MİMARLAR ODASI'NDAN "ÜLKEMİZDE MİMARLIK / KENTLEŞME POLİTİKA VE UYGULAMALARI, DEĞERLENDİRME VE ÖNERİLER" SEÇİM RAPORU
Mimarlar Odası, 12 Haziran genel seçimleri öncesi kentleşme politikaları ve uygulamaları üzerine bir seçim raporu hazırladı.
MİMARLAR ODASI
12 Haziran Genel Seçimlerine Doğru
"Ülkemizde Mimarlık / Kentleşme Politika ve Uygulamaları,
Değerlendirme ve Öneriler"
Kentleşme ve planlamada yetki karmaşasının yaşandığı, kentlerin kimliksizleştiği, doğal ve kültürel mirasın korunmasının önündeki tehditlerin arttığı, ulaşım sorunlarının yeni boyutlar kazandığı, kentlerin afetlere daha açık hale geldiği bu dönemde "Kentsel Dönüşüm", planlamanın reddi ya da "Rantsal Dönüşüm" olarak uygulanmaktadır. Bu dönüşüm uygulamalarının baş aktörü TOKİ, kentlerin kimlik değerlerini ve geleceğini tüketmekte, yaşanan "Kentsel Yağma" karşısında hukuk süreçleri devre dışı bırakılmaktadır. Ülkemizin kaynaklarının, kentlerimizin, tarihsel ve doğal değerlerimizin "tüketimin örgütlendiği" alanlar olarak yağmalandığı bugün, yasama süreci "yağmanın güvencesi" olarak işletilmektedir.
12 Haziran Genel Seçimleri öncesinde ülkemizde yatırımların büyük bir bölümü inşaat alanında gerçekleşmekte, mimarlık hizmetlerinin tasarım, uygulama, yönetim ve denetim boyutuyla bu yatırımların en önemli bileşeni olduğu gerçeğinden yola çıkarak yaşanan krizin odağında "mimarlık ve kent mekânı" bulunmaktadır.
Mimarsız Mimarlık Ortamı Mümkün Değildir
Meslek odalarına karşı çok boyutlu baskıların gündemde olduğu bugünlerde; Mimarlar Odası, mimarlık mesleğinin insani özü ve Oda tarihi içinde mücadelelerle oluşmuş birikimi ile 12 Haziran Genel Seçimlerine Doğru "Ülkemizde Mimarlık / Kentleşme Politika ve Uygulamaları, Değerlendirme ve Öneriler " başlığı altında bir seçim raporu hazırladı.
Raporun tamamı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.
TMMOB Mimarlar Odası