KMO: DOĞALGAZ ZAMLARI İLE ENERJİ YOKSULLUĞU YARATILIYOR !!!

03.09.2019

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası son günlerde doğalgaza birbiri ardına yapılan zamlara ilişkin 2 Eylül 2019 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

DOĞALGAZ ZAMLARI İLE ENERJİ YOKSULLUĞU YARATILIYOR !!!

Türk Ulusunun Zafer Bayramını kutladığımız gece doğal gaza sessiz sedasız ortalama % 14.90 zam yapıldı. Daha bir ay önce 1 Ağustos tarihinde yapılmış olan %14.97 zammın etkisi geçmeden bir ay içerisinde yapılan ikinci zam hanelere ve işyerlerine bir ateş gibi düştü.

Son yıllarda ülkemiz, enerji tercihleri ve yatırımlarında ne yazık ki küresel sermayenin zorlamaları karşısında bağımsız bir enerji politikası oluşturamamanın sancılarını yaşamaktadır. Yerli ve milli bir enerji politikası yaratamayanlar, enerji üretimi ve arzını yönetemeyenler, ithal enerji üzerinden tüketim alanı oluşturanlar  ısrarla ithal kaynaklarından pahalı enerji tercihlerine yönelmişlerdir. Bundan dolayı; bütün bu büyüme savları içerisinde; enerji kullanımını azaltamayan, enerjiyi verimli kullanamayan, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretemeyen bir ülke olmanın bedelini  hergün enerji fiyatlarına yansıyan zamlarla öder hale geldik. Enerjiyi yönetemeyenler her zaman olduğu gibi çareyi zam yapmakta bulmaktadırlar.

Doğalgaza yılbaşından bu yana % 40.3 bir yılda ise % 56.8 zam yapıldı. AKP kamu açıklarını kapatmak için gün geçmiyor ki enerjiye zam yapmasın. Zamların hiçbir haklı gerekçesi yok. Döviz fiyatları son bir yılda gerilerken yapılan zamları haklı bir gerekçeyle açıklamak mümkün gözükmüyor.

31 Mart seçimleri öncesi doğalgaz fiyatlarında  % 10 oranında yapılan indirim ala-yı vala ile kamuoyuna duyurulurken fiyat artışlarındaki zamlar sessiz sedasız gece yarıları yapılmakta ve AKP tarafından hiçbir açıklama yapılmamaktadır.

İşbaşına geldiği 2003 yılında bu yana enerjiyi yönetemeyenler bir kez daha faturayı halka kesmişlerdir. Dünyada enerji ve doğalgaz fiyatları düşerken yapıla bu zammı hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Hükümet daha önceden imzalanmış olan pahalı doğalgaz anlaşmalarında indirim için çabalamazken Türk Akımı gibi ülkemiz aleyhine yeni anlaşmalar imzalanmaktadır. 2018 yılından bu yana yapılan zamlarla doğalgazdaki sübvansiyon oranı da oldukça azalmıştır. Ankara`da dört kişilik bir ailenin aylık doğalgaz gideri aylık ortalama 230 TL` ye ulaşmıştır. Ülkemiz dünyanın en pahalı enerjisini tüketen ülkeler içerisinde yer almaktadır.

Bu olumsuz gidişi durdurabilmek için öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten enerji tercihlerinden uzak durulması, doğalgazdaki KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın dışa bağımlılığı artıran, ithalat faturasını yükselten doğal gaza değil yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilmesi ve belli bir oranın altında doğal gaz ve elektrik tüketiminin halka ücretsiz arz edilmesi ve zamları, kamu ve bütçe açıklarını gideren bir can simidi olarak görmekten vazgeçilmesi ile mümkündür.

Dr. Ali UĞURLU
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı