KOCAELİ İKK'DAN TARİHİ GAR YOLU İSTİNAT DUVARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, 8 Ocak 2008 tarihinde tarihi gar yolu istinat duvarı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
BASINA VE KAMUOYUNA
Tarihi Gar yolu üzerinde mevcut olan istinat duvarında sıva çalışması tüm karşı çıkmalara rağmen devam etmiş ve tamamlanmıştır.
Meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin açıklamaları yazılı ve görsel basında gerekçeleri ile açıklanmıştır.
İşte bu gerekçeleri tekrar hatırlatıyoruz:
1. Orijnal bir İzmit kartpostalındaki istinat duvarının görüntüsünün varlığı ve bu kartpostalın postalanma tarihinin dikkate alınması ile, duvarın 1800 lü yılların sonunda yapılmış olduğu ortadadır. Bunu destekleyen başka fotoğraflar da bulunmaktadır. Eminiz ki araştırılması halinde daha fazla bilgi ve belge de ortaya çıkartmak mümkündür.
2. Yakın zamana kadar kentin içinden geçen demiryolunun, tarihi Gar Binasının ve AvKöşkü, Saat Kulesi kültür aksının bir parçası olan bu istinat duvarının bir benzeri hemen arkasında Av Köşkü önünde yer almaktadır.Bu nedenle bu duvarın bölgedeki tarihsel ve kentsel sürekliliğin sağlanması bakımından korunması muhakkaktır.
3. Kent belleğine hizmet eden bir değer olarak duvarın korunması gerekmektedir.
4. Sıvanmış haliyle artık görülemese de; doğal taş dokusunun arasında farklı dönemlere ait devşirme taşların da bulunduğu, kentin yaşayanları ve bilim insanlarınca bilinmektedir.
5. Artık herkesin "Sağlamlık" ilkesini benimsediği günümüzde, doğal taş duvarın öncelikle onarıma ihtiyacı olabileceği de unutulmuştur. Tarihinin yüz yılı aştığı düşünülen bu taş duvarın bugüne kadar onarım gördüğü hatırlanmamaktadır. Nitekim sıva işlemi öncesinde taşlar arası derz dolgularının yer yer döküldüğü de görülmüştür.Herhangi bir onarım bugün de yapılmadığı için, duvardaki taş örgüsündeki yıpranmış derzler hep gizli kalacak ve yapılan sıva da kalıcı olmayacaktır.
6. Tarihi ve tescili bir yana, estetik bakımdan doğal taş malzemenin sıvadan daha üstün bir görsel malzeme olduğu tartışmasız bir gerçektir.Kaldı ki gerek bu sıvama işi ve gerekse sonrasında yapılacak maket veya rölyef benzeri çalışmalardaki kamu yararı dikkate alınarak, bu projenin yönetmelikleri gereği Kent Estetik Kurulundan onay alması gerekmektedir. KBB Estetik Kurul ilkelerine göre; " İstinat duvarlarının malzeme, kaplama ve renk seçimi için Estetik Kurul´un söz konusu yerle ilgili özel ilke kararları var ise, bu kararlara uyulur. " denilmektedir. Ancak bu onay alınmamış, direkt uygulama başlatılmıştır.
7. Tüm bu nedenlerle tarihi değerinin de olduğu bilinen bu doğal taş duvarın tescilsiz korunamayacağı kanaati ile koruma kurulana başvurulmuştur.Ancak yeterli araştırma yapılmadan, sunulan belgeler dğerlendirilmeden, aceleci bir tutum ile "tescil edilmeme" kararı verilmiş ve bu karar alınırken başvuran tarafların toplantıya çağrılmaması da anlaşılamamıştır.
8. Projenin kamu yararı içeriği nedeniyle uygulama öncesi halkla paylaşılması da yine yapılmamıştır.
Tüm bu nedenlerle diyoruz ki;
Kent kültüründen parçalar tescilli olmasalar da bugüne aktarılmalı, kentsel belleğe katkı vermelidir.
Herşeyi tescil ederek korumak sabit fikri yerine, kentsel değeri olanı tescilsiz de olsa koruma ilkesini benimsememiz gerekmektedir. Tescili olmayan eski kent parçalarını yok etmek de hem bu ilkeye aykırı, hem de kente dair suçlardandır.
Bu kent "tescili yok" diye, yıllarca pek çok değerini, bellek taşını kaybetmiştir. Artık az da olsa var olanı korumayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı bilmeliyiz.
TMMOB KOCAELİ İL KOORDİNASYON KURULU