MADENMO: EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ HALKINDIR. SİYASAL İKTİDAR ANAYASAL BİR HAK OLAN SEÇME-SEÇİLME HAKKINA ve HALKIN İRADESİNE SAYGI GÖSTERMELİDİR

19.08.2019

Maden Mühendisleri Odası 31 Mart‘ta yapılan yerel seçimlerde halkın oylarıyla seçilen Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının İç İşleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin 19 Ağustos 2019 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ HALKINDIR

31 Mart‘ta yapılan yerel seçimlerde halkın büyük bir çoğunluğunun oylarıyla seçilen Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları İç İşleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmıştır.

Büyükşehir belediye başkanlıklarında yapılan görevden almaların yanı sıra bazı ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri de gözaltına alınmışlardır.

Halkın özgür iradesiyle seçilmiş bulunan belediye başkanlarının, herhangi bir yargı kararı olmaksızın idari bir kararla görevden alınarak yerlerine kayyum atanması halkın iradesine, Anayasal bir hak olan seçme-seçilme hakkına ve demokrasiye olan inanca açık bir darbedir.

Siyasi iktidar başta Anayasal bir hak olan seçme ve seçilme hakkı olmak üzere evrensel insan haklarına, imza attığı uluslararası sözleşmelere, demokrasinin tüm kurul ve kuralarına demokratik hukuk devleti olmanın gereği saygı göstermelidir.

Demokratik hukuk devletine ve demokrasiye vurulan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir. Hukuka aykırı bir şekilde görevlerinden alınan belediye başkanları derhal görevlerine iade edilmelidir.

Saygılarımızla;

TMMOB Maden Mühendisleri Odası