PEYZAJMO: DÜNYA SU GÜNÜNDE SUYUN TÜKENEBİLİR BİR KAYNAK OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR

24.03.2021

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 22 Mart 2021 tarihinde Dünya Su Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Ülkemizdeki barajların doluluk oranlarına bakıldığında riskli eşik aşılmış gibi gözükse de, su fakiri bir ülke olduğumuz gerçeği tekrar günyüzüne çıkmıştır. Tüm yurtta hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi, yağışların olmaması ve dolayısıyla kullanılabilir su miktarının günden güne azalması hepimizi düşündürmektedir. Uzmanlara göre ülkemizde su sorunu 2030 yılında çok daha derinleşecektir.

Meteorolojik kuraklığın ardından başlayan hidrolojik kuraklık (nehir ve göllerin seviyesinin düşmesi) içme suyuna erişimde zorluk yaşamamıza neden olmaktadır. Bunun ardından gelen tarımsal kuraklık ise gerçekten afet boyutuna ulaşarak tarımda rekoltenin düşmesine neden olacak ölçüdedir. Ve hali hazırda su fakiri olan ülkemiz, bu eşiğe erişmeden bir an önce tedbirler alınmalıdır.

İklim krizi yıllardır geliyorum diye hepimize uyarı vermekteydi. Bu bağlamda ülkelerarası çalışmalar ön plana çıkmış, tüm dünya bu sorunun çözümü için ortak arayışlara girmek zorunda kalmıştır. Kyto Sözleşmesi, Paris İklim Anlaşması, Hükumetlerarası İklim Sözleşmesi vb çalışmalar yaşayacağımız iklim sorunları için uygulanabilecek politikaların çevçevesini çizmek üzere oluşturulmuştur. Taraf olduğumuz Paris İklim Anlaşması`nın gereklilikleri yerine getirildiği takdirde iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması yönünde çok daha kapsamlı adımlar atılabilecektir.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve protokoller çerçevesinde iklim değişikliğinden kaynaklı yaşanan kuraklık sorunun bütüncül olarak ele alınmasının ve iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması konusunda en yetkin disiplinlerden olan Peyzaj Mimarlığının bu süreçte daha aktif rol almasının gerekli olduğunu ve Oda ve meslektaşlar olarak göreve her zaman hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bir kez daha duyururuz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

14. Dönem Yönetim Kurulu