MMO TESKON 2009 - 6-10 MAYIS İZMİR

06.05.2009

Değerli Konuklar

Sevgili Arkadaşlar

Hepinizi TMMOB Yönetim kurulumuz adına sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Odamızın düzenlemiş bulunduğu 9. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi‘nde burada aranızda bulunmaktan büyük bir onur duyduğumu öncelikle belirtiyorum.

1993‘de başlatılmış ve iki yıllık aralarla her türlü koşullara rağmen bugüne, dokuzuncusuna gelmiş bu tesisat mühendisliği kongrelerimizin, TESKON‘un başlatıcılarına, sürdürücülerine, bu güne getirenlere, kongrelerimizde görüşlerini bizimle paylaşan bilim insanlarına, uzmanlara, üniversitelerimize, başından beri destek olan sektör derneklerimize, İzmir Şubemizin o günden bu güne görev almış yöneticilerine, etkinliklerimizin tamamında görev alan şube çalışanı arkadaşlarıma, etkinliklerimizin eli, ayağı, kolu, gözü olan öğrenci arkadaşlarıma ve katılımlarınızla bu etkinliğimizi geliştiren, büyüten siz tesisat mühendisi meslektaşlarıma en samimi duygularımla çok teşekkür ediyorum.

Tesisat Mühendisliği kongrelerimiz; örgütümüzün, Makine Mühendisleri Odası örgütlülüğünün yüz akı bir etkinlikler dizisidir. Odamız şüphesiz sizlerden gelecek taleplerle bu diziyi devam ettirecektir. Ve işte bu gün de düzenleme kararlarının alınışının onsekizinci yılında da bir aradayız.

Sevgili arkadaşlar,

Bahsedildiği üzere Tesisat Kongrelerimizin temel amacı tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamaktır. Tesisat mühendisliği ve etkileşim içinde olan diğer alanlarda, yeni bilgi ve teknolojinin paylaşılması, yaygınlaşması; Tesisat mühendisliğinin temel ve uygulamalı alanlarında bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sunulması ve tartışılması; Tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimi ile ilgili diğer alanlardaki etkileşimlerin eğitim, araştırma, yasal mevzuat, yönetim, profesyonel gelişme vb alanlarda sunulması ve tartışılması bu kongrelerimizin temel hedefleridir.

Kongremizin bu yılki teması ise "Binalarda enerji performansı" olarak belirlenmiştir. Tema ile ilgili ve Tesisat Mühendisliği Kongrelerimizin gelişimi ile ilgili Şube ve Oda Başkanım gerekli olanları özlü bir şekilde anlattılar. Benim de bu kongrelere ilişkin birkaç cümlenin altını çizmem gerekiyor.

Çok mütevazı olmaya gerek yok. Tesisat Mühendisliği kongrelerimizin hem örgütlülüğümüze yönelik, hem sektöre yönelik, hem de tesisat mühendisi arkadaşlarımıza yönelik çok yönlü yararları olduğu bir gerçek.

Artık herkes kabul etmektedir ki; bu kongrelerimizin yarattığı durum ile bu ülkede tesisat mühendisliği kavramı anlamlı bir yere oturmuş ve görünür, bilinir bir aşamaya gelmiştir.

Bu kongrelerimizde sunulan bildiriler, kongrelerimizde yapılan kurslar ve seminerler ile tesisat mühendisliği alanında bilgiler tüm tesisat mühendisleri için erişilebilir ve ulaşılabilir olmaktadır.

Bu gün odamız yayını olarak tesisat mühendislerinin kullanımına sunulan; Sıhhi Tesisat Proje Hazırlama Esasları, Psikometri, Kızgın Sulu, Kızgın Yağlı, Buharlı Isıtma Sistemleri, Soğutma Tesisatı, Klima Tesisatı, Havalandırma Tesisatı, Havuz Tesisatı, Doğal Gaz İç Tesisatı, LPG Tesisatı, Otomatik Kontrol Tesisatı, Basınçlı Hava Tesisatı, Kalorifer Tesisatı, Yangın Söndürme Sistemleri, Atık Su Arıtma Tesisi, Dökme LPG Sistemleri, Sulama Tekniği, Yalıtım, Yanma ve Bacalar kitaplarımızın karar alma süreçleri bu tesisat kongrelerimiz aracılığı ile gerçekleşmiştir.

Tesisat Mühendisliği kongrelerimizde yapılan tartışmalar ve görüş alış verişleri ile tesisat mühendisliğinde uzmanlık, uzmanlılığın gerekleri ve belgelendirmenin şekilleri birlikte karar alınan, katılımcı bir çalışma tarzıyla oluşturulmuştur. Az önce Oda Başkanımızın ayrıntılandırdığı şekli ile odamız çalışmaları içinde önemli bir yer tutan meslek içi eğitim ve belgelendirme çalışmaları ve Personel Belgelendirme Kuruluşumuzun temelleri tesisat mühendisliği kongrelerimizdeki tartışmalarımızla atılmıştır.

Öte yandan tesisat sektörünün sorunlarının tespiti, çözümlerinin ne olabileceği yine tesisat kongrelerimizde tartışılmıştır. Sonuç bildirilerimiz tesisat mühendisliğinin ve tesisat sektörünün manifestosu durumundadır.

Bunları bilmemiz gerekiyor.

Dokuzuncu Kongremiz de Odamızın tesisat mühendisliği alanındaki çalışmalarının bir ara durağı olarak algılanmalıdır. Ben eminin, bu kongrelerimiz tesisat mühendislerinin talebi doğrultusunda odamız tarafından sürdürülecektir.

Sevgili arkadaşlar,

Şüphesiz bir meslek alanının ve mesleğin bağlı olduğu sektörü yaşanılan dönemin sorunlarından ayrı tutarak konuşma yapmak çok anlamlı olmuyor.

Oda Başkanım konuşmasında sektörün içinde bulunduğu durumları, ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu sorunlarla ilişkilendirerek odamızın görüşleri ile birlikte aktardı.

Birliğimiz mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendisleri, mimarları ve şehir plancılarını temsil etmektedir. Onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Bu amaçla mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek; bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır.

Bugünün dünyasına ve ülkemizin bu gününe bir meslek örgütü sorumluluğumuzla baktığımızda güzel sözler söylemek ne yazık ki, kolay olmuyor:

Kapitalist küreselleşmenin sonuçları bugün ortadadır: 1 milyar kişinin günde 1 dolardan az kazandığı, dünya nüfusunun zengin %2‘sinin dünya servetin yarısına el koyduğu bir dünyada yaşıyoruz. Kuzey ile güney arasındaki, kadın ile erkek arasındaki, varsıllarla yoksullar arasındaki fark gittikçe açılıyor. Ülkemizde de yoksulların daha fazla yoksullaştığı, siyasal yapıda pek çok değişimin gerçekleştiği biçimde yaşanan süreç, kapitalist küreselleşmenin küresel kriziyle karanlık yüzünü bir kez daha gösterdi.

Küresel mali kriz tüm müdahalelere rağmen önü alınamaz bir şekilde derinleşiyor. Kapitalist küreselleşme sürecinin sonunu işaret eden bu krizle birlikte, kapitalizmin geleceği de tartışmalı hale geliyor. Neo-liberalizmi tartışılmaz ve geri döndürülemez kaçınılmaz bir süreç olarak gösterenler dahi, neo-liberalizme karşı alternatif arayışlarına giriyorlar.

Küresel ekonomiyle yakın bağları olan hiçbir ülke bu krizden zarar görmeden kendisini kurtaramayacak. Özellikle Türkiye gibi kendi kaynaklarını kullanamayan, emperyalizme bağımlı ülkeler bu krizden daha da fazla etkilenecek.

İşsizlik rekorları kırılıyor bu ülkede. Yoksulluk ve sefalet almış başını gidiyor. Kapitalist küreselleşmenin küresel krizi emekçileri teğet geçmiyor. Zenginler krizi fırsata çevirip zenginliklerine zenginlik katarak yaşamaya devam ediyorlar. Adaletsizliğin adaletsizlik olarak, açlığın açlık olarak sürüp gitmesini sağlamak için kapitalist küreselleşmenin bu düzenini korumaktan söz ediyorlar.

Sevgili arkadaşlar,

Adalet olmayınca barış da olmuyor. Demokrasi, özgürlük ve hukuk herkes için olduğunda gerçek manada anlam kazanabilir. Konu kendisi olduğunda halen, üzerimizde baskı var, diye mazluma oynayanların, aslında zalim bir muktedir oldukları gerçeğini biz çok iyi biliyoruz.

Görülüyor ki çetelerle, kirli ilişkilerle, suç örgütleriyle, faili meçhullerle, katliamlarla yönetilmiş bu düzen; insanımıza baskı, zorbalık, ölüm, açlık, işsizlik ve sefaletten başka bir şey sunmuyor. Bu ülkenin kahredici kaderini değiştirerek insanımızın eşit ve özgür bir ülkede bir arada, kardeşçe yaşamasının yollarını mühendisler birlikte bulmalılar. Bunu kimseden bekleyemeyiz. Yollar ancak biz yürürsek açılır ve gelecek ancak biz onu değiştirebilirsek bugünkünden daha güzel olabilir. Bu anlamda tesisat mühendislerinin odamız örgütlülüğünde daha fazla bir araya gelmesi ve örgütlenmeyi geliştirilmesi kendimiz için, halkımız için çok önemli bir zorunluluk. "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz" sözü şimdi çok daha önemli. Bilimi ve teknolojiyi insanla buluşturan bir mesleği yapanların bunun anlamının farkında olduklarını biliyorum.

Sevgili arkadaşlar,

Bitirirken, savaşın değil, barışın ve kardeşliğin dilinin hakim olduğu, emekten ve halktan yana bir ülke özlemiyle hepinizi sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Mehmet Soğancı
TMMOB
Yönetim Kurulu Başkanı