanışma duygularımla selamlıyorum. Aranızda olmaktan büyük bir onur duyuyorum.

Değerli Arkadaşlar,

Köklü bir geçmişe dayanan mücadele birlikteliğimiz boyunca kuşkusuz çok büyük tarihsel olaylar, çok önemli toplumsal kırılma anları yaşadık. Geçtiğimiz Genel Kurulunuzdan bu yana geçirdiğimiz 3 yıllık süreç de hem KESK ve TMMOB örgütlülüğü, hem de bu ülkedeki emekten, demokrasiden, barıştan ve adaletten yana toplumsal kesimler için tarihsel bir öneme sahipti.

Gezi direnişinin kolektif bilincini ve direnişini büyütme iddiasıyla girdiğimiz bu dönemde tanklarla vurulan şehirlerin, yaşanan kitlesel katliamların, birbiri ardına patlayan bombaların tanığı ve hedefi olduk. Son 3 yıldır, yalnızca haklarımız için değil, aynı zamanda toplumun tamamını hedef alan örgülü bir kötülükle ve şiddetle mücadele ediyoruz. Çok değerli mücadele arkadaşlarımız, gençlerimiz hatta çocuklarımız bu şiddetin hedefi oldular. 10 Ekim’de örgütlerimizin çağrısıyla Emek, Barış ve Demokrasi için bir araya gelen ve hepimizin yanı başında birbiri ardına patlayan bombalarla hayatlarını kaybeden 102 arkadaşımızın değerli anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Saldırılara birlikte hedef olduk, yaralarını birlikte saracağız ve elbette katillerden ve işbirlikçilerinden hesabını da birlikte soracağız!

Değerli Arkadaşlar,

İktidar sahiplerinin en çok korktuğu şey, iktidar dönemleri boyunca işledikleri suçların hesabını vermek. Suçları büyüdükçe hesap verme korkuları da büyüyor ve kendileri korumak için daha büyük kalkanlar yaratmaya çalışıyorlar. Hesap vermekten korktukları için önce yasaları değiştirdiler yetmedi; yüksek yargıyı tümden değiştirdiler yine yetmedi; en sonunda anayasayı değiştirdiler yine de korkuyorlar! Adalet için yollara düşenlerden korkuyorlar, demokrasi için sokaklara çıkanlardan korkuyorlar, barış için mücadele edenlerden korkuyorlar. Şairin dediği gibi, hiçbir korkuya benzemez, halkını satanların korkusu!

Bilsinler ki bu korkunun ecellerine faydası yok. Bilsinler ki kurdukları bu OHAL-KHK düzeni ilelebet devam etmeyecek. Er ya da geç hesap verecekler, er ya da geç yargılanacaklar! 15 yıllık iktidarları boyunca ülkenin tüm zenginliklerini kendi yandaşlarına peşkeş çektikleri için yargılanacaklar! 15 yıllık iktidarları boyunca emekçinin alın terini, yoksulun hakkını gasp ettikleri için yargılanacaklar! 15 yıllık iktidarları boyunca uyguladıkları savaş ve şiddet politikaları için yargılanacaklar! 15 yıllık iktidarları boyunca tecavüzcülere, tacizcilere, ahlak düşkünlerine kol kanat gerdikleri için yargılanacaklar! Gazetecileri, Belediye Başkanlarını, Milletvekillerini, Siyasi Parti Başkanlarını cezaevlerine yolladıkları için yargılanacaklar! Binlerce kamu emekçisini ve akademisyeni hukuksuz biçimde işlerinden attıkları için yargılanacaklar!

Değerli Arkadaşlar,

Bizleri, yani KESK’i, TMMOB’yi ve burada bulunan diğer emek-meslek örgütlerini böylesi genel kurullarda bir araya getiren şey basit bir protokol nezaketi değildir. Bizleri bugün bir araya getiren şey köklü bir mücadele geleneğinin ta kendisidir. Yarım asrı aşan bu mücadele sürecinde en karanlık dönemleri bile, yan yana gelerek, mücadeleyi ortaklaştırarak aştık. Hiç şüpheniz olmasın bu Saray Rejiminin, bu OHAL-KHK Rejiminin, bu faşist düzenin karanlığını da aşacağız.

Gençler yan yana geldikçe, kadınlar yan yana geldikçe, işçiler yan yana geldikçe, kamu emekçileri yan yana geldikçe, mühendisler-mimarlar-şehir plancıları yana geldikçe, kamu emekçileri yan yana geldikçe önünde hiçbir kuvvet duramaz. Bu ülkedeki anti-emperyalist, bağımsızlıktan yana, toplumcu mücadele geleneğinin taşıyıcısı olan TMMOB ile kamu emekçilerinin fiili, meşru, militan mücadele geleneğinin taşıyıcısı olan KESK yan yana geldikçe önünde hiçbir kuvvet duramaz.

Geçtiğimiz üç yıl boyunca emek ve demokrasi mücadelesinde omuz omuz yürüdüğümüz, her eylemde yan yana olduğumuz tüm KESK yöneticilerine Lami Özgen ve Şaziye Köse eş başkanların şahsında teşekkür ediyorum. Önümüzdeki zorlu dönemde görev alacak olan arkadaşlara başarılar diliyorum.

KESK ve TMMOB olarak bugüne kadar hayatın her alanında, ülkenin tüm meydanlarında sürdürdüğümüz mücadele birlikteliğini daha da büyüteceğiz, yol arkadaşlığımızı daha da ilerleteceğiz.

9. Genel Kurulunuzun emek ve demokrasi mücadelesinin yolunu aydınlatması dileklerimle,  hepinize saygılarımı sunuyorum.

Emin KORAMAZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı