KOCAELİ İKK'DAN TÜPRAŞ AÇIKLAMASI

15.02.2007

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde 1 Şubat 2007 tarihinde meydana gelen patlamayla ilgili olarak 14 Şubat 2007 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi. Kocaeli İKK Sekreteri Yalçın Ergen tarafından yapılan basın açıklamasında, rafinerinin yerleşim yerlerine yakınlığının yarattığı tehlikeye dikkat çekildi.

Körfez ilçesinde bulunan TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde 01.02.2007 tarihinde benzin katkı maddesi olarak kullanılan kurşun tetra etil tankının sökümü sırasında meydana gelen patlamada tankta çalışan 3 Güney Afrikalı işçi ölmüş, 7 işçi yaralanmıştı.

Kamu Mülkiyetinin ve kamu hizmetlerinin özelleştirme ve ticarileştirme yöntemleriyle sermayeye devrinin anlamı tüm hizmetlerin daha pahalı, kalitesiz hale gelmesi, yıllardır halkın birikimleri ile oluşmuş kamusal malların sermayeye peşkeş çekilmesi, işsizliğin ve iş güvencesinin giderek azalması anlamına gelmektedir.

Kurşun tetra etilin, buharlaşarak atmosfere küçük tanecikler halinde karışan zehirli bir gaz olduğu düşünüldüğünde ve Tesisin yerleşim yerine yakınlığı da göz önüne alındığında Körfez halkının yaşadığı tehlikenin büyüklüğü ortaya çıkmaktadır.

İnsan yaşamını ve çevreyi hiçe sayarak, daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan anlayış, sanayileşmeyi de akla ve bilime aykırı bir politika ile yürütmektedir. Kocaeli de bu gerçek belediyelerin imara açtığı yerlerin Körfez ilçesinde görüldüğü gibi gaz dağıtım şirketleri ile yerleşim yerlerinin iç içe geçmesi şeklinde görülmektedir.

Alınması gereken önlemler

Halkın ve çevrenin korunması gereği büyük kazalara potansiyel alanlar için bütünlüklü ve sistematik bir yaklaşım zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Kocaeli endüstriyel kazalar açısından tehlike altında olmasına karşın ne yazık ki bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığını üzülerek belirtmekteyiz.

Kaza meydana geldikten sonra alınacak önlemleri içeren acil planların yeterli olmadığı unutulmamalıdır. Bütün firmalar İSEÇ (İşçi Sağlığı, Emniyeti ve Çevre) Yönetim Sistemlerini oluşturmalı, risk analizlerini yapmalıdır. Risk analizlerinin sonucunda görülen eksikliklerin İyileştirme Planları ile giderilmesi sağlanmalıdır.

Bu tür firmalar, İş Emniyeti, Sağlığı ve Çevre konularında uygun ve emniyetli faaliyetlerde bulunabilmek için uzman personel istihdam etmelidir. Tesislerin kontrol ve denetimlerinde mutlaka İş Emniyeti ve Mühendislik standartları, İyileştirici Eylem Planları, Acil Durum Planları ve Eğitim Planları ile bunların gerçekleştirilme seviyeleri sorgulanmalıdır.

Bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğini sağlayacak çözüme planlı ve koordineli yaklaşmak gerektiği ön plana çıkartılmalıdır. İşletmeler acil durum ekipleri örgütleyerek gerekli eğitimi almaları sağlanmalıdır.

Körfez‘de, petrol türevleri ve kimyevi maddelerin depolanması transferi, üretim ve işlenmesine yönelik olarak faaliyet gösteren ve ne kendi aralarında nede hemen yanlarında yer aldıkları yerleşim alanları ile aralarında hiçbir ayırıcı bant, güvenlik bölgesi oluşturulmamış olan sanayi tesisleri, üstelik fay hattında oldukları bilinmesine karşın, yer seçimi ve yerleşme kararlarını bu şekilde koruma kararında ısrar edilecekse bunun sorumluluğu ilgili kurum ve kuruluşlardadır.

Bu sorumluluğu alanlar, söz konusu tesislerin işletme emniyet kurallarını ve kriterlerini denetleme, bu konudaki standartları belirleme ve geliştirme sorumluluğunu da taşımaktadırlar. Bunun gereğini yerine getirmeleri bir zorunluluktur. Bu tür tesislerin güvenlik mesafeleri taşıdıkları risklere göre yeniden belirlenmeli, bu mesafeler içindeki yerleşim alanları kamulaştırılmalıdır. Kamulaştırma işlemlerinin finansmanı devlet tarafından değil, tesis sahipleri tarafından sağlanmalı, bu alanlar afet bölgesi ve yapı alanı için yasaklı alan ilan edilmelidir.

Yukarıda belirtilen çözüm önerileri kapsamında TMMOB’nin mühendislik ve mimarlık alanında kendi üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmesindeki kararlılığı sürmekte olup, yapılacak her türlü çalışmaya destek olmaya toplumsal sorumlulukları gereği hazırdır.

TMMOB KOCAELİ
İL KOORDİNASYON KURULU