İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ YASA TASARISI TASLAĞI İLE İLGİLİ TMMOB GÖRÜŞÜ BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ
Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi tarafından incelenmekte olan İş Sağlığı Güvenliği Yasa Tasarısı Taslağı ile ilgili TMMOB görüşü, 8 Şubat 2008 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderildi.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne
ANKARA
Konu : Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi tarafından incelenmekte olan İş Sağlığı Güvenliği Yasa Tasarısı Taslağı ile ilgili görüşlerimizin sunulmasıdır.
29 Ocak 2008 tarihinde İstanbul‘da 23 işçimizin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan ve büyük bir ihmal sürecinin son halkası olan "Büyük Kaza" yüreğimizi sızlatmıştır. Bu kaza, Türkiye‘de iş sağlığı güvenliği alanındaki yetmezliğin çok net bir fotoğrafıdır. Bu yetmezlik, yasaların yetersizliğinden çok yasaların uygulanmamasından kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan size, daha önce bazı konsey üyeleri ile birlikte ilettiğimiz ortak önerimizde belirttiğimiz gibi, süreçleri, daha geniş bir perspektif ve uyum içerisinde yönetecek, "idari, mali yönden özerk" Ulusal İşçi Sağlığı İş Güvenliği Kurumu‘na mutlak bir gereksinme olduğunu anımsatmak isteriz. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa‘sının ağırlıklı parçasının da bu Kurum‘un kuruluşuna olanak veren hükümler olması gerektiği görüşümüzü koruyoruz.
Bakanlığınızın yerinde bir adımla iş sağlığı ve güvenliği alanını kavrayan bir yasa çıkarma çabasını olumlu karşılıyoruz. Ancak, bu girişimin, tüm çalışanları ve tüm hizmet-üretim alanlarını kavraması gerektiğini; dar anlamda sağlık-güvenliği değil, çalışma mevzuatının sağlık-güvenliği ilgilendiren hükümlerini gözden kaçırmayan bir yaklaşımla ortaya konulması gerektiğine inanıyoruz.
Başlangıcı 1992 yıllarına dayanan, Bakanlığımızca son olarak 2005 yılında ele alınan ve Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi‘nin gündemine konulan ve 2006-2008 eylem programında yer alan Yasa Tasarısı üzerinde, sosyal tarafların ve Konsey‘e katılan diğer paydaşların oybirliği ile anlaşması bugüne değin sağlanamamıştır.
Alt komisyon çalışmalarından bu yana, aynı ilkeler çevresinde oybirliği sağlamaya çalışan Konsey Üyeleri ile birlikte, yine Konsey tarafından 8 oyumuza karşılık 9 oy ile kabul edilen karar doğrultusunda, alt komisyon çalışmalarına ara vererek, görüşlerimizi iletmek üzere hazırlıklarımızı sürdürdük. Konsey toplantısında da ifade ettiğimiz üzere taraflara görüş ve önerilerini bir yasa tasarısı taslağı biçimde sunmak üzere 31 Oçak 2008 tarihine kadar verilen sürenin oldukça yetersiz olduğu çalışmalar sırasında da görülmüştür. Özellikle taslak metnin, bütün çalışanları kapsamayı amaçlaması, bir birinden farklı özellikleri ve organizasyon gereksinimi olan kamu çalışanları, tarım alanında çalışanlar vb. bir çok özel duruma ilişkin ayrıntılı düzenlemenin bütünlük içinde düzenlenmesini zorunlu kılmaktadır. Bütün alanlarda uygulanabilecek nitelikte olması gereken bu kapsamdaki bir çalışmanın, aceleye getirilmeksizin sosyal tarafların temsilcileri ile bu alandaki bilimsel bilgi birikimine sahip hukukçuların da katılımıyla yürütülmesi de önemli bir gerekliliktir. 8 Aralık 2007 tarihinde İstanbul‘da Kadir Has Üniversitesi ile İstanbul Barosu‘nca birlikte düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı Taslağı Sempozyumu"nda çok sayıda akademisyen uygulayıcı ve katılımcı tarafından ortaya konulduğu üzere; hazırlanan taslak üzerinde değiştirilmesi ve geliştirilmesi gereken çok sayıda konuda ayrıntılı bir çalışmaya gereksinim bulunmaktadır. Çalışmamızın tamamlanması verilen süre içinde olanaksız olduğundan, üzerinde birleştiğimiz kimi noktalara ilişkin düzenleme önerilerimizi uzun soluklu bir çalışmanın başlangıcı olarak bildiriyoruz. Bu önerilerimizin de ayrıntılı ve uygulanabilir bir yasa tasarısı çalışmasının bütünlüğü içinde yeniden gözden geçirilmesi ve üzerinde çalışılması gerektiğinin farkındayız.
Tasarının, İş sağlığı ve güvenliği alanındaki hukukçuların bilgi birikimlerinden destek alarak, çalışmasına ara verilen alt komisyon tarafından hazırlanması gerekliliğini bir kez daha belirterek, çalışmaya başlangıç olmak üzere önerilerimizi ekte gönderiyoruz.
Bilgilerinize arz ederiz.
Saygılarımızla,
N.Hakan GENÇ
Genel Sekreter Vekili