
MİMARLAR ODASI, "KENT, KÜLTÜR, DEMOKRASİ" YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEDİ
Mimarlar Odası, yağmalara dikkat çekmek amacıyla “Kentimize sahip çıkmak için” sloganı ile Taksim’de “Kent, Kültür ve Demokrasi” yürüyüşü düzenledi. 15 Ekim Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda toplanan yüzlerce mimar ve sanatçı, “Kentsel dönüşüm operasyonlarına son”, “Sanata özgürlük”, “AKM artık açılsın” döviz ve pankartları ile Taksim’e yürüyüşe geçti.
Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Muhcu, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Mimar Cengiz Bektaş ve AKM önünde Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya birer konuşma yaparak darbe ürünü Kanun Hükmünde Kararnamelerle ülkenin önünün karartıldığını, yağmanın önündeki bütün engellerin kaldırılmak istendiğini söylediler ve toplumsal muhalefeti temsil eden, demokrasinin güvencesi olan meslek örgütlerinin tasfiye edilmesine karşı durmaya, birlik olmaya çağırdılar.
Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde konuşan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Türkiye‘de Cumhuriyet tarihinin en büyük mimarlık, kültür ve doğa yağmasının yaşandığına dikkat çekerek "Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yağmanın yasal dayanağı hazırlanıyor, yağmanın önündeki tüm engeller kaldırılıyor" dedi. KHK‘lerin yok hükmünde olduğunu söyleyen Muhçu, KHK‘lerle yetkileri elinden alınan belediyelere "sorumluluk üstlenin" çağrısı yaptı. Meslek örgütleri başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarının KHK‘lerle tasfiye edildiğini ya da etkisizleştirildiğini ifade eden Muhcu, "Bunun adı faşizmdir" diyerek tepki gösterdi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise "Mimarlar bugün sokakta çünkü bu ülkenin kentleri ranta kurban ediliyor. İktidar bu sesi duymak zorunda. Bu ülke satılık değildir. Biz bu ülkenin, bu coğrafyanın sahibiyiz" diye konuştu. Soğancı, halkını seven her kesimle yan yana, omuz omuza emperyalist yönelimler altında kentlerin ranta kurban edilmesine "dur " demek için mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.
Mimar Cengiz Bektaş ise; "Uzun zamandır Mimarlar Odası ile zaten uğraşılıyor. Zor günlerdeyiz, halka duyurulmayan pek çok şey oluyor. Eğer birlik olmazsak, yalnız mimarlar değil bütün Türkiye çok pişman olacak" diyerek, bütün sanatçıları, düşünürleri birlikte hareket etmeye çağırdı.
Açıklamaların ardından grup, 2008‘den beri kapalı olan AKM‘nin önüne yürüdü. Burada açıklama yapan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, AKM‘ın ısrarla ve inatla onarılmadığını, AKM‘de sanat üretilemediğini, İstanbul‘un çeşiti yerlerinde yüksek kiralarla tutulan yerlerde sanatçı ve sanatseverlere bedel ödetildiğini belirterek, "AKM‘ye sahip çıkmayı sürdüreceğiz" dedi.