KMO'DAN DAVUTPAŞA'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Kimya Mühendisleri Odası, İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen patlamayla ilgili olarak 2 Şubat 2008 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
BASIN AÇIKLAMASI
31 Ocak Perşembe günü saat 10‘da Davutpaşa Çiftehavuzlar Caddesindeki Şişecam Fabrikası yanındaki 4 katlı bir İş Merkezinde bir binada meydana gelen, 23 kişinin ölümü, 100‘ün üzerinde kişinin yaralanması ile sonuçlanan, "ruhsatsız çalışmışlar, ne yapabilirdik" söylemleriyle geçiştirilmeye çalışılan bu "iş katliamı" hepimize ders olmalıdır.
Yapılan üretimin İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü hükümlerine uygun olmaması bir yana Yanıcı Parlayıcı, Patlayıcı Madde İmal Edilmesi ve Depolanması ile ilgili Yönetmelikteki bu işin özel alanlarda ve özel izinlerle yapılması konusundaki maddeler de yok sayılmaktadır.
Ana Kent Belediye Başkanı ve Zeytinburnu Belediye Başkanının açıklamasına göre; patlamanın olduğu işyeri ruhsatlı değildir. Ayrıca, binada bulunan birçok işyerinin de ruhsatsız olduğu ifade edilmektedir. Bu da denetimsizliğin boyutlarını açıkça gözler önüne sermektedir.
Böylesi faciaların bir daha tekrarlanmaması için,
1. İşyerinin ruhsatsız çalışıyor olması, belediyelerin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Aksine denetleme ve ruhsat verme yükümlülüğünü taşıyanların görevlerini yerine getirmediklerini açıkça göstermektedir. Bu görev ihmaline karşı yasal süreçler derhal işletilmelidir.
2. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu‘nun ilgili meslek odaları uzmanlarından oluşturacağı bağımsız bilirkişilerce kazanın incelenmesi ve çıkacak raporun kamuoyunca paylaşılması sağlanmalı,
3. Gayrisıhhi müesseseleri denetlemek ve ruhsatlandırmakla yetkilendirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri sorumluluğunu üstlenmeli, uzman meslektaşlarımızı istihdam etmeli, denetimlerde meslek örgütleriyle işbirliği içinde çalışarak kamusal görevlerini yerine getirmeli,
4. "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 25. maddesi doğrultusunda Sorumlu Müdür çalıştırılması ve Sorumlu Müdürlerin bağlı oldukları mühendis odaları tarafından belgelendirilmesi ve denetlenmesi sağlanmalı, Sorumlu Müdürler yönlendiriciliğinde işçilerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden eğitilmeleri gerçekleştirilmeli,
5. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ile işbirliği içinde, İstanbul gayrisıhhi müesseseler envanteri çıkartılması için çalışmalara bir an önce başlanmalı, gayrisıhhi müesseselerin bu envanter doğrultusunda, yeni rant alanları yaratma politikalarını dışlayan bir planlamayla yerleşim alanları dışına çıkartılması hedeflenmelidir.
6. Ülke genelinde de, sigortasız çalışan milyonları kayıt altına alma yerine, kayıt içinde olan çalışanların sağlık ve sosyal güvenlik haklarına saldırı politikalarından bir an önce geri dönülmelidir.
TMMOB
Kimya Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu