PETROL MÜHENDISLERI ODASI: "BOTAŞ'A BORÇLU KURULUŞLARIN BORÇLARI EN KISA SÜREDE TAHSIL EDILMELİ VE VATANDAŞIN YÜKÜ AZALTILMALIDIR"

09.11.2006

TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mete Topgüder, BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatlarına yaptığı zamlarla ilgili 5 Kasım 2006 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Doğalgaz Zamları Hakkında Basın Duyurusu

BOTAŞ‘ın doğalgaz fiyatlarına yaptığı, konutlar için % 5,8 oranındaki son zam ile satış fiyatlarında yılbaşından bu yana yapılan artış oranı % 27.35‘e, 2005 başından bu yana yapılan zamların oranı ise % 60‘lara ulaşmıştır. Bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ‘ın, EÜAŞ‘tan 8 milyar YTL‘ye, EGO‘dan 1 milyar YTL‘ye ulaşan alacaklarını tahsil edemediği, bu nedenle bankalardan 1.7 milyar YTL ticari kredi kullandığı haberleri basında yer almaktadır. Siyasi irade yönetimindeki idareler tarafından tahsil edilemeyen veya edilmek istenmeyen faturaların bedelleri kurallara büyük bir özenle uyan vatandaşlara ödetilmemelidir. Yeri geldiğinde doğalgaz fiyatlarının artan petrol fiyatları ile birlikte arttığını açıklayan yetkililer, petrol fiyatlarının düşmesine, dövizin uluslararası dengelere bağlı olarak düşük seyretmesine karşılık doğalgaz toptan satış fiyatlarını artırmalarının gerekçelerini mutlaka açıklamalıdır. İdari yetersizlikler ve bir anlamda belediyelerin halkın büyük bir çoğunluğunun çözüm bekleyen sorunlarına karşılık kendi yandaşlarına çıkar sağlamak amacıyla yaptıkları sınırsız ve kontrolsuz harcamaların faturaları vatandaşa kesilmemelidir. Doğalgaza yapılan zammın elektrik fiyatlarına da artış yönünde olacak etkileri zaten ekonomik anlamda zor koşullardaki vatandaşlarımızın sorunlarını daha da derinleştirecektir.

Bu nedenle;

BOTAŞ‘a borçlu kamu - özel tüm kuruluşların borçlarının en kısa sürede tahsil edilerek zammın gerekçesi ortadan kaldırılıp sonrasında yapılacak fiyat indirimleriyle vatandaşın yükü azaltılmalıdır.

- Yapılacak enerji planlaması ile enerji kaynaklarımız içerisinde doğalgaza olan aşırı bağımlılık, yerli üretim kömüre dayalı termik santraller ve hidrolik gücümüzün en üst seviyede kullanımının planlanması ile azaltılmalıdır.

- Yurtiçi doğalgaz ve petrol aramaları verilecek desteklerle çoğaltılarak hızlandırılmalıdır.

- Alternatif enerji kaynaklarına (güneş, rüzgar, jeotermal v.b.) yönelinmesi teşvik edilerek hem enerji dışa bağımlılığı hem de çevresel riskler azaltılmalıdır.

Mete TOPGÜDER
TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı