MERSİN İKK BERDAN ÇAYI HAVZASI SU POTANSİYELİ RAPORUNU AÇIKLADI

06.09.2008

TMMOB Mersin İKK tarafından oluşturulan bir komisyon, Mersin, Tarsus ve diğer yakın beldelerde içme suyu ve sulama amaçlı olarak kullanılan Berdan Çayı Havzası'nın su kullanılırlık potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma yaptı. Komisyon tarafından hazırlanan rapor, 4 Nisan 2008 tarihinde düzenlenen basın toplantısında, İKK Sekreteri Kamer Gülbeyaz tarafından açıklandı.

BASIN AÇIKLAMASI

İçinde bulunduğumuz süreçte Dünya ve elbette Türkiye‘ de en çok konuşulan konulardan biri de küresel ısınma ya da başka bir tanımıyla iklim değişikliğidir.

Küresel ısınma gerçeği artık Dünya ölçeğinde bir hareketlenme yaratmış durumdadır.

Bilim insanlarının uyarıları birçok ülke tarafından ciddiye alınmakta ve önlemler için çaba gösterilmektedir.

Her geçen yılda daha da yaşanan aşırı sıcaklar, kuraklık ve yağış yetersizliği sorunlarıyla birlikte iklim değişikliği sorunu Türkiye de daha çok tartışır hale gelmiştir.

Bu gereksinime bir nebze karşılık verebilmek için, bu gerekçelerden hareketle içinde yaşadığımız kentimiz ile ilgili önemli bir konuyu masaya yatırarak ilgililerin dikkatini çekmek istedik.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, kentimiz için hayati önem taşıyan Berdan Barajı‘nın başka amaçlarla kullanılıp kullanılmadığına dair "Berdan Havzası Su Kullanılabilirlik Potansiyelinin Değerlendirilmesi" ile ilgili hazırlamış olduğu raporun sonuçlarını Mersin kamuoyu ile paylaşmak ve aynı zamanda hazırlanan raporun ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesi doğrultusunda ortak bir karar almıştır.

Küresel ısınma boyutu yan etkilerinin açıkça hissedildiği ülkemizde, mevcut akarsularımızın daha da verimli ve etkin kullanılmasının kaçınılmaz olacağı da bir gerçektir.

Su varlığının gittikçe daha da önem kazandığı günümüzde suyu daha ekonomik ve bilinçli kullanmak su kaybının önlenmesinde önemli bir yaptırımdır.

Mersin ve Tarsus ilçesinin içme suyunu ve tarımsal sulamasını karşılayan Berdan Barajı‘nın gelecekte sıkıntı yaratmaması için kısa ve uzun vadede tedbirler alınması gerekmektedir.

Berdan barajından yılda 1,3 milyar m3 su akmaktadır. Berdan barajının su tutma hacmi ise 150 milyon m3 tür.

Demek ki Berdan Barajı‘ndan yıl da yaklaşık 1 milyar m3 üzerinde kontrol edilemeyen ve sürekli akan bir su vardır.

Hal bu ki yukarı havzada yapılacak su tutma yapıları ile pamukluk, tepe köy ve çiriş tepe barajları ile toplam 225 milyon m3 ilave depolama kapasitesi sağlanması mümkündür.

Berdan barajından küçük miktar dada olsa elektrik üretimi de yapılmaktadır.

Berdan HES‘in Tarsus elektrik şebekesine katkısı 2008 yılı için %3 civarındadır. Tarsus İlçesinin TEİAŞ‘ dan (Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi) çektiği enerji %88,6 civarındadır.

Berdan HES sulama yapılmadığı zamanlarda (mayıs ayından itibaren 4-5 aylık dönemde) çalışmaması durumunda TEİAŞ‘ dan enerji çekileceği için Tarsus ilçesi enerji yüzünden sıkıntıya uğramayacaktır.

Yaşam için hayati öneme sahip olan suyun öncelikle içme ve sulamada kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle Mersin ve Tarsus‘u su yönünden sıkıntıya sokmamak amacı ile gerekirse Berdan ‘da enerji üretimine izin verilmemelidir.

Netice olarak;

Berdan Barajı‘ndan elektrik üretimi yapmakta olan Berdan HES‘in sadece sağ ve sol isale kanallarına su alındığında üretime izin verilmelidir.

Bölgede ilave su depolama kapasiteleri sağlayacak Pamukluk, Tepe köy ve
Çiriş tepe barajları ile ilgili çalışmalar hızlandırılmalıdır.

Optimum sulama sağlayan kapalı sulama sistemleri ile birlikte yağmurlama ve damlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, kuraklığın ilerlediği dönemlerde ürün desenlerinin değiştirilmesi gerekmektedir.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu kentimizin birer sakini değil, daima sahibi olacaktır.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu‘nu oluşturan 14 meslek odası kentimiz ile ilgili önemli konularda görüşlerini ve çözüm önerilerini Mersin kamuoyu ve ilgili kurumlar la paylaşmaya devam edecektir.

Saygılarımızla

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu